• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ralev - специалист
От долу на предпазителя има едно ушенце издърпваш го на долу, другото ти е ясно. Разгледай новия предпазител. Не е нужно да бачкаш под напрежение свали главния предпазител или шалтер и си работи спокойно.
Последна промяна от ralev на вт окт 12, 2010 10:08 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Pol, не знам дали имаш представа, но може яко да загазиш, ако смениш предпазителя нелегално...
о, явно съвсем по грешно си ме разбрал :)

може и с голи ръце да работиш, ако си изолиран от земята
а и да те тресне 220 волта - не е драма...

ще загазиш после, като те надушат от ЧЕЗ, Еон или който там ти продава тока....
и аз имах подобни мераци...

за мой късмет, преди да предприема интервенция, говорих с техника дето поддържа района...

пича беше свестен, и ми обясни простичко :)

та според мен - не си заслужава риска да го правиш нелегално
от една страна почти веднага ще те хванат...
от друга - като те хванат ще ти натресат някоя яка глоба...
от трета - ще ти върнат стария предпазител и ще те накарат да си минеш по съотвентата процедура...
та моето мнение е, че трябва да видиш каква е процедурата и да си минеш по нея...
vk - специалист
Торбалане, недей да плашиш човека. Границата на собственост е след клемата на електромера, която подава към имота. Оттам нататък енерго-дружествата не ги интересува какво правиш и какъв ти е предпазителя.
Нека си смени човека предпазителя, дори да си извади ключ от таблото- да си има за друг повод.
Дай снимка -фронтална и ще може да се коментира точно ситуацията.

Ето извадка от НАРЕДБА № 6 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ
Граница на собственост на електрическите съоръжения
Чл. 27. Границата на собственост между електрическите съоръжения на преносното или съответното разпределително предприятие и тези на потребителя се определя от:
1. начина на присъединяване; и
2. вида на съоръженията за присъединяване.

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2008 г.) Когато електрическата енергия се доставя на потребителя от съоръжения на енергийното предприятие на ниво ниско напрежение, границата на собственост е изходящите клеми на средствата за търговско измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след тях предпазители или прекъсвачи.
milanovs - специалист
Pol предполагам че щом прекасвача ти е 16 А (заради гаранциона сума),помещението е или офис или магазин.И преди пускането му в експлоатация сте заявили такава мощност.Така че подмяната с по мощен прекасвач е незаконо.И при първата проверка от енергото ще берете ядове.Ако сте в апартамент нормално е прекъвача да е 63А. :idea:
ivo_dedko - специалист
Преди да смениш предпазителя, се замисли (провери) и още нещо.
Предпазителя се слага за да предпазва кабела, тоест след като са ти сложили 16А значи кабела който е от таблото до твоята совственост не може да понесе по-голям ток за много дълго време. Ако сложиш по голям предпазител и имаш по-голяма консумация, след време кабела ще започне да грее, а нищо чудно някой ден и да се подпали ако прекалиш електроуредите.
ivo_dedko - специалист
Pol написа:
6 квадрата влизат в клавното табло !!!
Тогава си ОК
blv - специалист
едно макетно ножче и там дето е ампеража изчезва
:shock:
danyxaxa - напреднал
Почти винаги автоматичните предпазители като изключат няколко пъти стаават по-селективни , тоест започват да изключват при по-малък ток от този за който са. Влияние оказват и фактори като околна температура, вибрации ,запрашеност, влага, материал от който е направен (лесно оксидиращи метали) и др.
Има значение марката, производителя, партидата, стегнатоста и площа на връзките.
Обикновенно смяната с нов дори от същия ампераж за известно време оправя проблема.
Има и друг трик който всички пренебрегват а проектантите прилагат в сметките за по-голями икономии и котиране на проектите им:Коефициент на едновременност.
Когато на няколко човека обясних ,че докато работи печката да не пускат пералнята и че бойлера може да е включен когато ги няма за да е изключен когато почнат да ползват други неща, вече не се оплакват. :-)
Дано съм помогнал. Успех ;-)
  • 1
  • 2

Тема "СПЕШНО - ЕЛТЕХНИК СОФИЯ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: