Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tassel - специалист
Здравейте колеги
От известно време имаме проблем с тока. Напрежението варира страшно много - от 180 до 280 волта. Ел. енергията я получаваме от частен трафпост. Знам, че проблема е при тях и те трябва да го отстранят, но вече не знам, кога и дали изобщо ще направят нещо. Исках да попитам, дали не може да се направи нещо по инсталацията в самата сграда, докато се отстрани проблема? Основния захранващ кабел е 4х50, алуминиев проводник, ръчен шалтер 250А. Това е за главното табло. От там към таблото с подотчетни електромери отива 4х25 меден и автоматичен шалтер 150А. Потреблението е почти никакво.
John - специалист
Имате проблем с нулата ,най-вероятно.Само при вас ли е този проблем или при всички консуматори?Питам защото локализирането на проблема дава насоки за характера му.
tassel - специалист
Проблема е не само в нашата сграда, но и в целия район. Поне знам за съседните къщи, защото съм говорил със съседите и те са това положение. Затова мисля, че проблема е в трафпоста или някъде по трасето в касетите. При нас вече на три климатика им изгоряха трансформаторите. Днес, като дойде техника да ги сменя и измери напрежението беше 280волта.
John - специалист
Най-добре е да викнете фирмата или техника които ви поддържат.Проблема може да е на много места по цялата верига от,трафо до таблото.Трябва да се огледа и замери навсякъде по трасето.
gattaka - специалист
Като не искат да си оправят бакиите събирате пари от целич район,викате си независима лаборатория(има такива фирми),която замерва и излиза с официален докумен за проведените измервания и ги съдите гадовете мръсни!
Никога няма да се оправи тая държава! :x
Предполагам,че такъв е каналния ред,но наистина трябва да се поинтересувате!
torbalan - Дървен философ
едно нещо не ми стана баш ясно...

какво означава "частен трафопост"?

то сега държавни май няма...
tassel - специалист
Трафопоста не е правен от ЕВН, а от друга фирма. Те им доставят ел. енергия до този трафпост и от там нататък я доставя тази друга фирма. Не знам, дали е законно и какви са им отношенията, но това е положението. Ключовете от трафпоста били само в ЕВН, а пък другите работели вътре..... Пълна каша. Говорих с този, който отговаря за поддръжката и той ми каза, че викал лаборатория, но в трафпоста всичко било наред и му казали, че проблема вероятно е някъде по трасето. Имало вероятност кабела някъде да е дал дефект и двете фази да са близо една до друга. Възможно ли е това да е причината?
gattaka - специалист
Няма значение колега твоята отговорност важи след електромера ти на татък!Какво като се е скапало по трасето да си го оправят да им е*а
м****та! :x А да ни продават един от най-скъпия ток в евро съюза могат нали?....
Извинявай сигурно не ти помагам особено,но полудявам вече в тая тъпа държава!В крайна сметка ти си плащаш за качествена енергия и те са длъжни да ти я доставят качествена не си длъжен ти да им търсиш проблема!
torbalan - Дървен философ
на половина съм съгласен с gattaka - за това, че до електромера тока трябва да е с необходимите параметри... и че ония са за ...автоцензура...

обаче за тока - да ме прощава, но плащаме най-евтиния ток в евросъюза....
John - специалист
Говори не, а направо го притисни тоя от подръжката,като е викал лаборатория да я викне пак да премери кабелите а,не да те баламосва.Ако не знае какво да прави да попита някой знаещ.Сигурен съм че плащате и тока по-солено.

Тема "Променливо напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: