• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Pecatacool - специалист
Привет,
Тъй като ми се налага да довършвам по тъмно стаята, която започнах да ремонтирам вкъщи, трябваше да измисля как да осветя по-добре стаята. Затова реших на една дъсчица да монтирам старата лампа от терасата - живачна лампа 125W и дросел.
Когато я включа малко малко осветява, но светлината трепти и дразни окото?! Възможно е и преди да е било така, но просто от голямото бяло кълбо (сещате се нали? Като тези по улиците) да не съм го забелязал. Благодаря предварително!
stoian64 - специалист
Необходим ти е кондензатор за компенсиране и трептенето ще изчезне.Най-вероятно имаш пад на напрежението.Успех!
Pecatacool - специалист
:?
Довечера ще кача снимка и пак ще си говорим, че нещо... :-D
petromaniq - специалист
А ако сложиш кондензатор на лампата, така ще шунтираш дросела, че може и въобще да не светне. Пад на пром. ток не се оправя с кондензатор. Пробвай и с друга лампа. Тази може да се е случила с малко послесветене на луминофора. Иначе тези лампи са си само за улично осветление-така си трепкат.
stoian64 - специалист
petromaniq написа:
А ако сложиш кондензатор на лампата, така ще шунтираш дросела, че може и въобще да не светне. Пад на пром. ток не се оправя с кондензатор. Пробвай и с друга лампа. Тази може да се е случила с малко послесветене на луминофора. Иначе тези лампи са си само за улично осветление-така си трепкат.
Колега,ти виждал ли си някога свързване на живачна лампа и имаш ли представа за какво служи кондензаторът в случая?
1115 - специалист
Кондензатора служи за да компенсира индуктивния товар на дросела.
Може и без кондензатор.

Трептенето идва от хлабава връзка или от стара крушка.

Колегата с крушката - мога да ти подаря чисто нова, но ще трябва да дойдеш да си я вземеш.
Работил съм години в София по уличните осветления и имам останали неща.
petromaniq - специалист
Дааа а онзи колега чувал ли е за cosφ, че така "итересно" пита за кондензатора? А и аджеба да благоволи да погледне схема на свързване на живачна лампа, па тогава да се заяжда неподготвен :lol: .
mirk - майстор
И нова ламБа да сложиш пак ще си трепти, с кондензатор ще и компенсираш косинуса и ще черпи по малък ток. Това трептене предизвиква стробоскопичен ефект, който за да се избегне едно време по цеховете на заводите осветявани с такива лампи, най често се свързваха на групи равномерно разпределени на три фази. Същото е и положението с луминисцентните палени с дросел.

Ако толкова те дразни си намери друг източник на светлина - например прожектор с халогена пура 300Вт или дори две три обикновени по 100Вт. Те не трептят толкова осезаемо.
1115 - специалист
По-горе написаното е вярно, но колегата казва за проблем , който се е появил в последствие.
Крушките когато остареят и почват да мигат често.
Примерно с 20Hz един вид и това дразни много.
Предполагам за такова мигане става въпрос, а не за 50Hz.
todortv - майстор
mirk написа:
едно време по цеховете на заводите осветявани с такива лампи......
Да,но по норма трябва да са на мин.височина 4м. и както беше написано
свързване в групи на трите фази.
Не си прави екперименти с очите,махни дросела и сложи една лампа с нажежаема жичка 100W или прожектор с халогенна лампа.
  • 1
  • 2

Тема "Живачна крушка трепти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: