• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Здравейте и весели празници на всички.

Интересуваме някой има ли практически впечатления от защитната апаратура на фирма "ЕЛМАРК ГРУП - БЪЛГАРИЯ" : автоматични прекъсвачи, дефектнотокови защити и по-специално катодни отводители (арестори) от тип SPD. Качественни ли са и може ли да се разчита на тях?

http://elmark-bg.borsabg.com/?81&02&96191

Благодаря на всички отзовали се.
Johny - майстор
Еlmark 32A - като включа електрожена и той излключва. Същия електрожен и АП "Merlin Gerin"-25А и нямам проблеми. http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3148
Имам много добри впечатления от тази фирма. А ти сам решавай.
pavelari - майстор
Johny написа:
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3148
Имам много добри впечатления от тази фирма. А ти сам решавай.
Лично аз, за тези бушони вече имам натрупан горчив опит и вече не ги ползвам. Произвеждат се в българия и имат проблеми с настройката на биметала - много често изключват на по-малък ток от този дето е изписан на бушона. Тази настройка се прави от един винт които се намира в малко отворче близо до клемата за затягане на проводника. Предполагам, че група предпазители /16, 20 и 25 А например/ имат едно и също съдържание вътре а се различават по броя на завинтванията на въпросните винтчета. Merlin Gerin имат свестни бушони, които са с черна ръкохватка и са по скъпи.
Колкото до катодните отводители с тази марка - все пак стават. Те са вносни.
krasiorocknroll - специалист
Има една фирма елтест,попитай ги,за да не се изписват излишни думи.Те са монтирали МНОГО предпазители на мерлин герин и със сигурност ще ти кажат кои са по-добри.Успех!
mirk - майстор
Честита нова година!!

Автоматичните предпазители на Елмарк и на мен ми изглеждат съмнителни
но конкретния ми въпрос беше за катодни отводители (арестори) от тип SPD.
Колкото до тези на Schneiderelectric, ABB, Legrand, Siemens, Moeller, е ясно че са без компромиси
Palawnik - специалист
Щом си решил да слагаш катодни отводители, значи не искаш да правиш компромиси :)
mirk - майстор
Проблема е че вече е закупен по "съвет" на магазинера и не е имало от по-скъпите които да продаде. Моята задача е да го монтирам, но нещо ме съмнява да ли си заслужава.
engineer - специалист
Катодния отводител се свързва между Фаза и Нула (Защитен проводник). При превишаване на напрежението над определена (номинална) стойност заработва, като предизвиква Късо съединение, след което действа защита/предпазител, монтирани преди катодния отводител. На сайта това е описано малко объркано. Ако си в градски район, където мрежата е кабелна, няма особен риск за появата на пренапрежения от които да се пазиш. Ако мрежата е селска или вилна, където електропроводите са въздушни пренапреженията от гръмотевици са значително по-вероятни там има полза от такива екстри. Ресурса им е около 10 - 20 сраборвания (според модела и производителя) след което се подменя, т. е. не подлежи на ремонт. При изчерпване на ресурса цвета в прозотчето се променя. Това е описано в приложеното упътване. За всеки модел е необходима консултация със специалист, по възможност НЕ търговец.

Също така защитата не е 100%. Като гледам това импулсно Up 1.2 - 2 kV не съм убеден че някое захранване няма да пострада. И тая 1 година гаранция дето я дават . . . не мога да разбера смисъла.
pavelari - майстор
Колегата engineer ме подсеща за ти задам въпроса КЪДЕ ТРЯБВА ДА ГО МОНТИРАШ? :wink:
И все пак някакви параметри на този катоден отводител - дори каталожен номер ше свърши работа. А ако го отвориш и му удариш една снимка ще е още по-добре.
Колега engineer смисъла в едната година гаранция е ТЪРГОВСКИ и ако някои модули издържат още 10 години след това то други гърмят за по един сезон - при катодните отводители ако се избута една пролет с гръмотевици и ето ти - вече дори да гръмне догодина нещата са съвсем законово за сметка на клиента. по-горе бяха споменати марки които имат същата гааранция, но и голяма продължителност на живота /на продуктите им/ след-гаранционно.
  • 1
  • 2

Тема "Катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: