Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Leon - специалист
Здравейте!

От известно време имам готварска печка (Brandt)- керамичен плот с 4 котлона+фурна, купувана на старо (za 200 лв.). Купихме я понеже беше като нова външно, а и видимо не беше ползвана много.

Обаче ... на всички котлони може да се готви примерно боб или кисело зеле в режим на слабо къкрене. :sad: Докато се стигне до там много се чака. За пържене хич не става, добре че имам и газов котлон.

Вчера реших да я погледна, като си мислих за погрешно свързване 220/380V. На задния капак никакви надписи. Не съм снимал и клемореда. Имаше два моста. Проследих, връзки, ключове и накрая свалих плота. На сантиметър над реотана по диагонал има дилатометричен прът завършващ с три контактни групи. Вероятно при различн температура на нагряване се разширява различно и превключва различните групи, захранени от ключа.

Но ... реотана има само два извода, което би трябвало да означава, че работии винаги на пълна мощност. Регулира се температурата.

Съпротивлението на различните котлони е: 70, 100, 120 и 140 ома.

Това би трябвало да даде мощности:

220 V - 691, 484, 403 и 325 вата

380 V - 2062, 1440, 1203 и 1031 вата.

Така като гледам при 380V мощностите са нормални.

По мои наблюдения и фурната е слаба. 180 градуса ги "прави" след 30 минути.

Въпросът ми е: възможно ли е тази печка да е само на 380V?

Реотаните са открити и е възможно да се извведе "средна точка", но както казват руснаците - "Все дела в контакте", как да я вържа тая средна точка и с какъв проводник?
Другият вариант е да скъся реотана, после да го разтегна. Но пък е закрепен с едни скоби към каналите на керамичната подложка.

Дайте идеи.

Благодаря!
valat111 - специалист
Трябва задължително да има надписи на захранващо напрежение, консумирана мощност на отделните уреди и като цяло. Печката за битови нужди ли е? Ако е задължително на 220 в. Ако е за кухня на хотел, ресторант, тогава нещата са различни.
здравей Leon
всички от този род печки са по този начин имат възможност за работа на 1,2 и 3 фази за целта на новите се поставят едни мостчета в комплект отзад на клемите и схема на свързване поледни капака който затваря клемите върху него може да има схемата
Leon - специалист
Там е работата, че няма надписи. Подозирам че са свалени нарочно.

Мисля, че не е професионална. Не е за вграждане. Нормален външен вид.
fikata - майстор
Нормално е всички уреди/нагреватели/ на печката да бъдат за захранване с 220V.
Ако мрежата е трифазна 380V трифазното захранване на печката /като се свалят мостчетата/ е за равномерно разпределение на консуматорите по трите фази на 220V
Последна промяна от fikata на пон дек 20, 2010 6:13 pm, променено общо 1 път.
Leon - специалист
fikata написа:
Нормално е всички уреди да бъдат за захранване с 220V.
..................
Нормално, ама ... как да стане с тези съпротивления на ретаните.

:sad:
petkov_75 - специалист
Не зная дали ще помогне,но това намерих в нета http://www.brandt.com/ ! :-D А ето и снимки от упътването за свързване,но е на френски!
http://picasaweb.google.com/lh/photo/qB ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/BD ... directlink
Дано съм бил полезен! :-D
Последна промяна от petkov_75 на пон дек 20, 2010 7:26 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Leon написа:
fikata написа:
Нормално е всички уреди да бъдат за захранване с 220V.
..................
Нормално, ама ... как да стане с тези съпротивления на ретаните.

:sad:
Един жокер.Мощността на електронагревател със съпротивителен проводник не зависи само от дължината,а и от сечението на проводника.
Leon - специалист
Благодаря за жокера.

Чувал съм, че съпротивлението зависи от сечението, дължината и специфичното съпротивление на материала. Дано не бъркам! :)

Ама ... какво правим с наличните реотани? :?
mirk - майстор
Много надълбоко я задълбахте. Монофазна, трифазна все тая за реотана. Свързването е от значение за захранващия кабел и клемореда, например при захранване 3ф и нула ще черпиш ток от мрежата 3х15А примерно, а при монофазно захранване за същата мощност ще имаш 45А. От там ще дойде разлика в предпазителите и кабела. Нагревателите са си винаги на 220V само че от различни фази спрямо нулата при трифазния вариант. Да и пуснеш реотаните между две фази на 380V е най лесния начин да ги изгориш.

На 380V съм срещал да работят нагреватели само на много мощни промишлени пещи захранени трифазно и свързани в триъгълник. И сечението е направо шина 20х2 а не някакви тънки жички.

Тема ""Керамичен" котлон на 380 V ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: