Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Конструкторите не са разчели,предвидили технологични отвори за полагане ПВС тръби които се изискват и има забрана за полагането им в плочата.Моето решение и разводката в коридора където е и АПТ.
Освен наредба3,4,1 ПУЕУЕЛ нещо по конкретно за случая.
John - специалист
Може ли да повториш ,бавно и ясно какъв е проблема?
за къща са направени нужните проекти,преди отливането на първа плоча,конструктора който е надзор в стройтелството не одобрява полагането на ПВС тръби които преминават в греди като се мотивира че това отслабва гредите и тяхната носимоспособност,като по този начин не разрешава наливането на бетон.В проекта не е залегнало начин на преминаването им!
stefan_gb - специалист
Правилно е постъпил надзора, неможеш да залагаш тръби където поискаш и ни наи малко в носещи елементи от конструкцията на сградата било то трегери , колони и така нататък. Тръбите преминават външно покраи тези елементи въпреки че не е заложено как да се направи.
Също технологичен отвор е едно а преминаването на тръба през колона е абсолютно друго и второто не съм виждал някои да го разрешава досега.
Друг е въпроса ако искаш да заложиш някоя гофра в плочата въпреки че пак ще има проблеми.
Така е и знам че е прав надзора,но не е строго опоменато в документ за направа на Ел.инсталации :
-Разводката се извършва...................................
-При преминавания на тръби в плоча се изготвя детаил от..........
-Полагане на тръби в пода при тези условия
По просто казано има ли строителни електроуказания по този въпрос и къде да ги прочета.Наредбите са си конкретно за специалността.
Не знам дали правилно се изразих,но всеки може да каже ТУК НЕ МОЖЕ,а КЪДЕ?
ArturDent - Почти Безобиден
Не си тръгнал по правилния път - конфронтация.
Проектанта (конструкции) ще трябва да си сложи подписа накрая.
А този който е проектирал ел.часта, много добре знае (би трябвало), че не може да минава през колони.
Утре проектанта по ВиК ще иска да набучи едно фи 100 в колоната. (За кенефа). ;)

И не търси път в електрическите правилници, те не те касаят в случая. Не говорим за електрически проблем. А за безопасността на сградата от конструктивно отношение.
vk - специалист
И аз не разбрах какво иска човека от Силистра.
Как така ще полага тръби в плочата , още по-малко в колона - въобще може ли да се задава такъв въпрос. В колони и в хоризонтални плочи има само бетон и арматурно желязо.
ArturDent - Почти Безобиден
Хваща се за това:
-При преминавания на тръби в плоча се изготвя детаил от..........
-Полагане на тръби в пода при тези условия
Само дето първото е за вертикално преминаване през плоча, а второто при полагане в замазка ;)
stivemaster - майстор
В кофража на плочата можеш да заложиш само гофра ф16 за СВТ 3*1.5 за осветлението , защото надига долната армировка колкото фиксатор .
нищо не съм залагал просто бях свидетел на такава ситуация и задавам въпрос,разбирам че тези неща трябва да са съгласувани с инженер конструктор -проектант с подписа му!За сега БЛАГОДАРЯ!

Тема "ел.инсталация в плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: