• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
На какво се дължи това? При проверка на верига проводниците са изолирани един от друг, но когато проверя с фазомера заземяващия проводник има напрежение. Самия контакт обаче не е заземен.

Изображение
ArturDent - Почти Безобиден
"Фазомера" за които говориш е най-вероятно фазо-указател.
Той не служи за измерване на напрежение.
Единствената му цел е когато си сигурен че имаш фаза и нула - да разбереш кой проводник кои е.
Много често дава фалшиви показания.
Уреда показва потенциална разлика между твоето тяло и съответния проводник.
bridge - специалист
Това което казваш се потвърди и от мултицет. Но каква е причината там да се индуцира напрежение ако проводниците са изолирани един от друг? Имам предвид, по тази логика защо само в земята, а не и в нулата?
Trifun - специалист
Това, което се вижда на снимката, много прилича на разклонител. Така ли е ?
Ако е така, той трябва да има 3-жилен кабел - жълто-зеленото трябва да е на защитните пластини. Ако това е така, провери и щепсела, и накрая - контакта, в който е включен - има голяма вероятност инсталацията да е двупроводна и някой "майстор" да е офазил контакта, вместо да го занули - просто трябва да се разменят местата на проводниците в контакта.
moimoimoi - майстор
провери и заземителния кабел на разклонителя-жълтозеления кабел дали не е прекъснал,или от конктакта от който взимаш напрежение дали е занулен/заземен

фазомера свети защото заземителната клема и кабела към нея не са с нулев потенциал,т.е. нямат връзка нито с нулата нито с земята
bridge - специалист
moimoimoi написа:
провери и заземителния кабел на разклонителя-жълтозеления кабел дали не е прекъснал,или от конктакта от който взимаш напрежение дали е занулен/заземен

фазомера свети защото заземителната клема и кабела към нея не са с нулев потенциал,т.е. нямат връзка нито с нулата нито с земята
Самия контакт не е заземен.
Проводниците не са прекъснати при проверка на верига.
При проверка с мултицет фаза и 0 = 220В. При проверка земя и нула = 0В. Обаче фазомера свети на проводника на заземяването. Просто ми е трудно да осъзная как проводник, който не провежда ток може да накара жичката на фазомера да свети, като от никъде не се подава енергия.
pavelari - майстор
а земя и фаза колко е ?
90-100 волта ли?

Допускам светенето на фазомера /говоря за истински такъв/ да е мноого слабичко - което означава, че ако леко докоснем фазомера с другата ръка по металната част /която опираме във въпросната жица/ - то ще изгасне съвсем - това се прави с рязко движение на пръста - за да не се окаже, че има друг проблем и да стане инфекция!!
Ако светлинката изгасне при допир с другата ръка - става дума за включване в незаземен контакт /или на неправилно свързан щепсел/, при което се получава капацитивно напрежение на "висящите проводници" от лоша изолация
bridge - специалист
pavelari написа:
Допускам светенето на фазомера /говоря за истински такъв/ да е мноого слабичко
С ето такъв фазомер показва 110V, но тея фазомери са малко измислени като цяло.

ИзображениеС мултицета проверка на фаза и земя не съм правил, но трябва да е 0В, защото няма затворена верига. Утре ще опитам.
Боян написа:
Нали правиш разлика между заземяване и зануляване.
Не. Каква е разликата?

Един по един, 3те проводника - фаза, нула и зеля ги пробвах на верига. Изправни са- само в 2та края на един и същи проводник има верига.

Вече включвах електроуред, но самият той няма изведено заземяване на щепсела си. Работи. Е, да си ползвам ли удължителчето или е опасно?
Trifun написа:
контакта, в който е включен - има голяма вероятност инсталацията да е двупроводна и някой "майстор" да е офазил контакта, вместо да го занули - просто трябва да се разменят местата на проводниците в контакта.
Самият контакт няма тези 2те пластинки за земя. В този случай- остава ли въпроса за размяна на местата на проводниците фаза и нула? Вероятно инсталацията е двупроводна и е стара инсталация като цяло от преди 20 - 30 години.
lubomirlz - специалист
Верният отговор го е дал pavelari малко по-нагоре :)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: