• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zimel - специалист
Здравейте, искам да Ви попитам, някой имал ли е подобен проблем? Днес монтирах 6 броя светодиодни луни по 30 вата на площ около 25 м2. (хол) и останах неприятно изненадан - още на първата минута ме заболяха очите.

Луните са разпределени на два кръга - може да се включат 2 бр., може да се включат 4 бр. - а може и 6-те заедно.

Отначало си помислих, че светлината е много силна и причината е това, НО се оказа, че и при две светещи луни пак ме болят очите.

Според вас, какъв е проблема - лумените или цвета (дължината на вълната) на светлината ( LED 30W - 2830 Lm - 3000K ) ?. :? Или съм за очен лекар? :)
MrMurdjo - майстор
Ако токът им се управлява с ШИМ и се получава мигане с ниска честота по някаква причина, може и от това да е. С годините съм развил особена чувствителност към монитори (особено с кинескоп), които работят на 60 херца опресняване. Ако по-продължително време работя на такъв, не точно болка, но силна умора има. То е защото мускулатурата на очните ябълки се опитва да трепти с тази честота.
Та и при теб може да е нещо подобно. Може и от спектъра да е, само споделям една вероятност.
zimel - специалист
Аз работя често в операционни зали и станах чувствителен към ултравиолетовата светлина на бактериацидните лампи. Ако не са изключени ме болят очите на 10 - та секунда. Не се шегувам! Сега ги усещам веднага, дори и ако пряко не ги виждам.... дори и отразената светлина. Влезна ли в залата, заболят ли ме очите, веднага се озъртам за неизключена бактериацидна лампа.
Johny - майстор
Не са ли много тези 180 W? На мене 5W ми блестят в очите.
hidrazin - майстор
zimel написа:
Аз работя често в операционни зали и станах чувствителен към ултравиолетовата светлина на бактериацидните лампи......
Възможно е да има нещо общо с това. :? Принципа на работа на светодиодите в зависимост от технологията е кристал излъчващ в синия диапазон или близкия ултравиолетов и покрити с луминофор, светещ с бяла светлина. Естествено част от основната светлина не се преобразува и преминава през него. Принципа е много подобен на този в луминесцентните лампи. При тях как стои въпроса? Пречат ли ти?
:partyman:
radius - майстор
Не знаех, че светодиодните и те светят в УВ спектъра. С енергоспестяващите лампи си е проблем. В една изложбена зала за лампи има много включени - всякакви видове, живачни не съм виждал ( а знам че те най-много бълват УВ). Тази зала няма прозорци, т.е. изключваме влиянието на слънцето. Та там има и много ключове ,контакти, разклонители. Повечето са пожълтели здраво няма Шнайдер, няма Бг - явно от УВ лъчението.
Утре ще взимам 2 мощни диода за хола, ще споделя как е, че и моите очи стават за тестер.
zimel - специалист
hidrazin, от луминисцентните лампи нямам проблем, само тези със студено-бяла светлина ме дразнят, в смисъл, че светлината ми е някак си неестествена. Луните, които си купих са с кристал мацнат отгоре с жълта боя и матово стъкло на декоративния капак.

Jony, щом на теб пет ватова луна ти блести... :? Аз си купих 15 броя за основно осветление на общите помещения- хол, кухня, трапезария и коридор.

Днес бях ядосан, но сега ми става смешно-една пачка пари и....половинчата работа :)

Ще пробвам да захраня две последователно свързани луни (кристали) с едно захранване, за да видя колко ще се намали светлината и дали пак ще ме болят очите. Утре ще гледам да направя снимки на помещението , луните и захранването.

Благодаря за мненията. Отивам да видя как свети като на вън е пълен мрак, що'т днес беше на дневна светлина.
hidrazin - майстор
Е UV-то не е точно в този спектър на енергоспестяващите и луминесцентните. Единия модел диоди излъчват в основата само синя светлина а другия в близката UV, което е по-близко до синята. Не съм им мерил спектъра де :? Между другото някои от белите и мен ме дразнят като светлина но нямам проблеми. Просто за сега се въздържам от това осветление. карам си на 100W нажежаема класика. :)
А това мацнатото жълто на самия кристал е точно луминофора преобразуващ основната светлина.
Не мога да дам конкретен отговор. Пробвай все пак как ти се отразяват и ако се наложи не е лошо една консултация с лекар. Поне няма да навреди.
:partyman:
moimoimoi - майстор
30 вата всетодиоди би трябвало да се захранват през лед драйвъри/захранване/
принципно един светодиод работи както с постояно така и с променливо напрежение стига тока и напрежението да е в границите за съответния диод.ако някой е решил да икономиса хубавото захранване на светодиода и са му сложили просто траф+токоограничаващ резистор е възможно светодиода да трепти с честотата на мрежовото напрежение и това да ти носи дискомфорт в очите

ако имаш възможност примери с волтметър на обхват за променливо и постояно напрежение и дай резултатите,ако на обхват за променливо напрежение измериш някакво напрежение значи захранването за светодиодите ти не е много читаво
fox_vt - майстор
Би трябвало луната да си върви със драйвъра и всяка да си има такъв.Освен ако не са съвсем менте.Наистина 180 вата си е доста светлина за 25 квадрата,аз си мисля 10 кв да ги осветя със 3 * 10вата луни :? и друго помещение съвсем малко по голямо със 8*5 вата и очаквам на макс да мога да видя бълха в стаята :lol: Щом си пробвал обаче с две луни и пак със същия ефект значи нещо не ти понася спектъра или луминофора е калпав и минава достатъчно UV лъчение за да ти предизвика дискомфорта който имаш от бактерицидните лампи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Болят ме очите от светодиодни луни с топлобяла светлина." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: