Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq - майстор
Колеги, ситуацията е следната-досегашното осветително тяло с 2 пури по 36W, беше изкормено откъм дросели и стартери с идеята да сложа електронен баласт и паленето да е "чисто".Беше ми изпаднал такъв баласт за 2Х36W на китайците "Vito".След малко борба по префасониране на контактните пластини след отпадането на стартерите свързах всичко по дадената на корпуса на баласта схема, обаче-нъц!Ни вопъл, ни стон.Едва ли има значение, но ключът за освет. тяло е с допълнителна глимка, че тия за открит монтаж си нямат и бях сложил.С глимка или не не откинва :(Давайте акъл как да проверя дали работи или има грешка в схемата(което също не ми се вярва, ама...).Прилагам снимка на гадината дето ми скъси за 3 часа нервите :lol:

Прикачен файл

Vito-balast.jpg
Vito-balast.jpg (115.79 KиБ) Видяна 3396 пъти
Justy - майстор
Допълнителната глимка - шунтира ли се от ключа?
Spokoiniq - майстор
Тя шунтира ключа, ако съм те разбрал правилно, ама майната й, сега е махната.
Justy - майстор
Само в него е проблемът - бий им го в главата на чайниците.
mitcd - специалист
Сложи на мястото на двата бели кабела(горе ляво) един кабел със щепсел и го шляпни на 220 В.Ако всичко е точно трябва да светне ако ли не ,значи това електронно запалване не става.Отвори го.Обикновенно те не просто изгарят а гърмят.Виж дали има опушено някъде.
Spokoiniq - майстор
Направих го, но нищо.Сега вече сложих 2 отделни по 36W и пали нормално, само нещо странно гледам-в пурата газът все едно трепти, на нещо като спирала прилича, не е много, и ако не гледаш в него дразни.Дали е от тока или от чайниците не знам.
Lyuben_K - напреднал
Трептенето не е проблем. 2-3 от лампите в офиса също трептят така в началото, но се оправят като се стопли пурата. Вече трета година. Всички са с някакви китайски електронни баласти, но са си написали марката с йероглифи и не мога да я прочета. Извадили сме късмет и още никой не е дал фира.
Най-странното е, че и пурите всички още работят и изглеждат като нови (почти без потъмняване в краищата) А не е като да не си ползваме осветлението. Ето за това вече нямам обяснение :?
bikerider_ - специалист
Сигурно проблемът отдавна е решен, но да споделя малко личен опит.
Пурите горят нерядко при често палене и гасене. В режим на работа с рядко палене, но продължителна работа без гасене, може да работят с години.
Съвет - вземи си немски баласт за лампата. Има на бул."Цар Борис 3-ти" на кръстовището с "Житница" - срещу спирката на 5-ицата в посока Княжево, в локалното(магазина за осветителни тела). Питаш за немски баласти, щото ако попиташ просто за баласт, те визмат за балък и първо ти предлагат китайските боклуци. А те изгарят пурите често. Друг проблем, който създава много главоболия са фасунките - понякога от разместването им при смяната на пурите спират да правят контакт. А когато пурата, с която сменяш изгоряла също е неизправна, а ти не знаеш, може да си помислиш, че проблемът е кой знае какъв, а просто да ти трябва нова лампа.
Друго, което съм забелязал - пурите на Осрам, макар и немски, с топла светлина горят по-често от светещите със студена или неутрална при едни и същи условия на палене/гасене(режим на работа) на 1 и също осветително тяло.
blv - специалист
bikerider_ написа:
Друго, което съм забелязал - пурите на Осрам, макар и немски, с топла светлина горят по-често от светещите със студена или неутрална при едни и същи условия на палене/гасене(режим на работа) на 1 и също осветително тяло.
С това не съм съгласен, мисля че просто си попаднал на различни серии на Осрам, като тези с зеления надпис мисля че се водят за най-добрата им серия.

Тема "Проблем с китайски ел.баласт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: