Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Имам следния проблем.Инсталацията, която правя е чисто нова.С мостови кабел от апартаметното табло до съответните изводи, всичко е фиксирано с замаска, а не е ковано.А от ГРТ-то до въпросното табло съм пуснал СВТ 2х10 (понеже е стара сградата и системата е TN-C).Разпределението, което съм направил е следното:
1.Един токов кръг се състои от 4 контакта с 2хАП 16 А и обща ДТЗ 40 А
2.Втори токов кръг състоящ се от 4 контакта с 2хАП 16 А и обща ДТЗ 40 А
3.Трети токов кръг към бойлер с АП 16 А и обща ДТЗ 25 А
4.Четвърти токов кръг към готварска печка с АП 16 и ДТЗ от кръг 3
5.Пети токов кръг осветление с АП 10 А
Мисля, че съм направил добро разпределение, но все пак, ако има критики кажете.
А иначе към проблема.Включваме бойлера, готварската печка (фурната +котлон), и една духалка и пада АП 50 А, турихме 63 А АП и пак долу...Мериме с мегера всико е наред с целостта на кабелите.
Защо се получава така според Вас ? Къде може да сме сбъркали ?
torbalan - Дървен философ
предпазителя пада от голям ток...

напиши мощностите на уредите, които включваш и ще видиш сам какъв ток дърпат....

бойлер - 3 кВт - 15А
фурна - киловат - два - още 10 ампера
котлон - киловат - два - още 10 ампера
духалка - 3 киловата - още 15 ампера
лампи, това, онова... - още колко?

сумирай и виж какво се получава :)
тези, които аз съм писал са примерни, за това виж мощностите на твоите уреди...
dobcho_vn - специалист
Ами да прав си аз ги сумирах, даже си мисля ДТЗ-то на печката и бойлера да ги направя на 32 А, а АП-тата на 25 А, обаче не мога да си обясня защо и 63 А идва малък...
П.П.Духалката е два киловата, а осветлението е изцяло от енергоспестяващи (тъй заръча клиента) и лунички.
хихи
не ми обяснявай какво е, ами мини по уредите и им виж мощността...

луничките между другото яко гълтат ток...
Johny - майстор
dobcho_vn написа:
Ами да прав си аз ги сумирах, даже си мисля ДТЗ-то на печката и бойлера да ги направя на 32 А, а АП-тата на 25 А, обаче не мога да си обясня защо и 63 А идва малък...
П.П.Духалката е два киловата, а осветлението е изцяло от енергоспестяващи (тъй заръча клиента) и лунички.
Защото при тези разчети се използва така нареченият коефициент на едновременност, т.е. каква мощност ще бъде включена едновременно в даден момент и той е по-малък от единица. С две думи предполага се, а и на пракатика е така, че никога няма да включиш всички уреди едновременно и на мах. мощност, освен ако не искаш умишлено да си подпалиш къщата. :-D Ако не се изполваше този коефициент, нали си представяш какви проводници /с какво сечение/ трябва да полагаш вземайки в предвид инсталираната мощност.
АП-та на 32А са много. За силовите кръгове 16, 25А.
човека е писал, че пада АП, а не ДТЗ...

и моето не са изчисления...
писал съм го горе-долу, за да има идея какво да гледа човека...
PCL82 - майстор
За падането на главния АП колегите ти казаха какво да провериш. Ако имаш амперклещи измери най-добре тока като включиш избраните уреди, вместо да смяташ мощностите от табелките им, защото сметката ще е груба.

По отношение на инсталацията имам няколко забележки и препоръки:

1) 2х10мм2-добре. Важно е обаче дереджето на нулата, електромера и захранващите кабели в главното табло. При стари сгради от преди 70-та година често главните предпазители са 25А, което значи че не ти се полага много повече, защото ще претовариш главния кабел на сградата.

2) след като имаш ДТЗ вътрешната инсталация трябва да е трипроводна-не го споменаваш, надявам се да е така. Важно е как ще разделиш входящата нула от 2х10мм2 на работна и защитна. Първо се свързва към шината за защитните проводници, а от там с мост се пуска до входящата работна нулева шина преди ДТЗ. След ДТЗ при повече от 2-3 разклонения се слагат отделни нулеви шини за всяка ДТЗ.

16А за контакти е добре. За печката обаче може и да не ти стига, ако готвите по много. Лично аз в къщи съм със 16А на печката и рядко се претоварва, но 25А дава повече свобода.

Контактите на работния плот е добре да са на отделен кръг от печката и от стаите с АП 16А. При миялни, перални, микровълнови и всякакви уреди над 2кВт се предвиждат отделни кръгове.
dobcho_vn - специалист
@PCL82 да разделил съм по начина, които каза защитната и работната нула.Трафопоста, захранващ сградата, е на около 50 метра и ГРТ е захранено с меден 4х50 (не ма питай как някой не се опитал да го скатае още :lol: ).Кабела е защитен посредством ВП 250 А.Така, че мисля, че откъм претоварване няма страшно, въпреки 35 - те годинки на блока.
Както споменах по-горе мисля си да вдигна защитата на фурната от 16 на 25 А, обаче за ДТЗ дали да я вдигна и нея в такъв случай от 25 на 32 А ?
П.П.А ето и какъв бил проблема.Готварската печка е с клема кутия от тези новите дет хем могат на 220 V хем на 380 V.След малко мислене решихме да я отворим (защо точно не ще кажа малко по-късно).И боже господи мой - чисто нова печка с объркан фазов кабел.Тоест ти по според цвета и туй дет пише на инструкцията свързваш там фазата, обаче в един момент отдолу като погледнеш там трябва да е работната нула...Ебаси филма...Е сега вече всички върви та дрънка :-D
А сега защо точно печката - ами на бойлера няма какво толкова да се обърка, контактите ги проверихме един по един.И остана печаката :-D
mirk - майстор
Стойноста на предпазителя зависи от сечението на защитавания кабел, а ти не казваш какви сечения си сложил. Имай впредвид следното
1кв - 6А
1.5кв - 10А
2.5кв - 16А (или 20А)
4кв - 25А (32А)
6кв - 40 А

Като се има впредвид че контакти шуко са за ток 16А, следователно в токов кръг с контакти не е желателно да слагаш по големи предпазители. Те сегашните са толкова "качествени" че и 16 им са много по някога :lol:
Общи ДТЗ 25А си е набутвация, разликата в цената до 40А е минимална.
И аз мисля че 16А са много малко за днешните печки, по скоро трябва поне 32А и 4кв кабел. Ако печката ти може да се захрани по отделно плот и фурна е по добре да ги разделиш, така ще може да използваш и нормални щепсели и контакти иначе ще ти трябва твърда връзка.

Тема "Малко странно може би ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: