Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Моля, дайте съвет какво бих могъл да направя за разрешаването на следния случай:
Предстои ми строеж на 3-етажна къща, за която искам отделни партиди за ток за всеки етаж. В момента парцела, на който ще се строи е присъединен към Енерго Про с монофазно напрежение - 14кВ.
Ако е възможно прекарването на трифазно напрежение със същата мощност, това би ли ми решило проблема с разпределяне по една фаза по 14кв на етаж? В противен случай, дали мога да разделя на отделни партиди същестеуващата 14кв монофазна мощност?
brick - специалист
Помислете за варианта да обособите етажите като самостоятелни обекти в сграда (СОС) - тогава енергото ще е задължено да им направи отделни партиди. От правна гледна етажите ще станат като апартаментите в блоковете - отделни имоти. А чия собственост ще е всеки етаж е без значение - може всичките да са ваша еднолична. Ще трябва обаче да осигурите отделно складово помещение (стаичка в мазе или таван) и паркомясто за всеки СОС.
hidrazin - майстор
пет юли 08, 2022 8:31 amofer написа:
Предстои ми строеж на 3-етажна къща, за която искам отделни партиди за ток за всеки етаж.
Може. За целта всеки етаж трябва да е обособен като отделен имот.
В момента парцела, на който ще се строи е присъединен към Енерго Про с монофазно напрежение - 14кВ.
Ако е възможно прекарването на трифазно напрежение със същата мощност, това би ли ми решило проблема с разпределяне по една фаза по 14кв на етаж?
Трифазно захранване със същата мощност от 14kW прави по няма и 5kW за етаж. А тези 5kW стигат за един гараж...
Ще ви върши работа трифазно захранване с три фази по 14kW или общо 42kW но отивате в графата "от 16 до 50kW".
Разликата в цената между монофазна 14kW и трифазна партида до 50kW е около 1620 лева които ще трябва да заплатите.
В противен случай, дали мога да разделя на отделни партиди същестеуващата 14кв монофазна мощност?
Едва ли... Няма и смисъл.
:partyman:

Тема "Обособяване на отделни партиди за ток за всеки етаж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: