Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
leo1 - напреднал
Водим един спор в офиса и да видим кой какво мнение ще даде.
Отива лицето Х и като абориген невиждал контакти, бърка с вата пръста (фаза - нула). Ще сработи ли ДТЗ или не в този случай?
И без да се смеете... Бая сериозни хора участвват в спора.
vvk79 - специалист
с дата пръста си написал нали
ами има три момента
първо ако допре първо фазата и след това нулата защитата ще сработи
второ ако допре едновременно фазата и нулата и няма утечка към земя
няма да сработи
трето ако допре едновремено и има утечка към земя ще сработи
и в трите случая няма да пострада ако пръстите са на едната ръка ,
а ако са на двете ръце и няма утечка към земя може и да пострада
petkov_75 - специалист
Е не се сдържах! :-D
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%82%D0%B0

Тази статия има за цел да запознае широката публика с понятието "Дефектнотокова защита" като апарат, пазещ човешкия живот и здраве!
Монтажът и изборът на ДТЗ трябва да се извършва само от квалифицирани електротехници, за да се гарантира правилната и безопасна работа на устройството! ДТЗ не дава 100% гаранция за безопасност!!!
Тя служи най-вече за задействане при повреди в изолацията и случаен допир до части под напрежение! В никакъв случай не разчитайте на нея, за да поправяте електроуреди под напрежение! Ако човек се допре едновременно до фазата и нулата, то токът, протичащ през него, до голяма степен ще се върне обратно през нулата и е възможно ДТЗ изобщо да не задейства или фатално да се забави!
leo1 - напреднал
Въпросът е следния с две ръце стъпил на земята. Дали утечката към земя в случая ще е достатъчна да задейства 30 мА, защита
vvk79 - специалист
ами то може и да протече утечка под 30 мА и защитата да не изключи ама те са безопасни тоест организма ги понася без последствия
sasooooooooo - "специалист"
vvk79 написа:
второ ако допре едновременно фазата и нулата и няма утечка към земя
Случи ми се и ми трябваше време да разбера как така се получи, че и ДТЗто не сработи. В случая тока ме беше приел за печката :lol:
zz_stefanov - майстор
vvk79 написа:
ами то може и да протече утечка под 30 мА и защитата да не изключи ама те са безопасни тоест организма ги понася без последствия
Хората си умират и над 10 mA. Зависи от къде ще мине тока.
PCL82 - майстор
При 30ма настъпва спиране на сърдечната дейност. Но реално и ипо-слаби токове са опасни.

Ако си с обувки може да се приеме, че си добре изолиран от земята, така ако бръкнеш в контакта и в двете дупки токът ще протече през теб и ДТЗ няма да разбере ти ли си уред ли е?

Замислям се над следното. Правил съм късо във фасонка на кръг осветление защитен със стандартен стопяем предпазител 10А. Предпазителят си изгоря по норматив за части от секундата, но и върхът на отверката и пласнините във фасонката получиха язви от иската.
Това ме кара да мисля, че дори ДТЗ да изключи по норматив и човеът да отцелее е възможно да има сериозни изгаряния и овъглявания по пръстите.
mirk - майстор
:lol: Е и аз не се сдържах, http://web.artlebedev.ru/everything/vilcus/ ако ползваш уреда, контакта е едновременен и за тока първо ще си товарно съпротивление и после утечка :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
vvk79 трябва да му се премахнат второ и трето.
vvk79 - нали си учил - никога комутацията не става едновременно, колкото и да се изчислява и т.н. Затова на старите "трифазни" контакти щифта на нулата е по-дълъг. Първо се включва нулата и последно се изключва.

А на питащия колега:
В тия времена на криза, съкращения - пробвайте.
На това му викат емпирично, импирично и т.н. доказване.

Тема "Ще ме спаси ли ДТЗ в следния случай" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: