Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
В момента разлиствам един справочник на ABB по ел.инсталации.Та там е предложен доста интересен (поне според мене) метод за намиране пад на напрежение в дадена верига.В интерес на истината този метод не съм чул да се споменава в някое от наште МЕИ-та.
Та за метода накратко - основа се на специфичния пад на напрежение (V/A*km) конкретен вид и сечение на проводник или кабел.И така
делтаU=делтаUx*I*L, където делтаUx-е въпросния специфичен пад, I-ток на товара, L-дължина на кабела.
И оттук бързо и лесно можем да видим спазваме ли правилника или не.
И тука идва моето питане - доколко е надежден този метод според вас и някой прилагал ли го е в практиката си ?
torbalan - Дървен философ
метода е абсолютно точен и надежден, стига да имаш от някъде делтаUx....

а ти в колко от нашите МЕИ-та си учил?

защото тоя метод е пряко следствие от закона на ом (за математика говорим), нещо което би трябвало дори неелектрическите специалности в средното училище да са учили...
dobcho_vn - специалист
Аз съм завършил Софийското.Но съм си от Варна.Колегата е завършил варненското.
И да закона на Ом са ни обяснявали и законите на Киркоф и т.н. но май май някой е пропуснал да ни обясни в часовете, че има и такова нещо.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами това Ux ти го дават при L=1m (1km), I= 1A и известно специфично съпротивление на проводника (за различните дебелини).
Просто някой ти го е "смлял" предварително.
Метода е толкова точен, колкото и да си работиш с със специфичното съпротивление.
dobcho_vn - специалист
Мхм.Добре, благодаря за разясненията.
vvk79 - специалист
За това ръководство ли говориш!-- http://www.abb.bg/cawp/db0003db002849/8 ... 3ebf6.aspx
dobcho_vn - специалист
Да за него става дума.
mirk - майстор
Учи се обикновено основния метод, който е най точен и трудоемък :lol: другите са частен случай и производни варианти, това не значи че са неправилни или не толкова точни.
pavelari - майстор
Не по врат а по шия :) щом има специфично съпротивление, сигурно има и специфичен пад на напрежение

Тема "Питане относно пад на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: