Здравейте, мисля да сложа ДТЗ в апартамента за целта трябва да пусна 3-то жило.Инсталацията в апартамента е старичка и таблото е с предпазители.Има си отделен токов кръг за контактите, осветлението, бойлера и главен предпазител (бушон).Искам да подменя цялата инсталация и същевременно да я направя по-сигурна.Апартамента е с 2 стаи, един хол, кухня и санитарен възел (баня +тоалетна).Имаме външно табло на улицата от което се захранва нашето крило на кооперацията а от това табло идва захранващия проводник в моето апартаментно табло.Замислил съм да опрделя по 1 токов кръг на контактите за всяка стая (средно около 4 на брой), един токов кръг за хола, един за осветлението, един за кухнята (само за контакти - не повече от 6 броя като сечението на проводника ще е 2,5 мм2), един токов кръг за ел.печка от 4мм2.И разбира се един за бойлера пак 4мм2.Бих искал на токовия кръг за бойлера и този за контактите в кухнята да монтирам ДТЗ.А също така и за тези по стаите и хола също ДТЗ.Тоест ще ми трябват 5 комбинирани модула ДТЗ с автоматични прекъсвачи.Отделно АП-та за осветлението на целия апартамент (макс 10 ампера и сечение макс от 1,5мм2),АП за готварската печка която мисля да от тия с керамичните плотове и там да сложа 25 ампера АП,ако е до 4-5 киловата разбира се.Опроводяването на всичко ще е изцяло с нови проводници както се подразбира, мисля само да използвам кутиите и каналите от старата инсталация.Няма да увеличавам броя на контактите никъде.Бих искал да попитам електричарите във форума-на кои фирми са по-качествени апаратите ДТЗ и АП (шнайдер,Сименс, Ей би би.......), не искам турски или латвииски прекъсвачи.И другото по-важно нещо-заради това, че ще трябва да пускам трето жило трябва ли да говоря с енергото, фактически от тяхното табло с електромерите което е на улицата до моето захранването не би ли трябвало да е пак с 3-то жило.Или просто има начин да "си изкарам 3-то жило" от моето табло апартаментното.И долу горе ориентировъчни цени на тези ДТЗ комбинирани с АП.Вероятно и самото табло ще трябва да подменя от тези с капак пластмасовите които са с по7 или 9 модула , може и с 12 вече според зависи.И не на последно място длаи си заслужава това, че тия бушони ме дразнят по моето табло, или има такива АП-та с цокъл (мисля че имаше)които се завъртат директно на мястото на бушона.Само че се лишавам от ДТЗ.Дано сте ми разбрали питането.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
casio
- специалист
56 мнения в "Монтиране на ДТЗ и дали си заслужава?"
valat111
- специалист
Въпроса ти е много комплексен и едва ли има еднозначен отговор. ДТЗ е многократно обсъждана във форума. Трипроводните ел. инсталации от няколко години са задължителни в новото строителство. Третият проводник, /1-ви и 2-ри са фаза и нула/ е свързан към земя. Без заземителният проводник ДТЗ няма роля. Тя сравнява потенциала на земята с потенциала на корпусите на ел. уредите /бойлер, печки и др./ Ако установи разлика, макар и няколко милиампера, изключва захранването към дадения уред. Въпросът дали да има ДТЗ или не е свързан с безопасността. Ако имаш скъпа жена и деца вкъщи те съветвам да монтираш ДТЗ. За различните марки въпросът опира до бюджета...няма да пиша за марки да не стане реклама.
lubomirlz
- специалист
Да има смисъл да си сложиш ДТЗ, по-добрият вариант е ДТЗ + предпазител а не комбинирана, така ще може да ползваш една ДТЗ за няколко кръга. Колко квадрата ти е захранващия кабел и колко метра са до твоя апартамент ?
Добри производители са Шнайдер, Сименс, АВВ, Легранд, Моелер ....
Цените варират доста зависи от къде пазаруваш и дали ползваш отстъпки, но под 1200 лв не вярвам да ти излезне ремонта.
Добри производители са Шнайдер, Сименс, АВВ, Легранд, Моелер ....
Цените варират доста зависи от къде пазаруваш и дали ползваш отстъпки, но под 1200 лв не вярвам да ти излезне ремонта.
torbalan
- Дървен философ
ДТЗ не сравнява потенциала на земята и корпуса на уредите, а мери тока който влиза и тока, който излиза...
трябва да са еднакви...
ако не са - тогава сработва...
може да се монтира, ако инсталацията е трипроводна, независимо дали има заземяване или не...
относно това дали ти трябва или не ДТЗ - хвани с едната ръка чешмата с другата фазата и сам ще решиш колко ти е необходима
шегувам се - не го прави
относно щъкащите деца - хубаво е да не се разчита само на ДТЗ, а да се обезопасят контакти, уреди и т.н....
трябва да са еднакви...
ако не са - тогава сработва...
може да се монтира, ако инсталацията е трипроводна, независимо дали има заземяване или не...
относно това дали ти трябва или не ДТЗ - хвани с едната ръка чешмата с другата фазата и сам ще решиш колко ти е необходима

шегувам се - не го прави

относно щъкащите деца - хубаво е да не се разчита само на ДТЗ, а да се обезопасят контакти, уреди и т.н....
valat111
- специалист
casio, виж това:http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm
casio
- специалист
Много ви благодаря за бързите и компетентни отговори.Долу горе знам как работи дтз-сравнява токовете с нулева последователност и когато сбора им е различен от нула (при допир на тоководеща част от човек, утечка на проводник и други подобни), защитата изключва.Значи мога това трето жило да си го изтегля от моето си табло, а в самото ми апартаментно табло да влиза двужилен кабел, тоест фаза и нула или не съм разбрал вярно.Разстоянието от уличното табло (или касета )до моето табло е приблизително 25-30 метра.Не бих искал да сложа обща ДТЗ за няколко токови кръга, защото има и още по евтин вариант (или поне аз така си мисля)-Главния прекъсвач на моето апартаментно табло да бъде с ДТЗ, а от там всички да са смао АП-та за всички токови кръгове, но при късо, утечки и т.н. ще остава без захранване целия апартамент.И за да съм по-сигурен бих искал да сложа комбинирана ДТЗ (ДТЗ с АП в едно), за всеки токов кръг.Без осветлението разбира се.Проводника с който се захранва таблото ми е 2х4мм2 или 2х6мм2 защото пък главния ми бушон е с вложка от 25 ампера.И последно но не по-важност-Много скъпи тия компоненти бре колеги-1200 лева грубо за 5-6 АП-та с ДТЗ едно пластмасово табло и един главен прекъсвач.Това без проводниците и сменените с нови контакти и ключове по стаите.Тц Тц аз си правих други сметки, явно ще трябва да се поразровя повече.С опроводяването и новите ключове и контакти тази инсталация ще ми легне на 1500-1600 лева вероятно.Не ползвам никъде отстъпки.Ккакто и да е.Благодаря ви на всички за съветите.
torbalan
- Дървен философ
контакти и ключове за около 4 - 5 лева на бройка има хубави - с яки болтчета и добре изглеждащи...
смятай колко ще ти трябват
комбинирано дтз с ап - колко струва?
50, 70 лв? или повече?
за един апартамент колко ще ти трябват - 4 или 5...
за кабела дето питаш - да, може до таблото ти да идват два кабела, а след него да направиш инсталацията трипроводна...
50, 70 лв? или повече?
за кабела дето питаш - да, може до таблото ти да идват два кабела, а след него да направиш инсталацията трипроводна...
mirk
- майстор
Ами щом си решил да правиш ремонт въпроса не стои, копаеш сменяш всички кабели с трижилни и се решава проблема
Ново табло, нови предпазители, по една обща ДТЗ за баня, кухня и стаите. Например 12 предпазителя, 3 ДТЗ и таблото максимум 200лв кабелите в момента са евтини зависи и колко метра ще положиш, например средно мостов 3х2.5 е 2.50лв без ДДС по цени на http://www.filkab.com/main/bg/ Ако гледаш техните цени 200-300лв. сигурно ще те оправят за кабели. Сложи 40бр. скъпи ключове и контакти по 5лв излизат грубо 700 пари.
Другите до 1500 са за майстора и мазача който ще кърпи

Ново табло, нови предпазители, по една обща ДТЗ за баня, кухня и стаите. Например 12 предпазителя, 3 ДТЗ и таблото максимум 200лв кабелите в момента са евтини зависи и колко метра ще положиш, например средно мостов 3х2.5 е 2.50лв без ДДС по цени на http://www.filkab.com/main/bg/ Ако гледаш техните цени 200-300лв. сигурно ще те оправят за кабели. Сложи 40бр. скъпи ключове и контакти по 5лв излизат грубо 700 пари.
Другите до 1500 са за майстора и мазача който ще кърпи

casio
- специалист
torbalan написа:контакти и ключове за около 4 - 5 лева на бройка има хубави - с яки болтчета и добре изглеждащи...Това ми беше най чудното.Благодаря за инфото.
50, 70 лв? или повече?
Тема "Монтиране на ДТЗ и дали си заслужава?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература