• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Сложил съм си аспиратор Franke над котлона в кухнята.Ползвам го година-две. Днес покрай други неща ми щукна да проверя корпуса с фазомера и той показа 220 по корпуса.

Закачването към тока е с клейма затворена в пласмасова кутия.
Вътре име 2 жици - в упътването пише синята = L, кафявата = N.
Проверих фазата е закачена за синия, а нулата за кафявия.

Какво трябва данаправя за да няма утечки по корпуса? Предполагам, че не е безопасно, макар че до момента няма пострадал... но никога не е късно :sad:

Моля обяснявайте като на лаик.
moimoimoi - майстор
захранването ти е двупроводно, както явно и към аспиратора
т.е. корпуса ти не е занулен, а това което си измерил с фазомера е индукция,реално като мериш с фазомера а с другата ръка докоснеш корпуса фазомера ще престане да свети-изравняват се потенциалите

желателно е да вържеш един проводник от нулата на клемата към корпуса -метална част, защото ако след 2-3-4 години възникне проблем по аспиратора и корпуса може да се офази и да те прасне тока :lol:
а като е занулен корпуса най много да ти изключи предпазителя

пп:другия вариант е да ти е офазен корпуса :? по принцип нулата се отбелязва с N /син проводник/ а фазата с L /кафяв,черен проводник/
Последна промяна от moimoimoi на нед окт 10, 2010 7:33 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi написа:
...желателно е да вържеш един проводник от нулата на клемата към корпуса -метална част...
Много благодаря за бързия отговор!

Има ли значение каква дебелина е кабела? За тока е използван 2.5 квадрата, а този на аспиратора ми изглежда доста по малък. Но с моето око не мога да преценя какъв е

Има ли значение от коя страна на клемата ще закача кабела (към тока или към аспиратора)?

Мога ли да закача другия край на винта, на който е окачен самия аспиратор?
moimoimoi - майстор
isto написа:
moimoimoi написа:
...желателно е да вържеш един проводник от нулата на клемата към корпуса -метална част...
Много благодаря за бързия отговор!

Има ли значение каква дебелина е кабела? За тока е използван 2.5 квадрата, а този на аспиратора ми изглежда доста по малък. Но с моето око не мога да преценя какъв е

Има ли значение от коя страна на клемата ще закача кабела (към тока или към аспиратора)?

ми не е хубаво да е много тънък но 1.5-2.5 квадрата
няма значение от коя страна ще го закачиш,щом на аспиратора е по тънък, закачи го от нея страна-по лесно ще ти е
може да го закачиш на всяка метална част от корпуса- ама здраво с болт или самонарезен винт
smlxl - специалист
На всички абсорбатори, които съм ползвал е имало някъде по корпуса малко винтче, на което няма закачено нищо, а до него има знака за зануляване/заземяване. Потърси.
PCL82 - майстор
moimoimoi написа:
isto написа:
moimoimoi написа:
...желателно е д

ми не е хубаво да е много тънък но 1.5-2.5 квадрата
няма значение от коя страна ще го закачиш,щом на аспиратора е по тънък, закачи го от нея страна-по лесно ще ти е
може да го закачиш на всяка метална част от корпуса- ама здраво с болт или самонарезен винт
Има значение! Тъй като е забранено да се свързват N и PE проводник под общ механичен контакт, то връзката за занулявана тябва да се направи при входящото винтче, където ще са свързани PE и PEN проводници. Най добре е да се ползва подходяща клема с 3 отделни отвора за PEN, PE и N прододниците.
smlxl написа:
имало някъде по корпуса малко винтче, на което няма закачено нищо, а до него има знака за зануляване/заземяване
За съжаление няма такова. Проверих. Има 4 винтчета, които държат вентилатора за корпуса...

moimoimoi написа:

Има значение! Тъй като е забранено да се свързват N и PE проводник под общ механичен контакт, то връзката за занулявана тябва да се направи при входящото винтче, където ще са свързани PE и PEN проводници. Най добре е да се ползва подходяща клема с 3 отделни отвора за PEN, PE и N прододниците.
Съжалявам, но нищо не разбрах! :?

Кое е
входящото винтче
? В клемата от едната страна е тока, от другата кабела на аспиратора.
PEN, PE и N
? Има само L и N. Има споменатите по-горе винтчета и два по-големи които крепят аспиратора към стената. Смятам да ползвам 1 от тях (крепящите в стената)
smlxl написа:
имало някъде по корпуса малко винтче, на което няма закачено нищо, а до него има знака за зануляване/заземяване
За съжаление няма такова. Проверих. Има 4 винтчета, които държат вентилатора за корпуса...

moimoimoi написа:

Съжалявам, но нищо не разбрах! :?

Кое е
входящото винтче
? В клемата от едната страна е тока, от другата кабела на аспиратора.
PEN, PE и N
? Има само L и N. Има споменатите по-горе винтчета и два по-големи които крепят аспиратора към стената. Смятам да ползвам 1 от тях (крепящите в стената)

На кутията, в която стои клемата пише 1SL023, ако има някакво значение...
moimoimoi - майстор
колегата PCL82 имаше предвит да смениш клемата с тройна и да направиш нещо подобно на снимката,така нулевия проводник към аспиратора и зануляващия ще са разделени

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (29.12 KиБ) Видяна 4588 пъти
moimoimoi - майстор
или така

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (28.4 KиБ) Видяна 4580 пъти
  • 1
  • 2

Тема "проблем при свързване на аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: