Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, хора!

Пуста неволя...., но ето, че и мен ме застигна :).

Преди ден бойлер Теси изпуши в зоната на ключа за пускане и спиране. Това представлява въпросния ключ - Изображение

Отворих капака и установих, че ключа беше бая стопен. Замених го с нов и го свързах отново. Този път обаче индикатора за подгряване не свети и бойлера не топли. Термозащити/регулатори и т.н изглеждат ето така - Изображение

Понеже имам къщата от скоро и предишния собственик е бил елкорифей (бойлера взема ток от едно и също място с 2 проточни :axe: ) сега се чудя как да подходя. На първо време бих искал да подсигуря топлата вода в домакинството, а после да се занимавам с каквото има за занимаване.

С фазомер замерих входа в ключа - свети, обаче на изхода към нагревателя нямам нищо, нито във входовете показани на последната картинка.

Търсих къде е термозащитата, да не би да се е включила и от там да става драмата, но не я открих къде се намира.
Възможно ли е нагревателя да си е заминал?
Съвети как да подходя?

Благодаря и приятна събота вечер на всички :?:
moimoimoi - майстор
ето там с червеното е копчето на термозащитата
ако е изключила трябва да се натисне и да се чуе звук-щрак

ако не е от термозащитата другия вариант е нагревателя да е избил и да дава голяма утечка към корпус/да протича голям ток/ и за това да се е стопил стария ти ключ

тоя бойлер защо не е занулен?

Прикачен файл

Image00001.7427.jpg
hidrazin - майстор
Не е занулен щото го е свързвал някой неандерталец с кунки наврени отзад.
То и да бяха отпред следва да бъдат отрязани.
:partyman:
Хора, снимката е от интернет, но положението при мен е съвсем същото.
Иначе, да както каза предишния собственик - 20г в тая къща не е влизал майстор, всичко сам съм си правил.....мъка.

Проверих термозащитата - не е е излязла.
Има ли начин с подръчни материали да разбера състоянието на нагревателя или защо проклетото нещо не топли.

Също съм благодарен на съвети за заземяване... или направо ако някой се наема да дойде да види каква е драмата, да си плащам и да се отървам, че кафясах. #-o
iliya_i - майстор
Щом на входа на ключа има фаза, а на изхода не - ключа е дефектен. Всъщност ти щракна ли го?
Да, ключът свети.

Когато отварях стария ми направи впечатление, че някои от кабелите се бяха допряли един до друг, следствие на стапянето.
iliya_i написа:
Щом на входа на ключа има фаза, а на изхода не - ключа е дефектен. Всъщност ти щракна ли го?
moimoimoi - майстор
а лампичката на капака свети ли?
не тази на ключа,а на капака
Лампичката на капака не свети, това имах предвид под "индикатор не свети". Извинявам се ако съм те подвел, неприсъща ми е терминологията. :)
moimoimoi написа:
а лампичката на капака свети ли?
не тази на ключа,а на капака
rado_ev - специалист
На този бойлер схемата е проста. От лустърклемата двата проводника /фаза и нула/ влизат в ключа. От ключа излизат и влизат в терморегулатора. Изхода на терморегулатора е нанизан директно на нагревателя. Терморегулаторът и термозащитата са в един корпус. Ако ключа свети а сигналната лампата не свети значи, че бойлерът е загрял или се е задействала термозащитата. Там където е отбелязано с червено на една от снимките трябва да се натисне с тънка отверка за да се възстанови термозащитата, като ще се чуе ясно изразено щракване. Когато светят ключа и сигналната лампа, а бойлера не топли, тогава е изгорял нагревател. Относно заземяването,на лустърклемата установявате кой проводник е "Нула" На фазовият проводник свети фазомера. Нулевият е другия, на който фазомера не свети. От нулевия проводник свързвате едно кабелче към жълто-зеления проводник на фланеца.
Последна промяна от rado_ev на съб апр 02, 2016 10:22 pm, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
vspiridonov написа:
Да, ключът свети.

Когато отварях стария ми направи впечатление, че някои от кабелите се бяха допряли един до друг, следствие на стапянето.
iliya_i написа:
:?
vspiridonov написа:
С фазомер замерих входа в ключа - свети, обаче на изхода към нагревателя нямам нищо, нито във входовете показани на последната картинка.
Изхода към нагревателя не можеш да го достигнеш, защото е под комбинираният терморегулатор/термозащита. Моля уточни, къде е този изход, дето фазомера не свети и цвета на кабела там.

Тема "Бойлер Теси - индикатор не свети и не топли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: