Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
CnapKu - специалист
Кабелите са трижилни. Фазата е ясна. Как да разбера къде да сложа нула и маса? И какви са ефектите, ако ги разменя?

Нормално ли е като включвам зарядното на лаптопа да излиза искра от контакта и да пука?

Благодаря!
fikata - майстор
Да си чувал, или да знаеш за ДТЗ/дефектнотоково защита/ у вас ? Ако не -няма значение след като не е фаза как ще ги свържеш за нула или "маса". Ако имаш жълто-зелен го свържи за "маса".
Нормално е при включване на зарядното да ти пука. Т.е на тебе хич да не ти пука от това...
mladkal - майстор
CnapKu написа:
...

Нормално ли е като включвам зарядното на лаптопа да излиза искра от контакта и да пука?

Благодаря!
Не, не е нормално! Вероятно пластините вътре вконтакта са разхлабени и не правят добра връзка с щекерите на самия щепсъл. Изключи бушона, провери с пробна лампа -увери се, че ток няма и отвори внимателно контакта. Огледай пластините, които задърржат щепсъла за давата му полюса (за щекерите)
CnapKu - специалист
Пука само като го мушна в началото. Иначе си е наред.

Не съм чувал за ДТЗ. Тоест няма значение как ще ги свържа, така ли?
fikata - майстор
CnapKu написа:
Пука само като го мушна в началото. Иначе си е наред.

Не съм чувал за ДТЗ. Тоест няма значение как ще ги свържа, така ли?
Нормално е да пука поради капацитивния характер на товара-зарядното устройство.
За работна нула и зануляване/заземяване"маса"/ за двата неутрални проводника няма значение свързването.Все пак писах по горе - жълто-зеления/ако има такъв/ за защитна нула..
moimoimoi - майстор
все си мисля че има значение за нулата и земното
особено ако не са обединени а са самостоятелни-което е и идеята,да са независими
примерно вързали сте си произволно нулата и земното,идва лаборатория за годишно измерване на земното,откача земното от главното ел.табло и познай кой ще изтръпне,понеже при откачено земно на заземителната шина в таблото ще се появи фаза през включените консуматори

друг пример-половината апартементи в един блок са си вързали вместо нула на контактите,са вързали земно,и през земното почва да протича ток,от тока заземлението не издържа и прекъсва-какво става с останалите апартаменти на който контактите им са правилно вързани-остават без земно,без защита, а ако имат и дтз-просто се обезсмисля съществуването и

така че автора на темата да не си вкарва таралеж в зад....ка, ако не може да установи кое е нула и кое е земно да си викне електротехник,поне да му ги определи
а най добре и да монтира контаците...за да няма изненади :toimonster:

я кажи какви са ти цветовете на кабела

пп:за зарядното е нормално.най добре първо включвай адаптора в лаптопа и после щепсела в контакта и трябва да няма църкане и пукане
fikata - майстор
moimoimoi,
Излишна е твоята подозрителност.Първата тема /най горе/ в този форум е дълга, но поучителна.
За какво му е да вика електротехник,който ще установи, че Р и NE са свързани на нулевата шина на етажното/апартаментнвото/ табло и тръгват от там към контактите.
moimoimoi - майстор
fikata написа:
moimoimoi,

За какво му е да вика електротехник
защото сульо и пульо взел да прави инсталации и да слага контаци,и на фазата и нулата викат плюс и минус :lol:
и после форума се пълни с малоумни теми като- защо по меките връзки на бойлера има ток и искри и са топли,или защо ми пада дтз-то като жена ми си включи вибратора :lol: ,или що на контактите на терасата има ток само като включа лампата :toimonster:
и цялата работа е че някой се е направил на майстор

хората си викат човек за да смени крушките,не защото сами не могат да го направят, ами защото така е редно,електротехника има нужното образование,опит,квалификация,нужната рутина за безопасност на работа и др особености
zimel - специалист
Лелеее, представих си ситуация в която ти (моймой...), викаш електротехник , за да ти свърже новият контакт, защото така е редно и недай си Боже направи някое погрешно движение... :lol:

Тема "Как да свържа контактите в нас ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: