Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
heyhey - напреднал
Здравейте !

Преди време стълбищния ни автомат беше откраднат и всички кабели в таблото бяха разбъркани. Въпросът е как да разберем кой кабел къде трябва да се върже към новия автомат.

Фазата и нулата които идват отвън са ясни.
За другите три кабела които заминават по етажите обаче не е ясно кой какъв е :? (на стълбищния апарат си има схема, но не знаем как да ги съпоставим спрямо нея).
Преди известно време пробвахме някак си да налучакаме комбинацията и опита се увенча с изгорен бушон на автомата ...

Какъв е най-елементарния начин да определим кой кабел кой е ?
Ако може да стане само с фазомер (примерно да пускам ток по всеки кабел и да гледам дали стига до фасунга / ключ) би било най-лесно - ако ли не - ще потърся апаратче.

За повишаване на трудността - да приемем че е възможно някъде да са се появили дефекти - да е изгоряла някоя крушка, някой ключ да е запецнал ...

Предложения ? Идеи ?

Благодаря предварително !
PCL82 - майстор
Добре е да имаш и мултицет под ръка. Ако нямаш може с пробна лампа, но това крие рискове ако нямаш опит с работа под напрежение.

Останалите три жици трябва да са:
- нула към лампите и бутоните (да не се учудваш при стълбищните автомати бутоните комутират нулата, за да не може да се краде ток от тях)
-фаза за лампите (изход от автомата)
-изход от бутоните

Как да ги разпознаеш? мериш с мултицет коя двойка има известно стъпротивление. Между тези две трябва да висят лампите.
После проверяваш между кои две има нулево съпротивление при натиснат бутон. Тази, която е била обща с първата проверка за ламите е нулата. Ако измериш пак съпротивлението на лампите при натиснат бутон значи мериш между фазата на лампите и изхода от бутоните.

Свързваш по схемата на автомата и готово.

Ако има залепнали бутони ще разбереш като почнеш да мериш.

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (3.36 KиБ) Видяна 4300 пъти
moimoimoi - майстор
щом към етажите отиват 3 проводника значи схемата на стълбищната ви инсталация е 3 проводна :lol: /понеже има и 4 проводна/
на стълбищния автомат може да има превключвател за 3 и 4 проводна инсталация-трябва да си го сложите за 3 проводна

единия от проводниците трябва да е обща нула-за лампите и за бутоните
а другите 2-единия е фаза за лампите а другия е за бутоните/фаза от стълбищния автомат/
как да разберете кой-кой е :? ако разполагате само с фазомер
1 стъпка:подавате фаза и нула на 2 от проводниците докато откриете двойката от която лампите светват
2 стъпка: третия проводник който не участва в светенето на лампите е за бутоните-фаза за бутоните от стълбищния автомат-той трябва да се върже към него-на клемата за бутони
3 стъпка:на въпросния трети проводник преди да го вържете към стълбищния автомат се подава фаза,някой натиска един бутон и мерите на кой от другите 2 проводника/проводниците за лампите/ ще се появи фазата, на който се появи -това е нула-общата нула за бутоните и лампите-нея я връзвате някъде за нулата на таблото
4 стъпка:вече сте определили проводника за бутоните,общата нула и оставащия трети проводник е фаза за лампите-връзва се на стълбищния автомат на клемата за лампите

пп:по лесно е да се направи/за знаещ/ отколкото да се обесни
heyhey - напреднал
Благодаря и на двамата за бързите отговори !
moimoimoi написа:

3 стъпка:на въпросния трети проводник преди да го вържете към стълбищния автомат се подава фаза,някой натиска един бутон и мерите на кой от другите 2 проводника/проводниците за лампите/ ще се появи фазата, на който се появи -това е нула-общата нула за бутоните и лампите-нея я връзвате някъде за нулата на таблото
Фазата няма ли да се появи и на двата кабела (предвид че крушките имат малко съпротивление).

Иначе нещо подобно пробвахме предишния път, не съвсем успешно ... но сигурно проблема е бил в нас де.

PCL82 написа:
Добре е да имаш и мултицет под ръка. Ако нямаш може с пробна лампа, но това крие рискове ако нямаш опит с работа под напрежение.

....

Свързваш по схемата на автомата и готово.

Ако има залепнали бутони ще разбереш като почнеш да мериш.
ok, подхода е ясен ! Ако не се оправим за 10 мин само с фазомер, ще потърся мултицет.

Отново благодаря - като има развитие ще пиша пак.
vk - специалист
Един помощник да има - да натиска бутон докато ти мериш.
Между нулата и линия бутони (вдясно), при натиснат бутон ще свири мултицета.
Изображение
PCL82 - майстор
Схемата е вярна, но без червеното мостче. С него ламите ще светят непрекъснато.
heyhey - напреднал
Здравейте пак !

Значи чак днес ми остана време да се заема със стълбището, ето какво се случи:

1. пуснах фаза/нула по двойки кабели докато лампите светнаха и така определих третия кабел (който е само за ключовете)
2. опитах да различа другите два кабела, но се оказа невъзможно само с фазомер - при пускане на напрежение светеше и на двата кабела (явно съпротивлението на крушките е малко)
3. намерих мултицет от съседа, замерих съпротивление между третия кабел и другите два, и така определих кой е този който отива само при крушките (където има съпротивление)
4. вързах кабелите за автомата
5. пуснах тока
6. лампите светнаха, но не изгаснаха и светеше жълт диод на автомат
7. реших че има залепнал ключ, изключих тока, почнах да ги преглеждам
8. още на пърия ключ се оказа че дава верига без да е натиснат
9. демонтирах този ключ
10. вече всичко работи перфектно, лампите се пускат и гасят, само този жълтия диод свети - според документацията, това означава че има някъде късо (но няма ?)

Сега като седнах да пиша и ми се струва че съм направил няколко глупости :(
Прецакания ключ със сигурност обърква всички разсъждения които съм правил на терен и в момента изобщно не ми е ясно какво съм измервал на стъпка 3 (там ако не беше прецакан ключа, каквото и да замервах спрямо третия кабел, очаквания резултат е да няма верига).

Доколото все пак всички бушони са си на местата и лампите изглежда да работят - изглежда че по чист късмет не съм омазал нещата. Единственото нещо което ме притеснява малко е този жълтия диод ...

Може би съм разменил двата кабела които отиват към ключовете ?

Идеи ?

P.S. Всъщност май в някакъв момент при демонтирането на ключа замерих фаза, което ми се стори странно. Мо съседа ме убеди че това е нормално. Дали това не е свързано точно с размяната на двата кабела към ключовете ?
mien - специалист
Първото което ми идва на ум за жълтия диод,е че може да има ключ с глимка.Сслучвало ми се е.
Иначе наистина може да се сменил двете кабелчета.Ако можеш да свалиш всички крушки - проблема ще ти се изясни веднага.
vk - специалист
Жълтия светодиод може да си свети - няма проблем. Търпи известно количество бутони с глим-лампички.
Виж тази картинка
Изображение

Тема "как се връзва стълбен автомат (кабелите са разбъркани)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: