• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
Какъв е правилният ред на свързване?
1. траф на 12в, после двойка девиаторни ключове, после два магнитни насрещника;
2. двойка девиаторни ключове, после траф на 12в, после два магнитни насрещника;
За мен е по-добре да е вариант 1, защото тогава ключовете работят на 12в, а са в банята (с високо IP, но все пак). Но пък ми обясниха, че при схема 1 трафът ще работи непрекъснато, ще харчи ток и ще гори често.
Какво мислите вие?
Тани - модератор
Ключовете се слагат от към 220 в!
ribnikolaevi - майстор
Тани написа:
Ключовете се слагат от към 220 в!
Каква е причината?
zz_stefanov - майстор
Защото няма да намериш ключове които да издържат тока при 12V, а и ще трябва да опроводиш всичко с дебел проводник :)
ribnikolaevi - майстор
Какво сечение на кабелите е необходимо за: http://www.miningbg.com/rubbg.php?R=7&SR=51& , модел 1711,
Електромагнитен насрещник

Режим на работа – Fail Safe (отключен при липса на напрежение)
Усилие на задържане – 300 kgf
Rегулируемо резе с ход 3 mm
Напрежение – 12 V DC
Консумация – 280 mA
Планка от неръждаема стомана
Размери - 67х29х21 mm
zz_stefanov - майстор
о извинявай, мислех за ламби :)
това ли е банята със сложния пропускателен режим, с двете врати
fikata - майстор
Темата е втора серия на сагата "Девиатор IQ 66" /интелегентен ключ/
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Най добре е да свържеш контролен електромер и да отчетеш празния ход на трансформатора.Тогава реши коя схема да приложиш..
:)
Последна промяна от fikata на пон юни 28, 2010 10:27 am, променено общо 1 път.
mirk - майстор
Консумацията на електромагнита не е никакъв проблем, проблема е че трафа ще остане постоянно включен при варианта който е безопасен за теб и няма да имаш контрол над него.

Според мен си сложи влагозащитените ключове на 12V за да комутираш магнитите директно и безопасно както си решил, но си остави и един ключ на веригата за захранване на трафа с 220V на сухо и безопасно място. Трафа трябва да ти е разделителен с две отделни намотки без галванична връзка между тях, а не автотрансформатор например. Хубаво е и ако трафа се захранва от токов кръг защитен със ДТЗ например веригата за бойлера :)
Gadnyara - специалист
ribnikolaevi написа:
За мен е по-добре да е вариант 1, защото тогава ключовете работят на 12в, а са в банята (с високо IP, но все пак). Но пък ми обясниха, че при схема 1 трафът ще работи непрекъснато, ще харчи ток и ще гори често.
Какво мислите вие?
С посочения модел '1711' електромагнитен насрещник схемата не работи. Ще трябва един изправител след 'трафа' или да се предвидят AC/DC насрещници.
Най-правилно е да се прекъсва захранването на трансформатора!
За безопасност има релета, работиш с 12V, а управляваш 220V.
Тани - модератор
Gadnyara написа:
ribnikolaevi написа:
Какво мислите вие?
С посочения модел '1711' електромагнитен насрещник схемата не работи. Ще трябва един изправител след 'трафа' или да се предвидят AC/DC насрещници.
Най-правилно е да се прекъсва захранването на трансформатора!
За безопасност има релета, работиш с 12V, а управляваш 220V.
Ха ха и пак му трябва 12 v - още един трансформатор , за да управлява друг трансформатор :-D

Не разбрах , че става въпрос само за управление на насрещниците , а мислех че ще закачиш и лампи заедно с тях! Ако бях разбрал всичко още в началото , щях да ти дам коренно различен съвет , който мисля , че в крайна сметка ще изпълниш на практика , защото е оптимален за твоя случаи! Купуваш си един звънчев трансформатор - те са проектирани да работят денонощно и имат много ниска консумация - под 10 вата. На практика на тебе ти трябват 3,5 вата така , че ще ти е достатъчен . Слагаш му един грец и ако е необходимо и един електролитен кондензатор 1000- 2000 микрофарада и си свързваш ключовете от към 12-те волта и си свиркаш! На празен ход трафа предполагам ще има консумация под ват! От личен опит - не завърта електромера :)

Трафа е без значение какъв е може такъв:

http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3669

а може и такъв:

http://joiven.com/?page=single&&p_n=1&&home=2&&id=18

зависи колко пари ти се дават!
  • 1
  • 2

Тема "Мястото на трафа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: