• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
k_georgiev1956 - специалист
Здравейте,
Попаднах в следната ситуация.
На вилата е направена елинсталацията и е замазана под мазилка и външна топлоизолация. От таблото излиза гофрирана тръба и под мазилката е изкарана отвън ниско до земята.
От ЧЕЗ ми прекараха кабел от външното ГЕТ до мястото където излиза гофрираната тръба.
Със синовете ми пробвахме да прекараме кабела, но уви не стана. Явно тръбата има 3 или 4 "завоя", които не не можем да преодолеем.
Кабела е СТВ 5х4.5 мм2
Някакви идеи или практически съвети??? :?:
Много ще съм благодарен! =D>
Minkov - специалист
Ти не казваш много, но ако гофрето не е достатъчно широко, шансовете са минимални. И все пак за целта трябва да има як водач, който да води кабела.
Още по-лесния вариант е да изоставиш СВТ-то и да пуснеш отделни проводници със съответното сечение и индивидуална изолация. Пак ти трябва водач, но групата от отделни кабели е по-гъвкава и по-лесно взима завоите.
И не забравяй вазелина! Понякога, като негов заместител може да се ползва и обикновена вода. Според ситуацията. Но във всички случаи първо трябва да мушнеш водача и да дърпаш с него.

Успех.
peter_m - специалист
Първо жило или твърда тел (със завит край) и с тях дърпаш. Ако те не минат, значи няма да стане. А като гледам кабела ти е дебеличък ... ще имаш проблем със завоите. Дано поне няма смачкване.
crez - майстор
Караш по съветите на колегите, когато запъне разбиваш там мазилката и откриваш тръбата, срязваш я и помагаш на кабела да мине до следващата чупка и пак така, след това замазваш с гипс. Поне така няма да къртиш цялото трасе. Мажи кабела с грес или размекнат сапун преди вкарването в тръбата.
PCL82 - майстор
Важно е как правиш възелчето към водещата тел. То трябва да е малко и да не закача. Най-добре става като на телта направиш примка, а жилата на кабела ги заголиш и огънеш на куки. Едните ги пъхаш от едната страна на примката, другите от другата. Смачкваш с клещи и увиваш възела с изолирбанд. Изолизбанда хем пречи на възела да не се закача, хем го държи да не се разкачи. Издържа на много силен опън.

3-4 чупки ще са проблем. Правилно е да са максимално 2. Помислете къде да поставите междинна разклонителна кутия след първите 2. Тя ще е само ревизионна, няма да надите кабела.
Благодаря за съветите!
Ще пробвам с водач от тел и намазване на кабела с грес.
Ако не стане, ще пробвам съвета на MINKOV с разделяне на отделни проводници и прекарване един по един пак с помощта на тел.

=D>
PCL82 - майстор
Не с грес!!!!!!! Ще се втвърди изолацията. Технически вазелин, парафин от свещ, сапун може, но не машинни смазки. Ако тръбата е съвсем тясна обели външната изолация на СВТ-ти в очастъка с тръба.
Телта я дърпай с клещи или я намотай посредата на пръчка дълга около метър. Като я запънеш някъде можеш да я ползваш за лост и да спечелиш сила.
Благодаря за предупреждението PCL82!!!!
А може ли с WD-40??? Питам, защото го имам и смазва добре.
Иначе течен сапун (размекнат сапун) имам и ще заложа на него. Също така мисля да обеля черната обвивка (изолация) и да изтегля само проводниците. Сигурно ще са по-меки и може да минат през "завойчетата".
В краен случай винаги мога да прибегна до съвета на Crez и с "китайския съветник" да стигна директно до тръбата.

Благодаря и весел уикенд на всички! :partyman:
mirk - майстор
И с него не става, понеже не е написано или изпробвано. Я го зарежи този филм и си сложи кабела на открито или евентуално в нова тръба.
blv - специалист
Ако се опитваш да вкараш СВТ 5х4 (5х4,5-несъществута) в тъба ф16 с 3 завоя няма да стане. Ако е 23 или повече, бих заложил на самонатягащи се възли (връзки) тип "чорап" и поне двама щангисти т.е. да дърпат щангата, един полива с течен сапун и един бута. Ако и това не помогне отиваш на ЗАБРАНЕНИЯ вариант на входа на тръбата кутия в която муфираш СВТ-то с ПВА-2, ако държиш да го пъхаш в трубата, последното е краен вариант, законодателя пише че е недопустимо прекъсването на захранващи линии м/у две табла. Така е поради факта че там правиш слабо място по веригата, та ако стигнеш до този вариант трябва да търсиш най-добрия начин за муфиране. Успех и дано мине :)
  • 1
  • 2

Тема "Прокарване на кабел в тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: