• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
Кой контакти и ключове са подходящи за вграждане в мебели? Мебелите да от ПДЧ или МДФ. Има ли продутки на пазара, предназначени специално за подобен монтаж, или ще трябва да се напасва нещо?
PCL82 - майстор
Има електроматериали специално предназначени за вграждане в мебели. Ако са по европейски стандарт имат лого с буквата "М". Такива са например плоските лунички със затворен метален корпус.

В Бриколаж съм виждал едни грозни контакти за монтаж в мебели. Преставляваха цилиндрично тяло с външна резба и притягащи гривни с резба. Чудото се монтираше в отвор около 4см в диаметър.

Възможно е да се използват конзоли за гипсокартон и да се поставят стандартни ключове и контакти. От задната страна трябва да се оформи допълнително предпазна кутия. Не трябва да има никакви открити кабели и конзоли.
dobcho_vn - специалист
Е добре де не е ли пожароопасно ? Примерно претовари се контакта предпазителя проспи ситуацията и въпросната мебел пламва...
ribnikolaevi - майстор
PCL82 написа:
Има електроматериали специално предназначени за вграждане в мебели. Ако са по европейски стандарт имат лого с буквата "М". Такива са например плоските лунички със затворен метален корпус.

В Бриколаж съм виждал едни грозни контакти за монтаж в мебели. Преставляваха цилиндрично тяло с външна резба и притягащи гривни с резба. Чудото се монтираше в отвор около 4см в диаметър.

Възможно е да се използват конзоли за гипсокартон и да се поставят стандартни ключове и контакти. От задната страна трябва да се оформи допълнително предпазна кутия. Не трябва да има никакви открити кабели и конзоли.
Можеш ли да дадеш линк, снимка? Чудя се откъде да започва диренето, трябва ми някаква сламка.
PCL82 - майстор
dobcho_vn написа:
Е добре де не е ли пожароопасно ? Примерно претовари се контакта предпазителя проспи ситуацията и въпросната мебел пламва...
Рискът от пожар е по-голям от колкото при негорими материали.
Важно е да се спазват някои правила- никакви предпазители по-големи от 16А. Забравяте за българската система с 25А и 4мм2. Предпазителят е за това да пази както кабелите така и самите контакти от претоварване.
Даже за сигурност може да се сложи 10А, ако не се включват отоплителни уреди това е напълно достатъчно . Връзките трябва да са добре затегнати. Да се използват само качествени клеми, ключове и контакти.

Кабели тип СВТ или NYM със сечение 1,5мм2 при 10А или 2,5мм2 при 16А. Никакви мостови кабели или единични проводници.

Конкретни снимки не мога да посоча.
totio1973 - специалист
аз сьм монтирал в конзоли за гипсокартон.
torbalan - Дървен философ
каква е драмата
аз в моята кухня ги монтирах изобщо без конзоли...
ribnikolaevi - майстор
Предполагам, че има специални за такъв случай. Проблемът не е в монтажа, а в сигурността.
mirk - майстор
ribnikolaevi написа:
Предполагам, че има специални за такъв случай. Проблемът не е в монтажа, а в сигурността.
И отговора е тривиален колкото и да не ти харесва - ДТЗ.
ribnikolaevi - майстор
Защо да не ми харесва този отговор? :?:
  • 1
  • 2

Тема "Контакти и клювове в мебели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: