Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gundie - помощник
Смятам да сменя кабелите от вилата до съседна постройка и моля за съвет.
Имам няколко въпроса:
1. Сега са на чашки, така ли е по-добре да останат или да пусна кабелите под земята?
2. Какъв кабел ще препоръчате (в постройката има бойлер и отоплителна печка)?
3. Къде мога да намеря такъв елемент за снадка на кабел при външни условия или нещо друго подходящо?

Прикачен файл

DSC_3230a.jpg
DSC_3230a.jpg (44.27 KиБ) Видяна 8060 пъти
blv - специалист
Аз бих сложил осукан изолиран кабел, въздушно. Бих тръгнал от таблото, като и на постройката бих сложил едно табълце.
PCL82 - майстор
Това на снимката е пресов съединител. За такъв ти трябват специални клещи за кербоване, които са от 70лв нагоре.
Затова ползвай токови клеми. Ако съединяваш медни кабели ти трябват месингови, ако са алуминиеви клемите също са алуминиеви. Ако имаш преход от алуминиев към меден са нужни специални биметални клеми.
Всичко се продава в специализираните магазини за електоизграждане. Не в складове за строителни материали и железарии. Можешда ползваш алуминиев усукан кабел (френски) 2х16мм2, който е ефтин, лек и носи на товар. Чувал съм, че не става за крадене, защото след претопяване става на прах.

В началото на линията към помощната пристройка трябва да имаш предпазител. Добре е той да бъде в главното табло на къщата. А в постройката да имаш малко табълце за отделните кръгове.
mirk - майстор
Едно СВТ 3х4 въздушно на носеща тел е напълно достатъчно за печката и бойлера в бараката. Захранването на цялата къща сигурно е по-малко от това френско 2х16 което му предлагате :lol:
AviRad - напреднал
PCL82 написа:
Можеш да ползваш алуминиев усукан кабел (френски) 2х16мм2, който е ефтин, лек и носи на товар. Чувал съм, че не става за крадене, защото след претопяване става на прах.
Напълно подкрепям PCL82. Използвах такава система на моята къща и съм много доволен. Цената е добра, не се занимаваш с носещи въжета и домашно направени опъвателни клеми.

http://www.filkab.com/files/category_fi ... 371_bg.pdf
http://www.filkab.com/files/category_fi ... 662_bg.pdf

СВТ кабелите са с PVC изолация, която е много по-неустойчива на атмосферни влияния от полиетилена. Може да се опита със СВТ-с, но пак след това трябва да мислиш за носещо въже и арматура за закрепване.
a_nikolov - специалист
mirk написа:
Едно СВТ 3х4 въздушно на носеща тел е напълно достатъчно за печката и бойлера в бараката. Захранването на цялата къща сигурно е по-малко от това френско 2х16 което му предлагате :lol:
Съгласен съм с мнението на колегата. Ако се загледаш и тия от енергото по някой път пускат ток така в ромските квартали.
PCL82 - майстор
От снимката в началото се вижда, че на човека са му пуснали 2х16мм2 френски кабел до къщата и вътре продължава с 4 или 6мм2 ПКИ мед.

Френският кабел до колкото знам е към 2лева и нещо метъра, а СВТ 3х4мм2 е към 5 лева и нещо.
mirk - майстор
От снимката се вижда ясно само пресовия съединител. Не може да се съди по нея за типа на черния кабел и още повече за сечението му. Със същата логика може да се каже че е черен рекордоман тип ПВО http://www.cablecommerce.bg/bg/productd ... php?id=124 :lol:

Цени от Филкаб без ДДС
СВТ-с 3х4 2.608лв
AL/R 2 х 16 1.752лв

Обаче за френския ще му трябват и специални клеми поне две опъвателни в двата края, носещи, токови и накрая излиза пак същото. Цена около и под 10лв за бройка. А ако не е наясно как се работи с клемите вероятноста да допусне груба грешка е доста по голяма. Със обикновения кабел няма да има такива главоболия и ще го закачи директно от предпазителя в къщата в предпазителя в бараката.

AviRad точно такъв имах предвид СВТ-с но дори и един гумиран ШКПТ да сложи захванат за тел с кабелни превръзки пак ще изкара десетина че и повече години :lol: Общо взето става с почти всичко, зависи какво има под ръка човека. А ако ще купува нов вече трябва да си вземе най подходящия.
gundie - помощник
Ще купувам, нямам нищо под ръка. До сега 2х16 ми допадаше повече като вариант, но с тези специални клеми, опъвателни, носещи и т.н. се разколебах.
MamaMy - майстор
Не се колебай. След време ще имаш голям резерв от мощност

Тема "Смяна на външен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: