Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Orlio - напреднал
Някой може ли на бързо да разясни кое какво напрежение е и по табелите на двигателите данните са за фазово или линейно напрежение.
moimoimoi - майстор
фазно напрежение- между фаза и нула
линейно напрежение- между две фази
на двугателите трябва да са дадени линейните напрежения

пример:
звезда/триъгълник 380/220 волта, в бг. двигателя трябва да работи на звезда,в триъгълник може да работи ако линейното напрежение е 220 волта,т.е. трябва да има три фази по 127 волта/руский стандарт/

т.е. на двигателя гледаш на какво свързване - звезда или триъгълник отговаря 380 волта и на него трябва да работи
Orlio - напреднал
moimoimoi написа:
фазно напрежение- между фаза и нула
линейно напрежение- между две фази
на двугателите трябва да са дадени линейните напрежения

пример:
звезда/триъгълник 380/220 волта, в бг. двигателя трябва да работи на звезда,в триъгълник може да работи ако линейното напрежение е 220 волта,т.е. трябва да има три фази по 127 волта/руский стандарт/

т.е. на двигателя гледаш на какво свързване - звезда или триъгълник отговаря 380 волта и на него трябва да работи
Мерси много точно това ме интересуваше,че спорихме един баш майстор и той ми разви някакви супер теории.... :-D
moimoimoi - майстор
е сподели ги тез супер-теории :lol:
fikata - майстор
Orlio написа:
Някой може ли на бързо да разясни кое какво напрежение е и по табелите на двигателите данните са за фазово или линейно напрежение.
При свързване в триъгълник на всяка фазова намотка на двигателя се подава фазово напрежение, което е равно на линейното на мрежата.
При свързване в звезда всяка фазова намотка получава фазово напрежение,което е 1.73 /втори корен от 3 / пъти по малко от линейното/междуфазовото/ на мрежата.

Колегата @moimoimoi вече ти е отговорил на въпроса.
mirk - майстор
пример:

Свят широк напрежения всякакви http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_powe ... _the_world

Най страното ми се стори в Япония половината държава е 100V/50Hz другата половина 100V/60Hz :? ква им е била идеята на дръпнатите един дявол знае.
Orlio - напреднал
Още едно въпросче....
Значи двигателите имат статор и ротор(различни видове) и колко намотки и тяхните наименования?
Статорна и Роторна като всяка има 3 начила и 3 крайща....и тези 6 кабела който се вадят на клемореда кой са?
mirk - майстор
На клемореда излизат 6 извода от статорната намотка. Трите начала са свободни а каищата са свързани заедно при включване звезда което е обичайното за малки моторчета. Роторните намотки ако ги има изобщо излизат на контактни пръстени с четки в друга кутия и са само 3. При тях звездата е вътрешна. Възможно е ако двигателя е пренавиван мастора да е оставил и статорната звезда вътре и да излизат само три кабела и там.
fikata - майстор
Тези шест края, които излизат в клемната кутия са началата и крайщата на трите фазови намотки от статора.
Най широко приложение намират асинхронните двигатели с т.нар. ротор на късо или кафезен ротор ,който няма намотки с меден проводник.

А колко видове намотки/еднослойни,двуслойни,концентрична,верижна/ секции,стъпки и т.н. е много дълга тема в предмета "Намотки на електрическите машини" и тук с няколко думи не може да се отговори..

PS Ех този mirk пак ме е изпреварил...
Orlio - напреднал
Мерси момчета за информацията

Тема "Фазово и Линейно Напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: