Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!

Търся си пиезоелектрични слушалки (наричат ги още "кристални"), за да си направя най-простото радио, което са ползвали по още по време на ПСВ. Та чудех се откъде мога да си ги набавя, дали се продават в ел. магазините?

Също така ще ми трябва и германиев диод тип 1N34a. Ако някой знае нещо по въпроса, ще му бъда благодарен на отговор! :)

Прикачен файл

earphone.jpg
earphone.jpg (31.07 KиБ) Видяна 1974 пъти
hygro - майстор
По време на ПСВ не са имали 1N34A :) Ползвали са кристалче от галенит, тънко острие и много търпение :)

1N34A не е критичен - всякакъв точков диод ще ти свърши работа.

Явно си млад и вероятно имаш добър слух, значи ще чуеш приемника и с обикновени високоомни слушалки. Трябва и да си близо до предавателя. Едно време в България имаше поне десетина на СВ, сега не зная колко са останали. Навремето Драгоманският се чуваше в центъра на София доста добре с SFT106 и 100 Ω телеграфни слушалки.
ditronix - специалист
Все пак диодът трябва да е германиев!Ако колегата изпита затруднения в намирането,да ми прати адреса си на ЛС,а аз ще му изпратя няколко вида диоди,та да намери най-подходящият.
hygro - майстор
Правилно... Само дето наживо не съм виждал силициев точков диод :) А горният всъщност е SFD 106...
С 2 леви - специалист
http://www.kn34pc.com/construct/crystal_radio.html Става и с две слушалки от старите телефони. Феритна пръчка ф 8мм 10-20 см дълга, намотаваш 50 навивки с тел 0.3-0.5мм, променлив кондензатор 4-500 пф, заземяване към парно, водопровод или истинско, антената поне 20м. Това е за средни вълни. Питай ако има неясно нещо. Вечер най-добре се слуша. :)
PCL82 - майстор
Ако си от София, мини до ул. Цар Симеон между бул. Мария Луиза и ул. Княз Борис I от страната на халите е магазин София Електроник. Имаше една кутия с различни слушалки (капсули) от 50 до 2000ома. Бяха под левче парчето. Сигурно има и кристални слушалки. С такива вървят транзисторите Селена и ВЕФ.

Не знам дали останаха средновълнови предаватели-щяха да ги спират.
С 2 леви - специалист
http://www.predavatel.com/bg/spravochnik/mw-freq-bg Има работещи предаватели достатъчно, има и чужди станции. :)

PS На кристалните слушалки задължително по един резистор 10-50 килоома в паралел!

Тема "Пиезоелектрични слушалки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: