Здравейте на всички ,купих си инвертор от 12V прави 230V ,как мога да измеря каква е ефективната стойност на напрежението което вади ,с обикновен мултицет не става ,защото не е синусуидално и показва грешно,чувал съм за онези мултицети дето имат фунция TRUE RMS,но аз нямам такъв,пробвах един варият мисля че е достатъчно точен ,той е следния включих една крушка 60W към инвертора ,крушката беше с дълък кабел и със щепсел, я закрипих към полюлея включих я и измерих каква осветеност дава с луксмер (светломер) ,после включих същата крушка към мрежата и с помоща на мощен потенциалометър намалих тока на крушката докато покаже същата осветеност светломера каквато показваше когато е включена крушката към инвертора ,измерих колко е напреженито което отива към нея,така разбрах колко е било напреженито което инвертора е вадил,та въпросът ми е имате ли някави други идеи да се измери ефективната стойност на напрежението на инвертора?
За мен, методът ти е коректен. Отделен въпрос каква точност ти е необходима.
- Бих сверил и времето за завиране на електрическа кана за вода, че луксмера не вярвам да е по-добър от 5-10%. Наливаш еднакво количество предварително темперирана вода.
- Може би с две проверено еднакви крушки - да ги докараш едновременно до еднакво зачервяване при понижено напрежение - гледаш, мериш и смяташ. Ако намериш подходящ червен (оранжев) фон може също да стане на два паса с една крушка - да се слее с фона жичката. Туй май съм го забравил - някакъв пирометричен метод беше и май за друго.
За какво ти е?