Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rashana - напреднал
Здравейте колеги.
Преди малко повече от година си взехме къщичка на село. Строена е 1963 г - едноетажна / основа- камък, нагоре кирпич/. Впоследствие е построена пристройка към къщата /тухла - четворка/ в която са обособени помещения за кухня, всекидневна и баня. Тези помещения ми се наложи аз да ги завършвам, понеже може да се каже че освен като отделни помещения /измазани/ със съответното окабеляване, друго по тях нямаше правено, което мен ме устройваше напълно.
Притеснява ме окабеляването. До къщата е пуснат кабел от близкия стълб - двужилен 10кв /в черна кръгла външна изолация - предполагам само че е СВТ/. Този кабел стига до таблото откъдето тръгват три кръга: за къщата, за пристройката, и за два усилени контакта.
Въпроса ми е за пристройката. От таблото на къщата към нея беше пуснат по въздуха/ кабел 6кв.-мостов чиято изолация с времето беше толкова прегоряла от слънцето че на места беше изчезнала. Смених го с 6 кв. СВТ. В разпределителната кутия/в пристройката/ където влиза този кабел, тръгват 2 кръга изградени с мостов кабел 4кв. Единия кръг е за кухнята /малък бойлер, микровълнова и печка/. Притеснява ме другия ,който се пада да поеме всекидневната и банята. На тоя кръг ще са вързани по малки като мощност консуматори /основните - климатик - 1 kw, пералня и бойлер- 2kw/. Чета , че бойлера трябва да е на отделен кръг, а при мен се получава, че кабела който отива към всекидневната и към който е свързан климатика и контактите в стаята, впоследствие стига до разпределителна кутия в банята. Оттам вече аз съм пуснал отделен кабел за осветлението, за пералнята и за бойлера - 2,5кв.
ВЪПРОСА - Имам ли проблем с кабела стигащ до банята и ако да, в какво се състои, и какво следва да се предприеме.
В уточнение само, че бойлера кабела му е изведен, но все още не е монтиран и свързан. Притеснява ме, че по мое наблюдение, когато съм бил в бянята и климатика почне работа, лампите примигват за момент - това дали би се отразило неблагоприятно на бойлера.
Лека вечер от мен, и предварително благодаря на решилите да помогнат със съвет.
piron45 - майстор
Колега, дебелината на проводниците е добра но зависи колко са дълги линиите. Това примигване за което говориш обикновено се получава при недостатъчно сечение на проводника и дълга линия по която се получава голям пад на напрежение.Замери си какво ти е напрежението в таблото. 10мм2 е достатъчно до таблото стига линията от където тръгва да не е прекалено дълга.6мм2 е чудесно за следващото табло при същите условия.4мм2 се ползва обикновено за готварска печка и силови контакти за голям товар.Бих ти препоръчал да изолираш по възможност кутията в банята, не е добре да има кутия в банята.Изкарай я ако може на другата страна на стената и си сложи малко разпределително табло с няколко предпазителя на отделните кръгове.Има такива за вграждане с прозрачни капаци и не стоят грозно. При положение че бойлера ти е 2kW сечението на кабела до него 2.5мм2 е достатъчно. Иначе четирите квадрата до кутията в банята дето казваш ще поемат наличните мощности и ако нямаш намерение да слагаш нещо допълнително с голяма мощност не се налага да преработваш цялата инсталация. Всичко това ти го казвам като евтин вариант с използване на наличното опроводяване.
По добрият вариант, но и значително по скъп е да си направиш нова инсталация до главното разпределително табло в къщата с обособени кръгове и трипроводна, както са европейските норми.
rashana - напреднал
Благодаря за отговора колега. Банята ми е разделена на две - мокро с пералня, и санитарен възел. Разпределителната кутия ми е в мокрото, там ще бъде и бойлера. В банята имам само лампа и вентилатор, които са на срещуположна на душа стена и кабелите преди да направя банята си поиграх да ги прекарам и изолирам добре.
Това за малко табло в мокрото си го мислих като идея, но не знам дали ще е удачно, по точно мислех за две такива, в кухнята където идва главния кабел и в банята ама не съм сигурен дали е редно да се прави така. Все пак благодаря още веднъж за отговора. Хубав ден на всички.
dobcho_vn - специалист
Разпределителна кутия в мокро помещение ? Това въобще не ми звучи добре.По-добре направи малко маневри по инсталацията и я разкарай от там.
mirk - майстор
Моето виждане е че така и така ще правиш нещо по инсталацията и е добре да си пуснеш още няколко кръга докато е време а не да се чудиш как да комбинираш наличните 2кръга. Например Този 4 кв за кухнята го оставяш само за печката и си пускаш втори 3х4кв за микровълновата и бойлерчето и трети 3х2.5 за контакти. Другия го оставяш само стаята, за банята си пускаш два нови кръга 3х2.5 за бойлера самостоятелен и за другите консуматори също 3х2.5. На захранването на пристройката праскаш едно хубаво табълце ТАП с необходимия брой АП и може и някоя ДТЗ да му туриш.
dobcho_vn - специалист
И какво като е заварено ? Дай щото е заварено да не пипаме нищо.За тебе може да са глупости, но за мен не са.Този е моя съвет.Като не ти харесва си е лично твой проблем.Автора искаше съвет дадохме му го.И да тези книжки, правилни и наредби не са писано ей така, щото видиш ли някои иска да ни направи живота черен и да си оправдае заплата.

Тема "Ел. инсталация на стара къща - въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: