• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin_k_g - напреднал
Здравейте,
Как да си направя зарядно за ААА батерий(акумулаторни)? :? Учил съм ел.техника 5 години и направата няма да ми е проблем, но не знам какво точно съдържа,и реших да питам тук. :?
masteradmin - майстор
От една страна има много такива устройства, аз навремето си бях направил едно сам. А и цената на готовите е доста ниска, но щом си мераклия ето ти една схема изплагиатствана от нета, най-интересното е че в нея няма нито един транзистор - В моята имаше поне 2-3 , защото го бях направил като генератор на ток - пускаше около 50мА: Лошото е че с времето батериите станаха по мощни и зарядния ток вече не 50мА ами 100 че даже и 200 мА.

Това просто зарядно устройство е предназначено за зареждане на всички видове малогабаритни акумулатори ( Ni-Cd & Ni-Mh ). Дадената схема се отличава с простота, надеждност, точно спазване на технологията на заряда и универсалност , която дава възможност само с подбор на няколко елемента да се получат различни режими на заряд. Особено е целесъобразно да се използува устройството при по-малки стойности на зарядния ток ( 20- 100 mA ) в режим на бавен заряд .
Преди експлоатация на устройството е необходимо точно да се изчислят напрежението в края на заряда и стойността на тока на заряд. Достатъчно точно стойността на изходното напрежение се изчислява като се умножат броя на елементите на акумулаторната батерия по 1.45 V .Стойността на зарядния ток се изменя в зависимост от състоянието на акумулатора. В началото на цикъла тока е най-голям, постепенно намалява и в края на заряда е не по-вече от 1/10 от капацитета на акумулатора в A/h . Този режим се счита за оптимален и дава възможност за се проведат по-вече от 700 цикъла на заряд-разряд при запазване параметрите на акумулаторната батерия в нормите дадени от производителя . Времето на заряд при този алгоритъм е обикновено от порядъка на 10 – 12 часа .
При показаните стойности схемата е разчетена за зареждане на акумулаторна батерия от 12 V / 2.5 A/h . Максималния ток на заряд не бива да превишава 220 – 230 mA , което се регулира помощта на резистора R1 . Трансформатора трябва да бъде с мощност не по-малка от 15 W като изходното му напрежение трябва да бъде с 4 – 5 V по-високо от максималното напрежение на акумулатора в края на цикъла на заряда. Ако зарядния ток трябва да бъде по-голям от 0.25 А освен по стойност R1 трябва да се оразмери и по мощност . Наличието на напрежение се индицира от светодиода D3, а D2 показва наличие на заряден ток . При желание могат да се използуват волтмер и ампермер за по-точно отчитане на зарядните величини .

Прикачен файл

charg1.gif
charg1.gif (4.69 KиБ) Видяна 11282 пъти
ELEMENTAL - специалист
Схема на зарядно устройство има на адрес www.neomontana.dir.bg не една, а няколко.Схемите са базирани на основата на интегрална схема 723.Точно заради това е постигнато точно регулиране на зарядният ток и напрежението.
Схеми има и на www.rlocman.ru .Като цяло токоограничването с резистор не може да се мери с едно електронно такова.Може да е по-сложно,но извършва по-прецизно регулиране.
solo5 - майстор
masteradmin написа:
Достатъчно точно стойността на изходното напрежение се изчислява като се умножат броя на елементите на акумулаторната батерия по 1.45 V
защо по 1.45V :?
нали акумулаторните батерии са по 1.2V :roll:
masteradmin - майстор
Ами за да зреждат батерията. Плочката на алтернатора на колата дава около 14В.
velsi - Почетен майстор
При цена на едно такова фабрично устройство 23-28 лв. (заедно с 4 батерии АА!) не е много оправдано да се изработва, но ти разбира се ако имаш много голямо желание можеш да се пробваш. Има си и гнезда за зареждане на ААА батерии. Пиша това, защото подозирам, че не си се интересувал от цените на готовите такива устройства.

Прикачен файл

IMG_0305.JPG
IMG_0305.JPG (39.54 KиБ) Видяна 11240 пъти
Osiris - специалист
Има и зарядни с таймер по 13,50 просто не си струва да се занимава човек да не говорим че за читаво зарядно си трябва микропроцесор :? такива вече има около 50 лева
masteradmin - майстор
е не го отказваите човека нали все пак форума ни е "направи сам"
velsi - Почетен майстор
Аз съм последния човек, който ще откаже някого да си направи нещо сам. :-D Просто искам да го информирам и да го предпазя от евентуални разочарования.
martin_k_g - напреднал
Благодаря ви на всички за съветите.Знам че не са много скъпи готовите зарядни,но съм мераклия да си направя сам.Ще пробвам,ако имам проблем знам къде да питам :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя зарядно за ААА батерий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: