• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vyrhara - специалист
Живея в двуетажна къща на 1- вия етаж с 2 различни електромера- за всеки етаж, понеже ел. техника(викам му техник, защото не му знам името) ми свърза единия електромера(всъщност електромерите са далече- той само преправя таблото с бушоните) за 1- ви етаж преди месец и раздели инсталацията от стария се получиха следните аномалий:

Значи вързал е фазата на контактите от 1- ви етаж(новоприсъединения) за фазата на електромера на 2- рия етаж и в резултат на това 2- ри етаж ми плаща тоците от климатиците :rock: и въобще от контактите, освен това е свързал нулевия кабел заедно за двата електромера и общо в топка с 10 кабела за всички бушони на моя(1- ви етаж).
Освен явната несправедливост(установена 2 месеца по- късно) друг да ми плаща тока от контактите- то дали свързването на обща нула не товари общо сметката да се отчита и от двата електромера?

Моля за съвет от разбирачите.
Последна промяна от vyrhara на нед яну 30, 2011 7:48 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
това че нулите от двата електромера са на едно свързани не е проблем, проблем е че всичките 10+кабела са на обща усукана връзка,по добре една нулева шина и всеки кабел закачен на нея самостоятелно и прегънат на две за по добър контакт
явно не се е разделила добре инсталацията,за това се пригответе за втори дубъл :)

и най накрая изключвате напрежението на единия електромер и съответните контакти и лампи на етажа трябва да не работят
vyrhara - специалист
Така е, колега, само че отвивам бушона за моя етаж- лампите гаснат, но пак си имам напрежение в контактите- видях го- навързал е фазата на контактите към фазата на другия електромер, а за нула минава през моя- т.е. от бушон не мога да си спра тока да си ремонтирам контакт, освен това общата нула винаги оставя съмнения и за дубъл отчитания и ..абе объркАл съм се...
moimoimoi - майстор
явно трябва да се прехвърли токовия кръг на твоите контакти към твоя електромер
не ми се вярвя токовия кръг да е общ за двата етажа
нулата не може да ти повиши показанията на електромера
на електромера нула му трябва само за напреженовата му намотка
електромера отчита тока само през фазата
ако се загледаш в нулевите клеми на електромера-най десните големи клеми ще забележиш че това е обща клема /съединена е/
vyrhara - специалист
А за да отвия кабела от фазата на съседа(няма бушон и ще е под напрежение),
ще изолирам и гаечното ключе 10 за отвиване на гайката със скоч-

та какви ръкавици да си купя да пъхна после кабела?
Моля помощ от жичкаджийте!
bgtok - специалист
Нулата е обща не само за вашите два електромера
но и за всички останали по улицата.
Защо ще работиш под напрежение
като можеш да изключиш от електромерното табло?
Ако под напрежение разкачиш нулите на съседа, ще офазиш всички занулени уреди.
Внимавай да не направиш беля.Това е опасно!!
Казваш, че електромерите са далече.Къде, на улицата?
Не е зле след като пресвържете нещата да извикаш някой от енергото
да ви върже на различни фази.
totio1973 - специалист
Защо не потърсиш този ел. техник да си оправи грешките,най вероятно сте му платили за това което е направил :axe:
PCL82 - майстор
Колегите ти казаха за електромера и връзките. Не знам колко е стара къщата ти, затова ще ти споделя опита ми с моята, строена 1933г.

Триетажна семейна къща. Всеки етаж е имал по 2 кръга за осветление и контакти с табло на съответния етаж. В кухните на всеки етаж е имало по един силов контакт за котлон. Особеното е, че токът за кухните се е мерел от отделен електромер в главното табло (вероятно по по-скъпа тарифа). От там кабелите са отивали през апартамента на първия етаж до контакта в кухнята, а кабелите за силовите контактите на 2 и 3 етаж са идвали от кухнята на 1-ви етаж право нагоре.

Когато семейството се е разделило два от етажите са продадени и тази обща инсталация е била прекроена доста просташки. После я подмених с нова.
vyrhara - специалист
В таблото на улицата са общо 6 електромера и има един шалтер за изключване и ако го изключа ще спре тока на всички, а самите електромери са зад още една вратичка с прозорчета, заключена със секрет и там не мога и не искам да я отварям за да изключа предпазителите на всеки електромер.

А на жичкаджията разбира се му платих доста , но не искам да го виждам че нещо съм се напрегнАл. :axe:
moimoimoi - майстор
зад втората вратичка със секретния ключ там където са електромерите преди всеки електромер трябва да има или автоматичен предпазител или винтов предпазител,не е нужно да изключваш тока на всички 6 електромера
проблема е само да си я отключиш
другия вариант е под напрежение,но ако нямаш опит по добре недей
няма ли някой колега който да ти отвори вратата на електромерното табло с секретния ключ? :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на 2 електромера- ПОПРАВЕНО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: