Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spokoen - специалист
Здравеите! Преди няколко дена имах щастието да се сдобия с една акумулаторна бормашина 18 волта Black & Decker!
(това найстина е бормашина и сега разбрах защо тези струват 300 лева, а останалите 30)
Касае се за това нещо:
http://instruments.market.dir.bg/produc ... 1&mid=3411
Баща ми беше я оставил в мазето преди няколко месеца, понеже загуби зарядното.
Вчера искаше да я изхвърли, но аз я спасих, понеже след няколко месеца оставена без зареждане
бормашината въртеше мощно като диво животно!
Сега възникват въпросите:
1. Дали да търся зарядно? ако има такива колко струват?
2. Дали найстина нищо няма да стане от нея и е за хвърляне (което не ми се вярва)!
3. Дали не може да се угоди за ползване без батерия, а с ток?
4. Дали не мога да купя обикновено зарядно 18 волта и със щипки да зареждам направо батерията?
5. Ако реша да я продам колко мога да й взема?
Моля дайте акъл! Благодаря предварително.
pavelari - майстор
Отиваш в магазина, виждаш типа а зарядното /колко волта и колко амера пише на кутийката/ и след това си купуваш същия адаптер от някой магазин за китайски джунджурии от по 15-20 лева. Правиш си една приставка за закопчаване към батерията - бъди творец "+" и "-" и крадеш тока :)
krasiorocknroll - специалист
Включи я към друго захранване/ ако имаш / за да провериш дали самата машинка е вред.Направи си сметка дали си заслужава да купиш ново батерия/ако старата не се зарежда/.Аз преди няколко месеца направих захранване за такава/подобна/ машина.Извадих батериите и на тяхно място сложих захранванито с дълъг кабел. :)
cakev79 - специалист
Аз ползвам със компютърно захранване,на мен ми върши работа.Ако решиш да я хвърляш съм насреща
spokoen - специалист
1. krasiorocknroll - Значи може да се използва без батерии, но не направо да се свърже. Какво се използва? Преобразувател?
2. pavelari - Ако купя друго зарядно как ще го свържа? Самата батерия има 3 метални пластинки. Едната (+), другата (-), а третата? Как ще разбера кое какво е?
3. pavelari / cakev79 - С друго зарядно има ли опасност да изгоря батерията? Кога трябва да се спре зареждането?
4. cakev79 - няма да я хвърля, ще я продам :)
iavord - специалист
Зарядното е с 3 пластини, защото вътре има и сензор за температурата. Обикновено изводите са +, термодатчик и общ.
Машините от този клас са с "умни" зарядни, като идеята е максимално да се удължи живота на батерията и да се скъси времето за зареждане. Затова е и термодатчика - при бързо зареждане на батерията, загрява доста и трябва температурата да се контролира.
В батериите на китайските машинки има една биметална пластина, която изключва при определена температура, т.е. не е термодатчик като на хубавите машини, та с такова зарядно батерията освен да я развалиш друго няма какво да стане.
Ако познаваш някой, който се занимава с електроника, може да ти направи зарядно, каквото аз правя в момента за един познат със същия проблем. Аз използвам MC33342 - 3 лева и нещо е ... с останалите елементи става 10-15. Схемата е елементарна - има-няма 10 елемента.

Иначе да го ползваш с кабел... язък за хубавата машинка :)
spokoen - специалист
Да поръчам тогава едно зарядно и за мен. Поръчки приемаш ли? И колко ще ми струва общо?
krasiorocknroll - специалист
spokoen написа:
1. krasiorocknroll - Значи може да се използва без батерии, но не направо да се свърже. Какво се използва? Преобразувател?
2. pavelari - Ако купя друго зарядно как ще го свържа? Самата батерия има 3 метални пластинки. Едната (+), другата (-), а третата? Как ще разбера кое какво е?
3. pavelari / cakev79 - С друго зарядно има ли опасност да изгоря батерията? Кога трябва да се спре зареждането?
4. cakev79 - няма да я хвърля, ще я продам :)
Не зарядно,а изправител съобразен с консумирания ток на машината-трансформатор+грец :)
iavord - специалист
За съжаление нямам никакво време и не мога да поема такъв ангажимент. На тоя авер от няколко месеца не мога да намеря един ден да му завърша зарядното... :sad:
spokoen - специалист
krasiorocknroll можеш да дадеш някакъв линк за да се ориентирам?

Тема "Въпрос - акумулаторна бормашина - ремонт." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: