Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет на всички,
В последните години осветлението във входа ни работеше по следния начин: след като изгасне автоматично, трябва да минат 6-7 секунди за да може да бъде запалено отново. Ако ключът бъде натиснат веднага след изгасване, остава тъмно и тогава трябва да минат 10-15 минути докато се нормализира (или бушонът да бъде отвъртян).

От няколко месеца започна да свети седмици наред и почти без прекъсване. Последните сметки за ток източиха резерва в касата. Някой даже счупи копчето за регулиране на интервала.

Автоматът ни е Балканбит, около 20-годишен. Купих нов от същата марка. Не разбирам много и просто монтирах кабелите в същата последователност. Светна и не спря. После установих, че фазата е била свързана преди автомата, директно към тройката кабели, захранващи лампите (клема # 1). Разделих ги и опитах да монтирам всичко като по учебник: лампи на 1, фаза на 2, нула на 3, ключове (втората тройка) на 4. Светна, изгасна, натиснах, но отказа - както стария автомат. На новия автомат му трябват дори над 10 сек. пауза, за да може да включи отново.

Колеги, моля ви за мнение и съвет. От автоматите ли е - повреден стар и дефектен нов? Или от неправилно свързване?
ivo_dedko - специалист
Колега, сменете си лампите с лампи с вграден датчик за движение (20-25лв.) и махнете стълбищните автомати. По този начин ще пестите и ток, защото ще светва само тази лампа при която има движение, а не целият вход. Другият вариянт е да купите само датчици и да ги вържете към съществуващите лампи.
Благодарим, както казва оня по телевизора. Но това изглежда неразумна инвестиция, имайки предвид, че входът е ползван от равни части човекоиди, наемодатели, лумпени и скотове. Ако днес някой такъв чупи автомат, утре ще чупи датчици.

Моля знаещите да ме светнат как с още малко усилия да възстановя положението по БДС.
ivo_dedko - специалист
faza написа:
Благодарим, както казва оня по телевизора. Но това изглежда неразумна инвестиция, имайки предвид, че входът е ползван от равни части човекоиди, наемодатели, лумпени и скотове. Ако днес някой такъв чупи автомат, утре ще чупи датчици.

Моля знаещите да ме светнат как с още малко усилия да възстановя положението по БДС.
Е, вие си знаете. Ние от 3 години сме с такива лампи и до сега не сме сменили нищо по тях. А сметката за ток е с 60% надолу
moimoimoi - майстор
дай снимки на новото и старото реле,схема на свързване - 3 или 4 проводна е
като си разкачил кабелите -т.е. е без стълбищния автомат свети ли?
по стълбищния автомат няма ли светлина индикация
в апартаментите има ли бутони?
а на някой бутон да има лампичка?
наличието на лампичка в бутоните може да кара автомата постояно да стой включен и лампие да светят

проблеми и варианти много,примерно веднъж ми се случи следното:понеже бутоните осигуряват нула на автомата и кабелите между етажите минават през електромерните етажни табла и тия от енергото явно са сменяли някой електромер-т.е. отваряли са табло на някой етаж и после при затварянето на таблото са натиснали кабела между бутоните и стълбищния автомат с с вратичката-тоя кабел който който осигурява нула на автомата за да заработи, а таблото метално,занулено и кабела се заголил и си дава постояно нула към автомата- това е все едно да е натиснат някой бутон постояно
Свети и гасне. Въпросът е, че ако бъде натиснато веднага, бая време не пали. Трябва да се чака 10-15 сек.
Мен това ме устройва, макар да съм на последния етаж. И съм го нагласил на макс, на 5 мин. Но някои се мотаят по стълбищата и понякога се прибират на тъмно. После някой свързва директно фазата за лампите за да свети нон стоп, но друг чупи автомата, за да не му свети непрекъснато.

Схемата е с четири клеми. Сега на 1 съм закачил тройка кабели (предполагам лампите); на 2 е фазата; на 3 предполагам е нулата (единичен кабел като фазата); на 4 е друга тройка (ключове?).

Закачането, което светеше непрекъснато: 1 - тройка кабели + фазата; до 2 се допираше хлабаво кабел от втория бушон (бушонът отдавна е свален, беше за втория ред ключове, но те бяха обединени); 3 - единичния кабел (за нула?); 4 - втората тройка кабели.

При разкачено не свети и при двата варианта.

Тема "Автомат за стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: