Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
madsnake - специалист
Здравейте,
Интересува ме някакво устройство (като електромер), което да мери колко ток реално дърпа даден консуматор (в случая компютър, но и не само). Трябва ми нещо компактно, за да не се налага да закачам цял електромер на някакъв разклонител за да проверя. Изобщо съществува ли такова устройство на приемлива цена?
BAlexandrov - специалист
Много има такива по магазините... 20-30 50-60 лв...

Напр.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.42568
fikata - майстор
Ето как примерно как изглежда /не е реклама/
http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B ... 0%B5%D1%80

Поразходи се до Практикер,Брриколаж, Конрад и ....др
madsnake - специалист
Вчера ги питах в Практикер и ми казаха, че не са чували за такова и затова питах тук :) Днес ще ударя една разходка до Конрад. Благодаря.
sspoko - специалист
Тези в Практикер и Брюколаж не ги питай нищо те не знаят с колко уши са на главата камо ли да ти помогнат просто разгледай сам щандовете, там съм имал случаи да попитам и да ми отговорят че такъв артикул изобщо не се произвежда при което аз го виждам зад гърбъ му.
Борислав Бачовски - напреднал
madsnake написа:
Здравейте,
Интересува ме някакво устройство (като електромер), което да мери колко ток реално дърпа даден консуматор (в случая компютър, но и не само). Трябва ми нещо компактно, за да не се налага да закачам цял електромер на някакъв разклонител за да проверя. Изобщо съществува ли такова устройство на приемлива цена?
А, защо е нужно подобно устройство, като на 99% от ел.уредите е написано Р= ..., където Р е мощност. А, ако няма табела с надписи, се постъпва по най-елементарният начин изучаван още в първите уроци по физика в 7-ми, или 8-ми клас, а именно: мощността е равна на произведението от напрежението и тока, или P=U.I [W], където: U - е напрежение, І - е ток, а Р - е мощност в дименсия ват. Измерва се тока на косуматора и се умножава по времето през което е включен даден консуматор, получената стойност, е вата, или киловата за час. Умножена по тарифата за дневна, или нощна енергия, се получава цената /без ДДС/ за заплащане , ако това Ви интересува.
8180 - майстор
[quote="Борислав Бачовски"][/quote]

Колега,
Недей така - тя затова физиката се учи и в гимназия, и в университет с нарастваща сложност. Написаното от теб се отнася за ЕФЕКТИВНАТА стойност на U и I, НО + cosФ + формата на сигналите. Последните се учат в по-горните класове и не се мерят много лесно.
За повечето от предлаганите устройства се твърди, че се справят с обсъжданата задача, но не мога да го твърдя, особено за по-евтините.
Ако е читав уредът, действително, табелката би трябвало да е меродавна, при постоянна консумация, което не е така при компютър, където по-скоро се посочва максималната мощност.
Колегата Хигро, преди време имаше такива измерватели, предполагам проверени.
fikata - майстор
Колега Борислав Бачовски, твоите твърдения са верни като на даскал по физика в начално училище..
Колега 8180

:thumbs:
madsnake - специалист
Накратко обяснявам защо ми е нужно устройството - в момента искам да премеря токопотреблението специално на компютъра ползвайки му енергоспестяващите функции и респективно без да се ползват те. Искам да видя дали има някаква разлика при овърклок на чаркалаците и каква е тя. Общо взето играе ми се :) Иначе зная, че се пресмята но при динамично потребление (както е при компютрите, там нещата са в зависимост от натоварването) не смятам, че може да се пресметне на 1 лист. Ето затова ми е :)
mirk - майстор
Тая работа с сметки не става, поне не е за всеки :lol:

Ето ги въпросните джаджи
http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=8876
http://www.radimexbg.com/index.php?do=p ... d=110&p=21

Друго и по сериозно решение е стар електромер, преди време масово ги подменяха и връщаха старите, така че не е трудно да се намери.

Тема "Устройство за смятане на реално консумирана мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: