• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Добър вечер ! От една година правя "тунинг" на едно колело и реших да сложа и малко музика . Нов съм още електротехниката (уча компютърни технологии) и ми е малко трудно . Купих си този нискочестотен усилвател http://dobrikit.net/NCH-USILVATEL-10w-p-17.html който ще е захранван от този акумулатор http://www.elimex.bg/jsp/showBigPic.jsp ... picExist=1 . Вече един път изгорих интегралната схема защото не бях поставил радиатор и прегря.Смених я,сложих радиатор и сега работи идеално .Обръщам се към вас защото искам да знам освен радиатор трябва ли да слагам още нещо ? Намерих "защита за нискочестотен усилвател" ...трябва ли да купувам такава и за какво служи тя ?Другият ми въпрос е дали мога към усилвателя да си сложа един моно идикатор и как трябва да го свържа за да си нямам проблеми и с него. Въпросите ми са малко глупави за което се извинявам но ми харесва да се занимавам а и още не съм много в началото.Благодаря предварително ! :)
petromaniq - специалист
И за какво ти е този нивоидикатор - ше следиш нивото на записа ли? Освен това, каква защита за усилвателя си замислил термична, от късо на изхода м/у изход-маса и изход-(+захранване), грешен поляритет или "антибонашка защита", защото ме съмнява, че не е заминал преди това от прегряване > има си вградена термозащита, която ограничава изходната мощност, ами някакви други издевателства е "видял" интеграла.
lecki - специалист
Мисля 1А стопяем предпазител ще свърши работа за защита.
Този индикатор ще е така да кажа за украса :lol: а за защитата - просто я видях в каталог на един сайт и питам дали трябва да я купувам :? защото искам като го сложа един път и да не го бутам повече , да му сложа каквото трябва за да нямам проблеми с него (радиатор и т.н.) .Защото снощи пак му стана нещо :shock: просто неработи и немога да разбера от къде е проблема ...а всичко си е както трябва :!: :rolleyes:
petromaniq - специалист
Попремери малко това-онова. Преди изходния кондензатор при изправна ИС трябва да имаш половината от захранването, а консумацията на празен ход(покой) трябва да е около 45mA. Прегледай изводите на ИС - при ненадеждно закрепване много лесно се чупят, за лоши спойки също.
ditronix - специалист
Направи му някаква кутийка,за да няма неволен достъп до него.Тия интеграли са боклуци,а твоят предполагам е и китайски.При леко огъване краката се късат от прегъвките,самият чип много лесно се възбужда и гърми при включване или изключване на захранването.Та прибери го нейде да не може да се пипа.Защита може,ама няма смисъл.Това,което си гледал е за мощни усилватели и боксове,че там в началото разбалансирането на изхода е огромно и гърмят усилватели и говорители.Индикацийката си е гъзарийка,има готови китчета,вземи едно и го свържи към изхода,ще ти мига красиво,ако съгласуваш входа му.Акумулаторът е боклук,ако не си го купил все още-недей.Със същите параметри,но много по- добри има в КОНРАД,ако можеш-вземи си от там.Пак са китайски,но са друга бира.
petromaniq Нали изходния кондензатор е този които е в червеното кръгче от снимката ?Напрежението е 12В,значи на +са на кондензатора трябва да имам 6В.Така нали?
ditronix Ами усилвателчето го взех готово от ЕЛИМЕКС (Всичко си купувам от там),а относно акумулатора ... купих го вече-преди един месец.Кутия му направих :) А индикатора нали преди входа трябва да го свържа ?
-сега усилвателя неработи-на външен вид няма никви проблеми (няма раздут кондензатор,всичко по ИС е както трябва ).Преди като допра кабелите на акумулатора правеше малка искричка а сега - нищо .Все едно че не тече ток по кавела но го мерих-той и си е вред . Как да разбера от къде е проблема?
За радиатора на ИС - нали е достатъчен?
(Отново се извинявам за глупавите въпроси,но още не разбирам много много и се радвам ,че има кои да ми помогне без да ми се подиграва.Благодаря Ви ! )

Прикачен файл

HK008.jpg
HK008.jpg (38.05 KиБ) Видяна 3400 пъти

Прикачен файл

IMG_6410.JPG
IMG_6410.JPG (110.94 KиБ) Видяна 3400 пъти

Прикачен файл

IMG_6406.JPG
Interceptor - напреднал
Приветствам идеята, аз също си бях сложил музика на колелото преди време! Усилвателя е чуден стига да му намериш оригинална ИС. Не си спомням схемата на 2003, но май на корпус не излизаше маса.. не съм сигурен. Потърси спецификацията в интернет на интегралата и виж на корпус какво излиза. Ако си го омасил заминала е интегралата. Взимаш нова и я изолираш от курпуса посредством излоационни подложки и втулки + термопаста, които ще намериш в същия магазин.
Радиатора е достатъчен.
Задълнително едно предпазителче на +
Индикатора паралено на входа на усилвателя (изхода на източника на музика)

Успех!

П.П. потенциометъра ти май не е свързан правилно. свързва се така >>

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (12.19 KиБ) Видяна 3310 пъти
petromaniq - специалист
interceptor Не пиши глупости! http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A2003.html. А "предпазителче" се слага задължително на всяка верига свързана към акумулатор.
Последна промяна от petromaniq на нед фев 06, 2011 10:59 pm, променено общо 1 път.
Interceptor - напреднал
Interceptor написа:
Не си спомням схемата на 2003, но май на корпус не излизаше маса.. не съм сигурен.
Чети изреченията докрай преди да се изказаш
  • 1
  • 2

Тема "Нискочестотен усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: