• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
N2GetherNow - напреднал
Имам едно помещение, което реших, че ще пригодя за допълнителна баня. От време оно' си е тъмно - идея си нямам защо. Има ел. инсталация (оригинална, ако мога така да се изразя), но... ще се опитам да съм изчерпателен:
условно ще нарека изхода за крушката в помещението ""КРУШКАТА"", а ключа отвън ""КЛЮЧА"" (като нямаше монтиран ключ, а само обезопасени кабели)
1. Така първо с фазомер проверих "КРУШКАТА" идва фаза на единия от кабелите, до ключа не. (което ми е странно, логически погледнато до "КЛЮЧА" трябва да идва фаза и чак когато го включиш да отива фаза и до "КРУШКАТА" или греша?).
2. Монтирах една фасунка (с крушка) набързо за пробна лампа (която до преди половин час светеше в същото помещение, ама от контакт с удължител). Фаза си седеше на единия от кабелите на "КРУШКАТА", но се появи и на единия от кабелите на "КЛЮЧА" (рекох си, това е някакво омазано последователно свързване крушка-ключ, ама няма пречки да не стане - ще монтирам ключ)
3. Монтирам ключа с диодче. Диодчето свети, пускаш ключа лампата не свети. при включен ключ фаза има на всички кабели (не знам дали трябва да е така).
4. Решавам, че съм омазал диода нещо. Свалям ключа и контактувам директно с двата проводника на "КЛЮЧА" и пак същото фаза се появява във всички проводници на "КРУШКАТА" и "КЛЮЧА", ама крушката не светва (пробвах и с друга крушка, пак не ще)

Проблема се оказва, че е извън моите възможности за момента, някой ако може да ми даде идея какво може да е, че иначе трябва да прокарвам кабели от разклонителни кутии, а и двете са на неудобно място спрямо въпросното килерче :(

EDIT: Тука докато си разглеждах...
moimoimoi написа:
filmatoplo написа:
И на мен ми се е случвало като проверявам да открия фазата от двужилен кабел с фазомер , да свети слабо и на нулевия проводник.Ако пипнеш с ръка по този леко светещ нулев проводник ще бие ли ток. :?
e kak ще свети фазомера нулата :? за да светне фазомера трябва да има потенциална разлика поне 50-100волта,нулата си е с нулев потенциал,то остава ти да си бил офазен нещо
другия вариант за който се сещам е при осветителна инсталация,когато фазата първо отива в крушката а нулата се прекъсва от ключа,тогава при прекъснал/изгасен/ ключ въпросния проводник от ключа до крушката ще свети слабо мерен с фазомера
...
lubomirlz - специалист
Викни някой който разбира, от писаното ми намирисва на липса на нула, но по-добре да се види на място.
N2GetherNow - напреднал
lubomirlz написа:
Викни някой който разбира, от писаното ми намирисва на липса на нула, но по-добре да се види на място.
А как може да изчезне тая нула? Като бях малък си светеше (:D) и после спря да свети и сега искам пак да го накарам :D
moimoimoi - майстор
пложението е омазано то е ясно :lol:
сегашното положение е следното :фазата не се прекъсва и отива директно на кабелите на крушката и след това отива в ключа ,след ключа единия от кабелите му трябва да е свързан към нула но явно такава няма т.е. е прекъснала

над ключа би трябвало да има разклонителна кутия която трябва да се провери дали там не е прекъснала нулата
въпросната разклонителна кутия трябва да се развърже и да се навържат кабелите по правилния начин, а той е:
фазата първо отива в ключа и след това в крушката,след малко ще кача и снимка

ПП:това червеното са електрическите връзки

Прикачен файл

ЕЛЕМЕНТАРНО Е.JPG
ЕЛЕМЕНТАРНО Е.JPG (15.19 KиБ) Видяна 5543 пъти
Последна промяна от moimoimoi на нед авг 29, 2010 6:29 pm, променено общо 3 пъти.
Chefo77 - майстор
Май май някой е решил да прекъсне нулата вместо фазата при инсталацията. В последствие към ключа на мястото на нулата отива втора фаза. Поне аз така си го обяснявам, но не съм капацитет - да знаеш :)
Извикай техник - може да го вербуваш и от форума. По-добре някой, който знае какво и защо прави, отколкото да стане някой фаул :(
N2GetherNow - напреднал
Chefo77 написа:
Май май някой е решил да прекъсне нулата вместо фазата при инсталацията. В последствие към ключа на мястото на нулата отива втора фаза. Поне аз така си го обяснявам, но не съм капацитет - да знаеш :)
Извикай техник - може да го вербуваш и от форума. По-добре някой, който знае какво и защо прави, отколкото да стане някой фаул :(
Отгоре няма разклонителна кутия. Като гледам лампата в коридора, кабела иде от бушоните директно, та нищо чудно и тая да е така. Ще си пусна от най-близкия ключ за светлинка една жица (опитвах се да го избегна т'ва къртене, ама...) :?
Chefo77 - майстор
А защо ще къртиш, когато има пластмасови канали?
vk - специалист
Моята препоръка е следната:

1.Отвии бушоните и разкачи всички кабели които виждаш в помещението (и възможно около него)
2.Премери с веригопроверител - кой кабел къде отива и излиза (като си записваш на някой лист или на самите кабели отбелязваш)
3.Както са разкачени завии бушоните и виж къде е фазата (откъде идва за това помещение). Би трябвало до фазата да намериш и нулата (с едно волтметърче замери напрежението)
4.Отвии бушоните и направи свързването (по схемата от снимката по-горе)
blv - специалист
Да не би случаино от конзолата да стърчат 4 проводника, ако е така става въпрос за панелно строителство и връзки в конзолата на ключа. Друга тема е че това изпълнение съм го виждал и в сгради които чакат акт 16
  • 1
  • 2

Тема "Проблем: Крушката не свети:(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: