Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_mil4ev - специалист
Здравейте,
интересува ме как да определя сечението на проводниците и предпазителите за ел. таблото. Разгледах разни теми във форума, но не ми стана много ясно. Някой от товарите ще са ясни(като бойлер например), но ще има контакти за вкючване на дреболии :).
По точно ме интересуват формулите с които се пресмятат.
dobcho_vn - специалист
Има един каталог на Филкаб, където точно ги има тези формули като вземат предвид и начини на полагане, колко проводника има наоколо т.н.
С точност чети тука -> http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
Всички си пише кое как защо и къде се прилага.
fikata - майстор
Значи питаш как да си направиш сам проект на ел.инсталацията вкъщи...
Ники274 - специалист
Ако е за АПАРТАМЕНТ и ще се ползват БИТОВИ консуматори,си направи инсталацията по общоприетите схеми.До таблото 3х10 ,на всяка стая контактите на отделен кръг ,като магистралата е с 3х4,а от връзката в разклонителната кутия към контакта 3х2,5.За силови контакти пускаш 3х4-това са пералня/сушилня,печки и т.н.За печката,бойлера пускаш отделен кръг.Осветлението 3х1,5 ,хубаво е да е на два кръга поне.
Предпазителите: за главния първо виж колко ти е в електромерното табло.Ако слагаш същия го вземи с крива В.За бойлер слагаш комбиниран ДТЗ с предпазител 25А. всяка стая по 20А,кухня 20А,печка25А,осветлението 10А на всеки кръг(ако са два) .Хубаво е да комбинираш по два кръга на една ДТЗ 40А,но можеш и по три,зависи колко са ти кръговете все пак.Поне 18 модула ще трябва да е таблото.
А за да си изчисляваш как да проектираш ел инсталация.......това хората го учат с години в разните му училища и после сума ти години практика докато се усъвършенстват,едва ли за 2 дена ще го разбереш :lol:
Благодаря за инфото. Става дума за един голям навес. Та там ще пускам кабел за бойлер, за едно моторче 2кW за шмиргел, лампи и такива неща.
Ники274 - специалист
Този кабел който ще пускаш, има ли отделна партида за електромер?
ами смятам всичко да го взема от готово ел. табло
Ники274 - специалист
Тогава опиши по подробно ситуацията,предполагам това е пристройка и ще я захраниш от готово табло.Трябва да се знае какво има в готовото табло, разстоянието до пристройката.Какви консуматори ще имаш и какви кръгове смяташ да слагаш.
По принцип средната партида която се отпуска е около 10 киловата за домакинство.Така,че ако смяташ да натоварваш в пъти повече няма как да стане,в смисъл постоянно ще ти изключва предпазителя в таблото.
Ами най - много да се стигне до 15м от готовото табло. Смятам да сложа само един бойлер ( за вбъдеще някоя и друга машина ), един мотор и както вече споменах по горе и няколко лампи. Смятам всичко да е на 3 кръга. 1 за бойлера, един за лампите и един за контактите. ДТЗ не мисля да слагам, понеже става дума за двупроводна линия. В прочем на този линк: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight= видях няколко таблички, за проводници и мощности, дали мога да се ръководя по тях?
PCL82 - майстор
stefan_mil4ev написа:
Ами най - много да се стигне до 15м от готовото табло. Смятам да сложа само един бойлер ( за вбъдеще някоя и друга машина ), един мотор и както вече споменах по горе и няколко лампи. Смятам всичко да е на 3 кръга. 1 за бойлера, един за лампите и един за контактите. ДТЗ не мисля да слагам, понеже става дума за двупроводна линия. В прочем на този линк: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight= видях няколко таблички, за проводници и мощности, дали мога да се ръководя по тях?
Каква двупроводна линия? Щом е нова инсталация или разширение на стара двупроводна все се прави трипроводна-в първия слудай е задължително, а във втория силно препоръчително.

Няма значение, че инсталацията на сградата е двупроводна. След нея нулата се разделя на две и върви трипроводна.
За ДТЗ, ако сега нямаш пари можеш да я добавиш в последстие. Но казваш е навес, значи на открито-тогава ДТЗ е необходима!

Щом ще има мотор, ако е над 2кВт предвиди отделен кръг за него.

Ще имаш табло тип апартаментно. Това значи, че трябва да го захраниш с 3х6мм2. Това е минимумът и на теб трябва да ти стигне за изброените уреди.

Тема "въпрос относно проводници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: