• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
T.Denchev - напреднал
Здравейте съфорумци,

Реших да отворя нова тема относно комплексната защита на електрическото оборудване в домовете ни, тъй като мен лично много ме вълнува, а предполагам и доста други хора, посещаващи този форум. Много малко информация се намира в интернет за тези продукти. Имаше единични теми, в които бегло се споменават, но без конкретни модели, показатели, препоръки от хора занимаващи се практически с тях. Основната ми идея е някакво решение, което ще даде голям процент сигурност за ел. оборудването (наблягам на "голям" и нарочно не казвам 100%). Разгледах подробно каталозите на Шнайдер и ЛеГранд и там има няколко модела, които се препоръчват за ползване в обикновеното домакинство, но продължавам да не съм сигурен за най-добрия избор на модел. Споменавам и КРН, тъй като някъде четох, че КО нямат способността да издържат на пренапрежения дълго време и по този начин, ако възникне такова, ако има висшестоящо реле с правилна настройка на времето, то би изключило спасявайки КО и консуматорите. А включването на КО след КРН е с цел по-бързо време на реакция при пиково напрежение и спасяване на чувствителните елелктроники) Една примерна схемка, която на мен ми дойде като идея е следната:

Главен АП
.|___КРН (мин 200, макс 260, след 0.5сек? изключване) (RM4UB35 на Шнайдер)
....|___АП за КО С25А 2Р
........|___КО (Domae Quick 1P+N/PRD20 1P+N/PF20 1P+N на Шнайдер) - пълни характеристики долу в линка
....|___ДТЗ
........|___ АП ...
....|___ДТЗ ...
... и т.н.

Система на заземяване TN-S, предполагам, че блокът има гръмоотвод и КО от Тип 1 в ГРТ.

Ако съм изпуснал да спомена някой детайли или има маса неточности да ме простите. :)

Линкове:
Шнайдер Каталог
Domae Quick - стр. 66
PRD20 - стр. 64
PF20 - стр. 60
Шнайдер RM4UB35

Наздраве :prost:
mirk - майстор
С всяка допълителна защита която сложиш си повишаваш сигурноста.
Например КО с най голям разряден ток и най голямо остатъчно напрежение във външното табло, например до елекромера. КО с по малък ток и остатъчно напрежение, при съгласувана дължина на линията в етажното табло. Защита непосредствено пред най чуствителните консуматори с най малък разряден ток и най малко остатъчно напрежение. За Външните защити си се ориентирал вече :wink: за чуствителната например разклонител с разрядник добро решение новите серии WP на Соно Пловдив http://www.sono.bg/index_bg.htm. С по мощен разрядник са, и се комбинират на модулен принцип, например за телевизори, компютри, хладилници/фризери.

Относно релето за контрол на напрежението е хубаво, но мисля че закъснение 0.5с е много малко време. За по сигурно например 10-20сек но има и друга страна на досадното чакане докато светне :-D Най критични към краткотрайни прекъсвания са бялата техника с компресори хладилници, фризери, климатици и за тях е най необходим забавен старт при възтановяване на напрежението. Евтино и децентрализирано решение е протектор WP230W на споменатата от мен фирма. При централизирания вариант при повреда в релето или контактора оставаш без захранване, друг недостатък е при продължителна работа конакторите почват да бръмчат някои по малко, други повече което си е неприятно. Има и не малка вероятност контактора от продължителната работа да залепи контактите си и да си остане включен за постоянно въпреки РКН.
styb - специалист
Катодния отводител би те спасил от мълнии , оплитане на жици или просто по висок волтаж от енергото. С реле наистина както казва колегата е по сложно за изпълнение и в жилище особено не винаги има къде да се монтира контактор.
виж тук http://www.metix.bg/files/abb/catalogue ... log_BG.pdf
модел OVR 15 275 P на 28 стр , струва около 50 лв
mirk - майстор
Катодния отвод няма да те отърве от оплитането на жиците, за тази цел по подходящо би било максимално токово реле.
Ники274 - специалист
Според мен най-добрия вариант,за да ти отпаднат тези грижи е комбинация от слънчев колектор,фотоволтаик и газ за готвене.Бийш им шута на енергото и си свиркаш :lol:
T.Denchev - напреднал
mirk написа:
Катодния отвод няма да те отърве от оплитането на жиците, за тази цел по подходящо би било максимално токово реле.
Аз също много се притеснявам от това оплитане на жиците и ще кажа защо. На два съседни блока, не на този новия, а там където съм сега им объркваха кабелите и трябва да ти кажа, че се сменяше масово електроника след тия два случая и бяха големи разправии. Та просто искам аз да избегна тая ситуация щото ми се иска да не си взимам ТВ с лъчева тръба за 200лв, че да не го мисля пък и имам доста дръга чувствителна техника. А случая с КО няма да помогне, ако пика е за повече от 5сек, щото ще прегори ще му се изключи АП-то и тока ще продължи да си тече в мрежата. Значи няма смисъл от това КРН, а по-скоро от някакъв друг тип реле или? Другият вариант е да направя схемата така, че като изключи КО да изключи и цялата мрежа. Това наистина е варианта, който е опитват да избегнат хората, но щом ти изключва КО значи вече нямаш защита и смисъла да работи мрежата така не е много удачен. Дайте идеи как може да се усъвършенства с малко повече мисъл тоя тип защита. Естествено, че тука е за домашни цели а не за сървъри и др. места, където се изисква постоянство и тоя метод е абсолютно недопустим.
mirk написа:
За по сигурно например 10-20сек но има и друга страна на досадното чакане докато светне :-D Най критични към краткотрайни прекъсвания са
Относно времето имах предвид какъв да е толеранса на релето при появяване на спад или пик... Установих, че по спецификации КО издържа около 5секпик над 375в или нещо такова. Така че може би тоя толеранс може да се смени на 3сек, а другия за който ти говориш относно изчакването съм съгласен, че е хубво да е 10-15сек.

Също така има ли смисъл КРН да се размени с главния АП, т.е. да е преди АП, така може да се избегне момента с едновременното изключване на АП на КО и цялото захранване. :?
mirk - майстор
Имай предвид че продължителноста на пиковете на атмосферните пренапрежения са от порядъка микросекунди до десети микросекунди.
T.Denchev - напреднал
За продължителността на атомеферните пренапрежения съм съгласен с теб, просто повече ме притеснява продължителността на човешката глупост... :| Имаш ли представа при други обстоятелства колко трае едно пренапрежение. Понеже някой тука спомена, че КО няма да се справи с оплитане на жиците...
mirk - майстор
Най много милисекунди. Оплитането на жиците води неминуемо до късо съединение и сработване на максималнотокова защита в трафопоста (рано или късно зависи кое е по здраво жиците или прекъсвача :wink: )

От писането ти досега оставам с впечатление че си в блок, следователно и захранването на блока е кабелно директно от трафопоста. В такъв случай мисля че не ти трябва КО с голяма мощност за защита от атмосферни пренапрежения, те се филтрират от капацитета на кабелите които обикновено са с достатъчна дължина. Допълнително и в трафото има мощни вентилни отводи на страна ниско напрежение. Един разрядник в апартаментното табло с ток 20кА и остатъчно напрежение 1500V и фина защита (за което ти говорих по нагоре) при чуствителните консуматори ти е напълно достатъчна. Задълбаването по надълбоко в материята не си струва.
T.Denchev - напреднал
Благодаря за отговра mirk,
Ще последвам съвета ти и наистина няма да се задълбавам повече. Тъй като цялостното изпълнение на таблото ще бъде с компоненти на Легранд искам да те попитам дали има значение ако ползвам готовия окомплектован Domae Combi 1P+N на Шнайдер или да си взема отново на Легранд на части модела 03941, предпазител С20А (в каталога пише да се използва с крива С, може ли да се вземе с крива В, тъй като искам главния да ми е с крива В, за да изпреварва този в ГРТ, а не искам вместо АП на КО да изключва главния, когато му дойде времето) и да ги свържа с 6кв кабел (на Легранд са със сменяеми патрони и не трябва да се взима цялата единица като си замине, не знам дали това е предимство в ценово отношение... за Шнайдер знам че са около 120лв ама на Легранд не знам колко струват). Също така като става на въпрос за вече обиране на по-малък пик на напрежение таблото трябва ли да е метално заради рамковия контур или и с пластмасово ще е достатъчно качествено изпълнението?
И последно идеята за взаимно изключване на главния АП, когато КО си замине, добра ли е? Или няма такава възможност да не издържи на пренапрежението, да се скапе и пика да навлезе в инсталацията... :?

Прикачен файл

vsp.JPG
vsp.JPG (45.71 KиБ) Видяна 4447 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Контролно реле за напрежение + катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: