Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, налага ми се да пусна тема за нещо сравнително лесно, а именно изчисляването на намотки на почти мрежов трансформатор.
Имам един трансформатор(мощен) и идеята ми е да му докарам вторичната намотка до около 20-24V.
Проблема е, че първичната му намотка е за 380V, а се ползва на 230V мрежово напрежение. Нямам никакви данни за броя навивки за да изчисля коефициента на трансформация. Опитах опитно като навих нова вторична намотка с произволен брой навивки без да ги броя. Макарата се напълни до максимум и за лош късмет изкара само 12V на празен ход. Под товар става около 11.5-11.6V.
Идеята е да развия част от и без това голямата първична и да я направя колкото за 230V. Така би трябвало да стане около 20V може би и повече.
Как да изчисля колко са общо сега навивките?
Опитах по размерите на сърцевината(5x4см.) с различни програми, но едната изкарва около 300, а другата около 1000 навивки. Ясно е, че не мога да се доверя на нито едната без трето мнение.
MamaMy - майстор
Много просто. Подал си му на първичната 230 волта и си получил на вторичната 11,5 волта. 230/11,5=20
Значи коефициента на трансформация е 20. Сега развий вторичната и преброй колко са и навивките. Умножи ги по 20 и получаваш колко имаш на първичната. Нататък вече е лесно да сметнеш колко да развиеш и каква вторична ти трябва като знаеш сечението на магнитопровода. Успех!
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Нататък вече е лесно да сметнеш колко да развиеш и каква вторична ти трябва като знаеш сечението на магнитопровода. Успех!
Вторичната ще си е същата. Дадени са пари за нея и няма да се променя. И без това е малка и едва се събира 12 метра лакиран проводник дебел 2мм.
Каква е връзката между сечението на магнитопровода и първичната намотка? Цяла вечер смятам с калкулатори и програми и се обърках нацяло.
По груби сметки вторичната има около 48 навивки.
MamaMy - майстор
Със сечението смяташ мощността на трафа , а от там и сечението на вторичната.
Оригинално първичната ти е за 380. Ти я ползваш на 230. 380/230=1,65. Значи броя на навивките на първичната трябва да ги разделиш на 1,65. А тях ще получиш като умножиш броя на навивки във вторичната с коефициента на трансформация.
Значи 48х20=960 нав. има първичната. 960/1,65=580 нав. трябва да останат.
Само където не съм сигурен, че трябва да намалеят. Мисля, че трябва да се увеличат :?

При 580 нав за 230 волта имаш съотношение 2,52 навивки за волт. Значи на вторичната ти трябват 24 волта х 2,52 = 60 навивки. С наличните 48/2,52=19 волта
Последна промяна от MamaMy на ср мар 05, 2014 12:41 am, променено общо 2 пъти.
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Със сечението смяташ мощността на трафа , а от там и сечението на вторичната.
Може намотките да са презапасени по мощност. Първичната е около 0.6мм. Оригиналната вторична беше 1.5мм. Новата е 2мм.
Това ли имаше предви в първия пост?
Прикачен файл:
Изчисления.JPG
Изчисления.JPG (29.88 KиБ) Видяна 9171 пъти
MamaMy - майстор
Коефициента ни на трансформация пада на 12.
Все още не съм сигурен. Много е късно и мисля бавно. Понеже пък и похапнах едно бурканче сладко и всички мисли са ми в стомаха :lol: .
Утре по светло ще погледна пак. Последно гледах формулите преди 2 години. Нормално е да забравям, но ако имам грешка ще ме изпреварят с корекциите :-D
shadow__01 - майстор
MamaMy написа:
Коефициента ни на трансформация пада на 12.
Ще трябва да се сметнат навивките на волт. Утре като осмисля метода ще направя програма на Ексел само като се въведат навивките на вторичната да ми изкарва колко да развия от първичната.
gogo7777 - майстор
Пусни трафа на 380 волта и си го сметни с точност, с наличната вторична.

ПП......хич ли не може да се преброят броя навивки на вторичната. Предполагам са само един слой.
shadow__01 - майстор
gogo7777 написа:
Пусни трафа на 380 волта и си го сметни с точност, с наличната вторична.
ПП......хич ли не може да се преброят броя навивки на вторичната. Предполагам са само един слой.
Нямам налично трифазно напрежение. Няма и къде да отида за да пробвам. Навивките са 42+-1.
Има начин да стане с наличните формули и изчисляването на навивки на волт.
Ако греша някой да ме поправи.
W2=42/11.5V=3.65 навивки за волт.
W1=230V*3.65=840 навивки за волт.
840/380V=2.2 навивки за волт при 380V.
2.2*230V=506 навивки за волт при 230V .
Трябва да се махнат 334 навивки?
Последна промяна от shadow__01 на ср мар 05, 2014 3:38 am, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Най-добре се опитай да ги преброиш, дори и с грешка. При развиването остави 2-3 извода на първичната /т.е донавий обратно/ и няма да имаш проблем. Притеснява ме обаче, че може да се окаже около 2-2,5 навивки на волт. Тая плътност на тока в първичната е бая за сечението на наличния проводник. За какво го гласиш тоя траф.

ПП.......тоя траф да не е от тия Годечките електромагнити /те са с 380 волтова първична ако не се лъжа/......за тях имам намотъчни данни някъде из компа.

Тема "Изчисляване на трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: