Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ohdan - специалист
Здравейте, с риск да не би да бъда упрекнат , въпреки че знам че е писано по темата за свързването на девиаторните ключове, реших отново да потърся съвет и по-точно за онази старата едно времешната схема при която се подава и фаза И нула към ключовете и която в днешно време е забранено прилагането и.
Всъщност въпросът ми е точно за ключовете. От опит знам че при такава инсталация днешните кл. гърмят постоянно поради близоста на клемите. Сега ми се налага да подмянам стари такива ,без да преправям инсталацията поради невъзможност, та питам , има ли в момента и какви кл. , които да ми свършат работа и да не създават проблеми.
Благодаря предварително!
PCL82 - майстор
Едно време когато тази схема се е използвала, ключовете са били с врътка. Ако разгледаш такъв ключ, ще видиш че той има барабан и разстоянието между две съседни положения не е милиметри, както при новите а е почти цял сантиметър.

Когато се каже, че дадена практика е недопустима производителите вземат мерки тя да не продължава. Затова няма нови ключове, които надежно да се ползват в такава схема. Ако държиш да запазиш старата схема то минаваш в графа съществуващо положение и трябва да караш с ключове с врътка например. Евентуално с български ключове тип Изгрев.

След като инсталацията е стара, то най-вероятно е в тръби. Преправянето на този проблем може да стане без никакво къртене. Просто се изтеглят нови проводници в тъбите и се свързват по вярната схема.
ohdan - специалист
PCL82 написа:
Едно време когато тази схема се е използвала, ключовете са били с врътка. Ако разгледаш такъв ключ, ще видиш че той има барабан и разстоянието между две съседни положения не е милиметри, както при новите а е почти цял сантиметър.

Когато се каже, че дадена практика е недопустима производителите вземат мерки тя да не продължава. Затова няма нови ключове, които надежно да се ползват в такава схема. Ако държиш да запазиш старата схема то минаваш в графа съществуващо положение и трябва да караш с ключове с врътка например. Евентуално с български ключове тип Изгрев.

След като инсталацията е стара, то най-вероятно е в тръби. Преправянето на този проблем може да стане без никакво къртене. Просто се изтеглят нови проводници в тъбите и се свързват по вярната схема.
Благодаря ти колега за това че от толкова хора поне ти се реши да ми отговориш :thumbs:
Всичко това на мен ми е известно , лично съм се занимавал не един и два пъти с тази неприятна работа и мога да ти кажа че не винаги става това с изтегляне на старите и пускане на нови проводници тъй-като на места има нужда да се пускат допълнителни а не могат да се поберат в старата тръба, а и да не говорим че на местата в ъглите тръбата е направо на хармоника , така че няма начин да не се поизкърти тук-там. А има и някаде където контакт се използва и като разклонителна кутия. :? Мен ме интерисуваше дали има вмомента ел ключове които да вършат същата работа като тези за които говориш (знам ги добре) без да създават проблем със залепването :?:
Благодаря ти още веднъж!!
PCL82 - майстор
ohdan написа:

да не говорим че на местата в ъглите тръбата е направо на хармоника , така че няма начин да не се поизкърти тук-там. А има и някаде където контакт се използва и като разклонителна кутия. :?

Хармониката в ъглите си е съвсем в реда на нещата. Все пак бергмановите тръби са се огъвали със специални клещи, с които се е нахапвала вътрешната страна на извивките. Ако радиусът на завой е достатъчен и има място проблеми няма. Има много читаво положени тръбни инсталации в по-старите сгради.

Контакт да се ползва като разклонителна кутия е допустимо, ако е употребена подходяща конзола и съответни клеми.

В България старите инсталациите могат да се разделят на два основни типа:
Такива правени по немски модел (класически). Това са масовите инсталации до към края на 60-те. Характеризират се с общи кръгове за осветление и контакти за жилищните помещениея и отделни силови кръгове за мощните консуматори. Изпълнявани са масово с проводници с с каучукова изолация, с насмолена текстилна оплетка в тръби. Тук има различни изпълнения, в зависимост дали инсталацията е правена, когато още се е ползвало 3х150В или след минаването към 220/380В.

Втория тип инсталации е тези правени по ПУЕУ, който по същество е взаимстван от съветски нормативи. Поради масовото панелно строителство от края на 60-те и особеностите на полагане на инсталациите там се обособяват отделни кръгове за осветление и контакти. Това повишава сигурността на осветлението. Използват се масово мостови проводници. Тази разделна схема се внедрява после и в останалото строителство.
torbalan - Дървен философ
ohdan написа:
... Всъщност въпросът ми е точно за ключовете. От опит знам че при такава инсталация днешните кл. гърмят постоянно поради близоста на клемите. Сега ми се налага да подмянам стари такива ,без да преправям инсталацията поради невъзможност, та питам , има ли в момента и какви кл. , които да ми свършат работа и да не създават проблеми.
Благодаря предварително!
аз имам три помещения с девиаторни ключове и нямам проблеми...
купих Merlin Gerin - Anya по около 4 лева за ключ.
Ключовете са грамотно изработени със здрави големи болтчета и хубави клеми :)
за сега проблеми няма, колеги електричари ги гледаха, казаха че са хубави :)
ohdan - специалист
PCL82 написа:
ohdan написа:

да не говорим че на местата в ъглите тръбата е направо на хармоника , така че няма начин да не се поизкърти тук-там. А има и някаде където контакт се използва и като разклонителна кутия. :?

Хармониката в ъглите си е съвсем в реда на нещата. Все пак бергмановите тръби са се огъвали със специални клещи, с които се е нахапвала вътрешната страна на извивките. Ако радиусът на завой е достатъчен и има място проблеми няма. Има много читаво положени тръбни инсталации в по-старите сгради.

Контакт да се ползва като разклонителна кутия е допустимо, ако е употребена подходяща конзола и съответни клеми.

В България старите инсталациите могат да се разделят на два основни типа:
Такива правени по немски модел (класически). Това са масовите инсталации до към края на 60-те. Характеризират се с общи кръгове за осветление и контакти за жилищните помещениея и отделни силови кръгове за мощните консуматори. Изпълнявани са масово с проводници с с каучукова изолация, с насмолена текстилна оплетка в тръби. Тук има различни изпълнения, в зависимост дали инсталацията е правена, когато още се е ползвало 3х150В или след минаването към 220/380В.

Втория тип инсталации е тези правени по ПУЕУ, който по същество е взаимстван от съветски нормативи. Поради масовото панелно строителство от края на 60-те и особеностите на полагане на инсталациите там се обособяват отделни кръгове за осветление и контакти. Това повишава сигурността на осветлението. Използват се масово мостови проводници. Тази разделна схема се внедрява после и в останалото строителство.

Абсолютно прав си за всичко колега , спор няма :) само дето сам казваш че има много читаво положени тръби (да много но не и всички) знае се че както сега така и тогава майстори всякакви :wink:
Поздрави и благодаря!

Тема "въпрос за ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: