Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
root666 - специалист
Тръгнах да пробивам дупка в стеничката между коридора и бокса (12 см тухла). Дупката ми трябваше да прекарам маркуча за мръсна и чиста вода на пералнята. Откъм страната на бокса точно в ъгъла нацелих два трижилни кабела (няколко пъти). Кабелите не изглеждат скъсани. С какво и как най-добре да ги изолирам, за да нямам проблеми в бъдеще. Скоро ще монтирам кухнята там и мястото ще стане недостъпно, така че преди това искам да ги обезопася добре.

Изображение

Изображение

Ето и линк към целия албум със снимките:

http://picasaweb.google.com/gochev.georgi/Avaria#
vladimury - специалист
Колега най-добре ( и най-лесно ) е кабелите на които смяташ, че са наранени жилата да ги срежеш на тези места и да им сложиш па една лустър клема и да я омотаеш след това хубаво с изолирбанд. :prost:
lubomirlz - специалист
Огледай добре кабела, според мен е наранен. Изкърти още ако се наложи го настави и изолирай със самовулканизираща се лента (бишоп в магазините за електроматериали ще ти дадат)
ArturDent - Почти Безобиден
Запои ги (с мост) и след това ги изолирай със самовулканизираща се лента. Един по-един. Клемите след време може да нагорят.

П.П. Ама си бил упорит - на няколко места си ги ударил - да е пълен кефа. ;)
root666 - специалист
А, да. Може да съм тъп, но за сметка на това съм упорит. Дефектнотоковата защита сработва пет(!!!) пъти, като последния докато биех със секача и разчиствах с ръка дупката. Лошото е че започнах дупката от другата страна на стената, не където е оказаха кабелите, иначе веднага щях да ги забележа. Но там кабели не трябваше да има, даже се чудя дали не са за осветлението на гаражите под мен(на първия етаж съм). Ама такова безхаберие, нито гофре, нито на обичайното място където се пуска кабел - близо до тавана или в пода. Достъпа е доста неудобен, така че със запояване на мостче няма да стане. Мислех си дали да не ги изолирам със твърд силикон дето е на пръчки и се топи със пистолет и отгоре изолирбанд, пък ако издържи. Ще посъбера още мнения и довечера ще действам.
mirk - майстор
Този силикон не става за изолация на кабели, много лесно се топи. По добре само с изолирбанд, като малко разшириш разкъртеното на мазилката да се разшири да е удобно за работа. Ако жилата са здрави а само с наранена изолация въобще не ги слушай да ги прекъсваш и да ги снаждаш с нещо си. С каквото и както да ги снадиш там си е слабо място по слабо от кабела. Така че по добре изолирай със Бишопкакто ти казаха и отгоре един два слоя нормален изолирбанд че не се знае как действа варта на тази самовулканизираща гума.
sstefanov - майстор
Може да запоиш мост върху нараненото жило, но без да го прекъсваш (както каза ArturDent) и отгоре - качествено PVC.
DMN - майстор
Ако не е прекъснат проводника, не го прекъсвай.И аз съм за запояването на мост. Или точно върху нараненото място на проводника да направиш няколко стегнати навивки от друг меден проводник, може и по-тънък, да се получи нещо като бандаж, и едно хубаво запояване и изолиране после.
ArturDent - Почти Безобиден
root666, каквото и да ти разправят - ти имаш наранено жило. Както се казва - Пушек без огън няма. Така че вземи предвид от съветите само тези които са за наранен кабел.
Основание за това ми дава сработването на ДТЗ и почернялата изолация на една от снимките.
Направи най-доброто, все пак говорим за "инвестиция в спокойствие", която възлиза на максимум 20 лв.

П.П. Дори и да не е скъсано жилото, а само да е леко наранено, изтъняло - то представлява един вид бушон - ако стане проблем - точно там е най-голямата вероятност да стане проблема. Нали не искаш това да е след като приключиш ремонта!

Тема "Уцелих кабели в стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: