• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hooliganm - помощник
Здравейте!
Снощи сменихме на квартиранта ни електромера,тъй като беше еднотарифен.Сега въпроса ми е къде трябва да го свържа с главния електромер,за да му работят и 2-те тарифи? Пуснах кабелче от Контролния електромер(от старите черните) само не знам към кой кабел трябва да се върже в цифровия за да ползваме часовника.

Прикачен файл

DSC_0512.JPG
DSC_0512.JPG (341.18 KиБ) Видяна 4483 пъти

Прикачен файл

DSC_0511.JPG
DSC_0511.JPG (423.86 KиБ) Видяна 4486 пъти

Прикачен файл

DSC_0512.JPG
DSC_0512.JPG (403.37 KиБ) Видяна 4489 пъти
stefan_gb - специалист
Този модел би трябвало да е с вграден часоовник и не му трябва външно управление за превключване. Или ти искаш да управляваш големия електромер посредсвом малкия ?
mladkal - майстор
Прощавайте, но не можах да се стърпя!

Доста "класна" инсталация! Преди да се замислям за двете тарифи и всичко останало бих преработил (или потърсил помощ за това) въпросната инсталация. Изображенията от снимката ми намирисват на пожар!
Дано не съм лош пророк!
hooliganm - помощник
Ами този цифровия електромер си е главния(от няколко години си е),интересува ме къде трябва да се свърже кабела за часовника на контролния(черния)електромер,който монтирах вчера.Да използвам часовника на цифровия.
ZMeyGorianin,по тази тема която си дал ,вчера си свързах контролния.Но никъде не намерих къде трябва да свържа кабела който излиза от него и къде д авлезе в главния от снимката.
По телефона един познат ми каза,че май от неутралата трябва да е,ама...по телефона така нещо нямам вяра.
fikata - майстор
Електронният електромер няма изход за управление на тарифите на други електромери.
За да се превключват тарифите на контролния/черен/ електромер трябва да му включиш и тарифен часовник.
evil - специалист
цената вече не е ли еднаква
dobcho_vn - специалист
Първо Бог да те пази с тази инсталация.Второ този модел електромери нямат възможност за командване на други електромери.И трето защо влизат 5 проводника в електромера ? Влиза и излиза фаза, влиза и излиза нула ок но петия проводник за какво е ?
PCL82 - майстор
Този елетромер на синимката основния ли е ? Гледам че е пломбиран.

Положението с инсталацията изглежда доста зле, но е поправимо. По състоянието на стените виждам, че вероятно не сте много добре с парите, но поне трябва да вземете някои елементарни мерки:

Всичките ви стаи висят на един общ главен предпазител 63А (стопяемия на снимката). Това е недопустимо и силно пожароопасно.
Кабелите изглеждат прегрявани. Неясно се вижда една лошо усукана връзка до бергмановата тръба.

За да минете най-тънко:

1. вземете антигронови скоби и всички мостови кабели подредете и фиксирайте стабилно за стената.
2. махате стопяемия предпазител и на негово място слагате едно малко табълце с толкова предпазителя, колкото кабела излизат от него.
Ако ново табло с автоматични предпазители не ви е по силите потърсете някое втора употеба със стопяеми предпазители със запазени основи. Има по пунктове за вторични, по битаци съвсем запазени, които са изхвърлени по естетични причини и поради модернизация.

Предпазителят на веки кръг не трябва да е повече от 25А и трябва да е фабричен, а не правен с тел!

Таблото да има стабилна нулева шина.

Контролният електромер заедно с часовник монтираш на негорима основа.
Последна промяна от PCL82 на пон ное 08, 2010 5:56 pm, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
dobcho_vn написа:
Първо Бог да те пази с тази инсталация.Второ този модел електромери нямат възможност за командване на други електромери.И трето защо влизат 5 проводника в електромера ? Влиза и излиза фаза, влиза и излиза нула ок но петия проводник за какво е ?
Като гледам снимката двойният мостов проводник е входящата нула със запаралелени жила. Всичко е в инсталацията е в един и същи дух!
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: