Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
eurogas - специалист
Здравейте, прегледах всички теми тук по въпросите за генератори и не открих нищо подобно на моя проблем.

Купих си нов генератор Хонда от Киров-Бош, модел EC5000 http://www.kirov.net/?cid=696&pid=2251

Искам да го ползвам за аварийно захранване вкъщи, монтирах генератора на подходящо място, изтеглих кабел от него до захр. табло, предвидих всички нужни прекъсвачи, заземих корпуса към специален кол в земята както си му е реда, и на финала открих че немога да определя кое е фаза и кое нула на това японско чудо.

Фазомера свети и на двете клеми от изходящия контакт абсолютно еднакво, мерих с мултицета, има 210 волта между двете клеми на контакта, а между всяка от клемите и заземителните клема на контакта или пък към корпуса на генератора има 100 волта, какво ли не пробвах, мерих го под товар от печка 3000 вата...пак същото.

Проблема е че домашната ми ел. мрежа има занулявания на контактите, според мен би трябвало да се получи късо съединение ако свържа генератора към домашната мрежа ?

Та въпроса ми е, аз ли нищо не разбирам от електротехника, или тука нещо не е наред ?
Последна промяна от eurogas на пон дек 06, 2010 9:53 pm, променено общо 3 пъти.
torbalan - Дървен философ
:)
каква е разликата между фазата и нулата ?

я виж дали един от двата извода на генератора има връзка с масата...
lubomirlz - специалист
Всичко си е наред, ти не разбираш от електротехника :)
На прост език трябва единият извод от генератора да се заземи, за целта трябва да имаш добро земно, подсигури и нужните защити и блокировки за да не претрепеш някой от енергото.
eurogas - специалист
Нямам претенции че разбирам, напротив, точно затова питам преди да връзвам, блокировки съм предвидил, дори пичовете от енергото днес лично ги одобриха, само че и те нямаха идея как да свържа генератора.

Значи, доколкото те разбирам, избирам си една произволна клема от изходящия контакт на генератора и я свръзвам към кола на земното с който съм заземил и корпуса на машината, тогава на другата клема би трябвало да имам фаза, правилно ли съм разбрал ?
PCL82 - майстор
Принципно е точно така. Избираш си едния извод, заземяваш го и той става нула, а другия фаза. Докато не е заземен нито един от двата нямаш нито нула нито фаза, а просто едно напрежение от 220В, което се рее във въздуха и не е дефинирано спрямо земя.

Трябва да се убедиш че тези 100В, които мериш към земя са някаква отечка, а не среден извод, който да е свързан към корпуса. Възможна е и такава система. Тогава генераторът трябва да се преработи. Пробвай да отвориш генератора и да проследиш как е свързано заземяването на контакта и генератора. Иначе има риск да направиш късо.
eurogas - специалист
Ок, разбрах, утре ще му отворя таблото и ще видя как е свързано вътре.

Благодаря Ви за бързите отговори !!! :yawinkle:
преди да почнеш с отварянето и връзването - огледай упътването...

обикновено има схема как да го свържеш...
eurogas - специалист
Трябва да има ама няма, дадоха ми го с едни инструкции за малоумни, изцяло в американски стил, без никакви ел. схеми, по въпроса за свръзването там пише че небива да се свързва към никакви други съществуващи мрежи, и също така да не променям вътрешните му ел. връзки.....тоест да си го ползвам само за полеви условия ???

Добре де, ама аз като го купувах от Киров-Бош, съвсем ясно обясних че ми трябва генератор за резервно захранване у дома, не съм искал полеви ??? :|
Последна промяна от eurogas на ср яну 05, 2011 1:35 pm, променено общо 2 пъти.
dobcho_vn - специалист
Амии какво да ти кажа този ми мяза точно на полеви...Като тия на ВиК-то...
:)

полеви си е... още повече щом в инструкцията го пише...

мери ли с омметър дали има верига между някоя от двете клеми и масата?

Тема "Как да свържа генератор Honda към домашната мрежа ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: