Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
Значи имам луминисцентна лампа с G23 "букса" от тези със вградените стартери. Но много бързо горят. въразл съм я към идуктивен баласт от едно старо тяло с 2 пури.
Та явно баласта и идва можен защота лампата е 9w а той е доста повече . Сега купих нов но най малкия е 18w.

можели да се сложи някакво съпротивление след баласта зада намаля до лапата да стигат 9w и да не гори толкова често.
Предполагам че проблема е в баласта защото със фабричния баласт (преди да изгори) светеше по година сега за месец изгаря.
moimoimoi - майстор
дросела/баласта/ служи за ограничаване на тока, като сложиш на 9 вата лампа 18 вата баласт ,естествено че ще гори често , все пак и идва в повече power-a :lol:
1115 - специалист
А и свети за 18W.
По добре си купи 18W лампа.
NeoBoss - специалист
да де като изгорих 2 лампи ми присветна че е така ....

затова питам как да го направя 18ватовия за 9w лампа

в темата където даде невиждам да има нещо за резистор или ограничаване на тока... има просто схеми как трябва да с свърше ... което аз съм направил но най малкия баласт който намерих е 18w . Колко ома резистор да сложа зада падне на 9 до лапата.
moimoimoi - майстор
при лумунисцентните лампи може две тръби по 18 вата да работят с един двосел 36 вата,
за това си мисля че може да вържеш 18 вата дросел и след него две 9 ватови крушки
NeoBoss - специалист
нестава този вариант , крушките са бакдеридициндни във специални тела... нямам второ тяло в което да сложа друга крушка...
moimoimoi - майстор
остава да си купиш 9 вата дросел,предполагам 3-4 лева/това е цената на 36 вата и за това си мисля че няма да е по скъп дросела,потърси в магазин за осветление
NeoBoss - специалист
търсих намерих само 18 вата и дакъв купих за 6лв. Мислиш ли че ако не съм минал през тези идеи ще пускам тема тука :)

мислех че може да му сложа резистор, или нещо такова. Или някой да каже освен друга лампа може ли да се върже друго , примерно светодиоди ??? какъв ток излиза от тези дросели.
NeoBoss - специалист
гоогал ми показа че най малко има дросел за 11w демек пак трябва да се намалява.... мисля си освен да купя обикновенна 9w луминисцентна и да я сложа да свети някъде ....

но се надявам някой да даде съвет :)

Тема "често ми гори енергоспестяваща луминисцентна лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: