• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sirko - специалист
Не съм много сигурен но май бойлера ми нещо не работи както трябва, миналата седмица го направих да се включва от 3 до 5 през ноща с едно времереле, проблема е че сутрин като стана водата в него е на 50% топла, така показва стрелката на самия бойлер. Все си мисля че за 2 часа работа на макс би трябвало да стопли всичката вода. Бойлера е Ariston 80л. 3 годишен и рядко е ползван.
Някои от вас има ли наблюдения колко време средно му трябва на 80 литров бойлер да стопли цялата вода?
Gek - специалист
sirko написа:
Не съм много сигурен но май бойлера ми нещо не работи както трябва, миналата седмица го направих да се включва от 3 до 5 през ноща с едно времереле, проблема е че сутрин като стана водата в него е на 50% топла, така показва стрелката на самия бойлер. Все си мисля че за 2 часа работа на макс би трябвало да стопли всичката вода. Бойлера е Ariston 80л. 3 годишен и рядко е ползван.
Някои от вас има ли наблюдения колко време средно му трябва на 80 литров бойлер да стопли цялата вода?
Наистина сложен казус. Аз бих опитал да го включа без време реле и да засека времето необходимо за пълно затопляне....
moimoimoi - майстор
термометрите на бойлерите са доста инертни и неточни
моя бойлер ако му изразхоиш цялата вода при къпане термометъра остава да показва 60 градуса още поне 5 минути въпреки че в него водата е студена-около 16 градуса
същото се получава и при затопляне-след 2 часа работа стрелката е едва на 40-45 градуса
valat111 - специалист
Времето за нагряване на водата зависи не само от литрите, но и от киловатите на нагревателите на бойлера. Провери с амперклещи дали работят всички позиции на превключвателя.
sirko - специалист
Да, забравих киловатите 3 са, то проблема не е само че стрелката е наполовина ами и водата е толкова т.е. вярно си мери. Ампер клещи нямам под ръка но тези дни ще видя да намеря на заем за малко.
totio1973 - специалист
Провери ли релето което си го монтирал да ли е наред.
Trifun - специалист
Времето за загряване на 80л. вода с 3 кW нагревател, включен на пълна мощност (от напълно студена вода (12 градуса по Целзий) до изключване на терморелето, поставено на мах.) е около 1 час и 40 минути.
Последна промяна от Trifun на пет яну 14, 2011 8:45 pm, променено общо 1 път.
John - специалист
Не ,забравяй и температурата на входящата вода.А и 80 л. за 2ч. на 70 градуса при условие че е изстинал напълно...нещо ме съмнява да се получи.Както каза колегата,пробвай го без релето за колко време ще загрее.
vvk79 - специалист
По принцип моя е 3 киловата и за два часа загрява, но съм си го сложил на 3 часа за по сигурно. А и стрелката на бойлера кой знае колко е вярна, моята като е напълно загрял показва малко над средата.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
sirko написа:
Повишаването на 80 литра вода с един градус изисква приблизително 100Wh.
Пример: Начална температура 10 градуса , крайна 70 градуса. Разлика = 60 градуса.
Необходими са 60 х 100 = 6000 Wh = 6 kWh = 3kW x 2 h. - трябва да загрее.
Причини да не загрява:
1. Ако имаш 2 нагревателя (който общо са 3kW) - единият не работи (изгорял нагревател, лоша връзка, кабела му е прегорял).
2. Ако имаш степени е включен на различна от максималната (работи на 1, 1,5 или 2 kW).
3. Терморегулаторът е намален и той го изключва.
4. Релето за време не работи зададените 2 часа.

Настрой релето за време да вкл. 22:00h - 24:00h изкл.
Във 23:55h виж какво е състоянието.
  • 1
  • 2

Тема "Информация за бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: