Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
Имам шевна машина с асинхронен мотор без табелка. От подобна видях, че мотора е с мощност 400W, но ми се стори по-малък. За това приех, че този е около 500 и взех, че го пресвързах в триъгълник и му монтирах един кондензатор 35 микроФарада, работи на монофазно захранване. Тръгна в правилната посока... От време на време при тръгване бучи /съвпадение на максимум в синусоидата вероятно/, но това не ме притеснява за сега... Лошото е, че след 2 часа работа развива много яка температура и пече като фурна :) Възможно ли е да съм "предозирал" кондензатора или пък да е малък... :?:
moimoimoi - майстор
споед схемата 60-80 микрофарада за киловат,но щом бучи при тръгване то аз си мисля че е малък кондензатора,или мощноста и въртящия момент при пускане са недостатъчни

проба трябва
пробвай с по голям и с по малък кондензатор и ще установиш как е по добре

Прикачен файл

att-43afd4c7d12c8220V.gif
att-43afd4c7d12c8220V.gif (9.93 KиБ) Видяна 6838 пъти
torbalan - Дървен философ
мхм
на жената на шевната машина пише 105W TOTAL
мхм
малко ми се вижда нещо....
pavelari - майстор
Тази машина е сериозна и мотора действително е мощен - поне 350-400 вата трябва да е - статора има диаметър около 12-13 см
Всяка намотка е по 12 ома... ако пусковия ток е 14 пъти номиналния и при фактор на мощността 0.7 излиза около 605 вата... :drinkers:
Идеята е, ако някой е наблюдавал подобно явление - бих купил един кондензатор на 20 микрофарата и един на 50 и ще ексериментирам, и ме устройва ако стане с един от тях... иначе не бих си губил времето
torbalan - Дървен философ
аз мотор съм виждал да грее като печка само когато има проблеми с изолацията на намотките...или ако е претоварен...

спред мен надали ще е от кондензатора...

пусни го без товар ако ти се занимава да повърти 10 минути и виж грее ли...
Сложи работен кондензатор максимум 8 мф . Ако мотора е от шевна машина Текстима го остави без работен кондензатор и няма да имаш проблеми. Но основната причина за греене е ако мотора не е вързан в триъгълник .
pavelari - майстор
pavelari написа:
взех, че го пресвързах в триъгълник и му монтирах един кондензатор 35 микроФарада, работи на монофазно захранване.
Мислиш ли че 8 микро е достатъчно на 4-500 вата? Или според теб мощността е по-малка
Мощноста най вероятно е 400 вата защото това е масовия двигател за правите шевни машини. 8мф работен ти го казвам от личен опит ,а пусковия 120-145мф или нещо такова беше . С по-голям кондензатор има и по голям шум в самия електромотор, а от там и по голямо греене.
zuzo - помощник
ако двигателя е от текстима кондензатора е пусков около 100-125 мф и задалжително мотора да е свързан в триъгалник . другите мотори обикновенно нямат изведени шест извода иза да се свърже в триъгалник трябва да се намери средната точка на звездата .А що се отнася до кондензатора трябва да е от 16-до 25мф аз слагам 20мф кондензатора е постоянно включен. За загряването има мотори които просто така си греят . Има мотори върху които не можеш да си задържиш ръката върху тях повече от две секунди но въпреки това работят с години без проблеми . Аз се занимавам с ремонт на шевни машини и съм обърнал от трифазен на монофазен ток много елмотори

Тема "Двигател за шевна машина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: