Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miromimo - помощник
Здравеите! Искам да си обзаведа една малка лабораторя за правене на различни електрични устройства(НЧ,слаботокова).Искам да ми кажете с какви инстументи или по точно елементи като (резистори,кондензатори.цокли,реики и др)да си я обзаведа. Имам мултицет за около 100лв,станция за запояване.Даваите пишете ,че нямам търпение :-D

ПС.Аз съм на 14 години ходих на кражок по електроника доста добре се справях но затвориха клуба :shock: :evil: Не се саобразяваите с годините искам малка лаборатория защото бездеиствието ме подлудява.
Последна промяна от miromimo на пет ное 19, 2010 8:19 am, променено общо 2 пъти.
sstefanov - майстор
Мултицет, поялник, пинцети и клещи са достатъчни за начало. Започни да се учиш и да работиш и нещата ще се получат от само себе си.
cvetanmu - специалист
:) Моята работилница я правих на същата възраст.Ако имаш налични елементи е добре да ги сортираш по стойности - ето нещо което може да ти послужи като идея.

Прикачен файл

DSC010000.jpg
DSC010000.jpg (223.98 KиБ) Видяна 5131 пъти

Прикачен файл

DSC010010.jpg
DSC010010.jpg (241.18 KиБ) Видяна 5131 пъти
Johny - майстор
Няма никаква нужда да се обзавеждаш безцелно с каквито и да е елементи. Аз имам стотици и въпреки всичко, често се налага да си купувам нещо, когато реализирам някоя схема.
Потърси в нета разни схеми - например това: http://hobby.neomontana-bg.com/ или нещо по-просто. И наместо да си го поръчваш, купуваш елементите, правиш си платка и ..... сглобяваш. С две думи елементи купувай по конкретен повод, а с времето ще се нтрупат и резервни.
Няма го онова време, когато в завода минавам по цеховете и си пълня джобовете с каквото трябва и не трябва. :-D
miromimo - помощник
cvetanmu благодаря за снимковия материал както гледам тези кутийки са от кибрит но как си ги слепил и по колко елемента се побират. Да имам малко резистори само ги съхранявам по кутии но ми писна искам да ми е по-подобредено. :-D
sstefanov - майстор
След многобройни експерименти открих, че са най-подходящи залепени кибритени кутийки по системата Е12 или Е24, зависи колко кутийки имаш. Аз имам по един комплект Е12 за резистори и за кондензатори.
Кутийките се лепят с всяко хубаво лепило за хартия. Може после да ги облепиш с тиксо (аз съм си залепил отгоре по една таблица с цветния код за справка).
miromimo - помощник
Какво е това системата Е12 или Е24 иначе почнах стилaжа получава се добре(за сега) :-D А инстриментите как ги съхранявате, аз имам едно старо бюро и там засега работя.И благодаря ,че някои ми обръща внимание
Последна промяна от miromimo на пет ное 19, 2010 8:47 pm, променено общо 1 път.
cvetanmu - специалист
Кутийките са залепени с лепило върху предварително нарязани ленти от картон.Постепенно със времето се натрупват доста елементи и ако не се сортират намирането на нужния елемент е доста трудно.Sstefanov е написал какво ти трябва като инструменти. Не е лошо да се оборудваш с добро осветление и някаква вентилация над работното място - изпаренията от тинола са доста неприятни.Ще ти трябва и някакво захранване за експериментите - това може да е първото устройство сътворено в новата работилница :).
Последна промяна от cvetanmu на пет ное 19, 2010 8:44 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Какво е това системата Е12 или Е24
Е потърси малко в нета, де:
http://www.logwell.com/tech/components/ ... alues.html
ditronix - специалист
Недей зарязва и българският език-куца ти!Всичко е обвързано.Един мой даскал преди 40 години ми каза"Не може нещо,което е грозно да работи добре!"И беше напълно прав!А за кутийките не ти трябват никакви картонени ленти-лепиш една за друга с някакво лепило-сега лепила бол.Един стек за резистори,един за кондензатори,един за транзистори и диоди...По-нататък-повече...

Тема "Инстументи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: