Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
T.Denchev - напреднал
Здравейте, майстори,

Имам няколко въпроса към вас, надявам се да ми помогнете. Новото ел. табло е инсталирано и всичко е както трябва. Получи се едно късо съединение тъй като бях забравил, че едното осветление беше вързано на късо и при теста на този кръг се получи изключване. Добре, ама освен да падне предпазителя за тоя кръг осветление, падна и главния, падна и тоя в ГРТ. Та се чудя защо се получи това. В10А е на осветлението 1.5мм2 вързан чрез мост с другия кръг пак В10А и печката В25А. АП на печката (съответно и осветлението след нея) получава ток от разпределителната клема за фаза вързана за главния АП, който е В63А. Всичките предпазители са на Шнайдер. Оня долу в таблото на блока е С40А не знам каква марка е.

Вторият ми въпрос е какво мислите за гребените. Т.е. хубаво е да се използват, защото елегантно се връзват елементите без много много излишни дебели кабели или ефектът не същия както ако се вземе от едно ДТЗ да кажем три проводника към всеки един от 3-те й АП-та, чийто вериги предпазва. Получава ли се т.нар. обединяване на загребенените АП-та и при проблем в някоя от веригите им могат да съборят главния предпазител да речем?

Третият ми въпрос е как може да се тества един АП дали е все още годен за употреба. Кога решаваме, че трябва да го сменяме с друг? Има ли начин за някакъв ежегоден тест примерно, за да знаеш, че всичко си работи, както би трябвло при възникнал проблем?
T.Denchev - напреднал
Тази тема я разглеждах преди, но нещо не ми помага. Интересно ми е защо не пада само предпазителя на съответния кръг. Примерно като е на осветление 10А крива В значи изключва при ток на к.с. 3-5 пъти т.е. 30-50А, което е далече от тока на к.с. на главния 63А. Или има нещо нередно или аз не мога да разбера защо се случва така :-?
Изключвам несъответстивето между АП в ГРТ и главния ми АП. Това ще го оправя с електрото при първа възможност...
Gek - специалист
Според мен не е редно да се слага крива B в апартамент. Крива B е за дълги линии, в апартамент се слага C.
боян - специалист
Разбира се ,че за „домашни условия“ се използва крива на изключване „C“.Другото нешто което ми направи впечатление от горенаписаното зашто си сложил „B63“ за главен след като „Оня долу в таблото на блока е С40“ принципно се слага един вариант надолу тоест „C32“ или същия „C40“.
А въпросът относно гребените те са „перфектни“ стига да са от качествените.
И третият ти въпрос относно тестването на АП прието е, че ако 3 пъти изключи заради „късо“ е за бракуване.

Тема "Предпазителите падат и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: