Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nedbmw - специалист
Интересува ме дали мога да заменя датчците на диференциалния си термостат DT-3 на фирма Интиел-Поморие ,който са LM335 от -20 до+125 градуса с тези ,който предлагат на по новите им модели диференциални термостатиDT-3.3 и това е Pt1000 oт -50до +250 градуса и двата ги дават да минава през тях ток 2,6ma.Интересува ме защото моя датчик на панела(LM335) се повреди ,а тези другите ми се виждат по надеждни. :)A също и как се свързва кабелчето към новите датчици LM335 защото тези ,които ми дадоха в магазина са с три крачета и приличат също като транзистор.Питам защото на стария като му махах термосвиваемата шлаухка му се скъса едното краче и не мога да разбера на средното или на крайното е бил запоен кабела.Та аз ги запоих на двете крайните крачета но нещо не работи.Изобщо не си променя съпротивлението според температурата.И сега трябва да вземам друг терморезистор и да пробвам със средното и едното крайно.Просто не ми се прави с налучкване та ако някой има информация за това, което питам ще му бъда много благодарен.
pavelari - майстор
Купуваш друг LM и с помощта на поялник и термосвиваем шлаух си правиш нов датчик, влез и в раздел отопление на темата ТЕМПЕРАТУРЕН МОНИТОРИНГ и ще видиш как се свързва. Възможно е с мултицет да не измериш разлика в съпротивлението при промяна на тепературата. LM e полупроводник и отпушването му зависи от температурата, което отпушване може да не се получи от измервателния ток на уреда с който мериш.
Сензора от тип Pt е термодвойка и му трябва друго управление.
todortv - майстор
Двата вида не са взаимозаменяеми.По-новите Pt 1000 не са термодвойка,
а терморезистор платина със съпротивление 1000 Ом при 0 гр.
Старите имат посока на свързване,която е обозначена.Pt1000 нямат посока.
Старите могат да се заменят с обикновен импулсен диод.
Новия има три извода,два от които са накъсо и ти също така ги подвържи.Три извода се ползват за по-дълги трасета,с цел компенсиране
съпротивлението на линията.
filmatoplo - майстор
Това значи ли че след 125 градуса -датчика се прецаква , имал съм такива случаи винаги горния датчик заминава. :?
lenko71 - специалист
LM335 е чип, като пада на напрежение в/у изводите "+" и "-" се изменя точно с 10mV/градус(по Целзий), така че не става да се замени с терморезистор или диод.
Изображение
Най-вероятно се свързват изводите означени с "+" и "-".
ADJ е за донастройване.
Ако се свърже обратно мисля че не е фатално, просто няма да върши работа.
ПП: Изгледа е отдолу.
filmatoplo - майстор
То май ако е можело в завода в Поморие щеше да ги подменят :? ми питай там .
todortv - майстор
filmatoplo написа:
Това значи ли че след 125 градуса -датчика се прецаква , имал съм такива случаи винаги горния датчик заминава. :?
Да така е.Не съм писал,че LM335 е пълен аналог при ползвне на импулсен диод.Временно върши работа.
Не случайно и производителя е минал към Pt1000.

Тема "Питане за дачици за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: