Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Колеги, някой запознат ли е с най-новите неща в тази насока ?
Имам предвид онези реленца, с големината на един автоматичен предпазител, и монтиращи се в таблото, които управляват лампите в коридорите, примерно.
При тях ключовете за осветление са т.н. "стълбищен тип" (с пружинка за връщане), могат да са неограничен брой, като между тях има по 2 проводника. Ефекта е, че като се натисне веднъж който и да е ключ, релето в таблото прещраква и лампите светват. При следващо натискане на който и да е ключ по линията, релето отново прещраква и лампите изгасят. Виждал съм бегло такива релета - имат 4 клеми - двете са клемите на контакта, който управлява лампите, а другите две - намотката на реленцето.
За съжаление нямах възможност да го разгледам по-обстойно и да разуча действието му.
Някой знае ли нещо повече по този въпрос ? Ще съм благодарен и на някоя схемичка ... :roll:
astor - специалист
Аз в момента също разсъждавам над този въпрос. Аз нямам идея колко струват, но се спрях на варианта с два девиаторни и два кръстати ключа да си управлявам лампите в коридора. Ключовете са около 5-6лв. бройката плюс цената на кабелите. Нямам идея дали с такова реле излиза по ефтино, но ми се струва, че и кабелите са повече. Може и да бъркам. Другия вариант, който обмислях е да сложа датчик за движение комбиниран с управление от ключ. Аз не съм наясно дали при полагането на кабелите трябва директно да стигат до ключовете или се пускат до разклонителни кутии и след това до ключа. Нямам опит с това и все още не съм намерил подходящо четиво по темата. :cry:
mkmukok - напреднал
Това е импулсно реле на Merlin Gerin, ако ви е скъпо можете да си направите такова с D-triger

Тук има още инфо по темата:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 58180daa0c

Прикачен файл

CT.jpg
имп.реле
CT.jpg (4.89 KиБ) Видяна 13524 пъти
pavelari - майстор
името им е импулсни релета и не само Merlin Gerin ги правят а и много други фирми. по магазините се намират за по 30-40 лева а съм сигурен, че и по-евтини има. връзките между отделните ключове се прави с тънки проводници - може по 0.5 до 1 квадрат кабел. Ако лампите са много не е зле релето да управлява един контактор за да бачка дълги години без проблеми

а ето тук вече е коментирано http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=121
А колега mukok това не е ли контактор СТ - е то иначе и релето има същия вид де.
mkmukok - напреднал
Ами копнах го от тук

http://www.filkab.com/shopping/products ... 1=3&page=1

А иначе си спомням че съм правил подобно реле с D-тригер от някакво руско списание, но там идеята беше да се монтира бутон на вратата на тоалетната и при всяко отваряне(импулс) и затваряне(импулс) да пали и гаси осветлението.

Ето и две схеми за девиаторен ключ:
1. класическа и 2.тарикатска(за спестяване на кабел)
Жълто-зеления проводник е "Земя"

Прикачен файл

twoway2.jpg
twoway2.jpg (13.64 KиБ) Видяна 13485 пъти

Прикачен файл

twoway swich.jpg
twoway swich.jpg (20.27 KиБ) Видяна 13485 пъти
Trifun - специалист
Благодаря за инфото, колеги :)
На мен по-скоро ми беше интересно устройството на самото реле - как става самото превключване... Дали има електронни елементи вътре или само механика, намотката на релето и контакта му, който управлява лампите ?
Иначе предложените тук схеми на девиаторна инсталация на мен не ми станаха много ясни, да си призная честно - дали от проблемите ми с английския, дали от това, че не са технически схеми, а монтажни - не знам. :wink:
Както и да е - това не е толкова важно - схеми на девиаторни инсталации има на доста други места, пък и аз си ги знам по принцип :)
hermit - специалист
Между другото, ако не се лъжа от Нео Монтана предлагат един комплект чаркове за сглобяване на подобно устройство за командване на лампите. Електронно е. Това е за който обича да човърка и експериментира.
Да, намерих го:
http://neomontana.dir.bg/kit92.htm

Тема "Отново за девиаторните инсталации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: