• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
cakev79 - специалист
Имам идея да сложа светодиодо във фугите на пода които е с каменни плочи.Един познат спомена че ставало с траф от звънец,но нощо повече.Даите ми предложения.
moimoimoi - майстор
ами дай техническите данни на трафа който ще ползваш
може да ползваш и зарядно от телефон,спокойно издържат на 2 вата,което са около 20 диода :idea:
ето и програмата за смятане http://lambi.homebg.org/

примерно на зарядно ,моето е на 5 волта DC/660милиампера ,може да сложиш 20 диода всеки с резистор от 100 ома

на звънчевия траф ще трябва и изправител с кондензатор да му сложиш
за това най лесно е да ползваш адаптор ,всеки с напрежение над 4 волта става
cakev79 - специалист
аз съм на мнение,че зарядното е достатъчно,но тои твърди,че било по лесно с трафа
ditronix - специалист
Глупости твърди той :lol: Траф,после диоди,кондензатор,кутийка.А зарядното си е готово за ползване.Колко диода искаш да палиш?
ditronix - специалист
Ами ако не са сини или бели,мисля,че можеш да свържеш по 3 броя последователно и после тези тройки-паралелно.Трябва обаче да измериш напрежението,което излиза от зарядното.Не гледай какво пише на етикета,мерни го с прибора.На всяка тройка-последователно по един ограничаващ резистор,който ще се сметне и си готов.За бели или сини светодиоди вероятно ще трябва да ги правиш по два последователно,че се палят при по-високо напрежение.Светодиодите трябва да са еднакви,защото иначе вероятно ще светят с различен интезитет.Ако спамим темата-дай на ЛС.Ако е интересно на колегите-да продължаваме тук.
cakev79 - специалист
Едва ли спамим.Когато са последователно,не рискувам ли като си замине единия да не светят и др.Мислех всичките да са паралелно,и да са различен цвят,каквито имам от запалките.На някои запалки има едни платки които мигат,тях мога ли да ги вържа някак и от какво се активират.Може да питам елементарни работи,но с тоците съм на ВИЕ.
moimoimoi - майстор
примерно имаш захранване 220 волта и свържеш един диод,то ти трябва резистор,като цялата мощност на веригата резистор+светодиод е да кажем 5 вата, като само 0.06 вата ще се използват от светодиода а другите 4.94 вата ще се отделят върху резистора във вит на топлина- :idea: :arrow: ама ние не искаме печка а да осветим нещо с тоя диод
затова при избраното от теб напрежение се избира броя на светодиодите да е максимален и се слага един много малък по стойност резистор за ограничаване на тока

така че първо уточни колко ти е захранващото напрежение,спрямо него се избираброя на диодите който могат да се групират в няколко групи всяка група с резистор
и не се тревожи че ако прекъснел един диод и другите щели да угаснат-ако тока и напрежението върху диода са в нормите то той ще те надживее

а за диодите от запалките........по добре отиди си купи нови диоди
защото диодите от запалките са различни,при различен цвят на светене е нужно различно напрежение върху диода,така че не е хубаво да се свързват различни диоди последователно
по принцип на белите диоди им трябва 3-3.1 волта, на цветните по малко 1.8-2.8 волта, а в запалките има 3 батерии по 1.5 волта,т.е. 4.5 волта,т.е. около 2 пъти повече, и не се знае колко ще оцелее още диода от запалка
cakev79 - специалист
Дори и да си купя,какво се прави ако искам да са различен цвят искам да са различен цвят.Да речем ,че напрежението ще идва от зарядно за Никоя,понеже имам повечко такива,и ако изгори лесно се намират.
moimoimoi - майстор
групираш диодите на групи според цвета им
после на съответните групи се слага по 1 резистор
но както казваш че ще ползваш зарядно от нокия 5 волта пише че дава,то варианта е всеки диод да е с самостоятелен резистор от 100 ома/0.25 вата

на един бял диод му трябва 3 волта и 0.02 ампера ток,т.е. мощноста му е 0.06 вата
така че щом искаш да слагаш около 40 диода то захранването ти трябва да е 0.06x40=2.4 вата най малко ,най добре 5 вата
  • 1
  • 2

Тема "звънчев траф и диоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: