• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
b.todorov - помощник
Направих си заземяване на къщата и го докарах в таблото на къщатата ми на шина.Въпроса ми е имам ли право да обединя нулата в таблото с заземителната шина или да пускам трети проводник към заземителелното перо на шуко контактите.Прочел съм ,че вече в съвременото окабеляване при новите строежи се извършва трипроводно.Благодаря предварително на отзовалите се на моито питане.
ecotronic - специалист
b.todorov написа:
Направих си заземяване на къщата и го докарах в таблото на къщатата ми на шина.Въпроса ми е имам ли право да обединя нулата в таблото с заземителната шина или да пускам трети проводник към заземителелното перо на шуко контактите.Прочел съм ,че вече в съвременото окабеляване при новите строежи се извършва трипроводно.Благодаря предварително на отзовалите се на моито питане.

Вариантите са 2:

Ако инсталацията е 2 - проводна, обединяваш земята и нулата в таблото.

Ако инсталацията е 3 - проводна земята свързваш към защитните пера на контактите шуко (корпуси на консуматори). В този случай е хубаво да монтираш и дефектно-токова защита.
bgtok - специалист
Ако таблото е електромерно даже е задължително обединяването.
mirk - майстор
ecotronic написа:
b.todorov написа:

Вариантите са 2:

Ако инсталацията е 2 - проводна, обединяваш земята и нулата в таблото.

Ако инсталацията е 3 - проводна земята свързваш към защитните пера на контактите шуко (корпуси на консуматори). В този случай е хубаво да монтираш и дефектно-токова защита.
В този случай е необходимо абсолютно всички консуматори с предпазител от 16А нагоре включително да имат ДТЗ.
vk - специалист
Ако си мераклия сам да си направиш нещата - попрочети достатъчно по въпроса за системите за заземяване (ТТ, TN, IT)
Имаше един материал на Шнайдер електрик, който обясняваше разликите, предимства и недостатъци, но сега не мога да го намеря нещо.
Аз съм останал с впечатление, че система ТТ е подходяща за къща.
valat111 - специалист
ivaka_91 Задължително не свързвай "земя" и "нула".....задай си въпроса "защо има нужда от заземяване, след като нулата ти идва от ЕОН....или другите'.....и защо ти е трипроводна линия?
valat111 - специалист
bgtok написа:
Утрепа рибата бе пич :partyman:
bgtok - специалист
valat111 написа:
bgtok написа:
Ако не вярваш, отвори някое табло на ЧЕЗ или ЕОН и ще видиш, бе пич... Изображение
Това е изискване на Електроразпределение.Задължително!
И обикновенно се прави второ земно, което е за консуматорите (ако искаш да си перфектен).
v_krumov - напреднал
bgtok написа:
valat111 написа:
bgtok написа:
Ако не вярваш, отвори някое табло на ЧЕЗ или ЕОН и ще видиш, бе пич... Изображение
Това е изискване на Електроразпределение.Задължително!
И обикновенно се прави второ земно, което е за консуматорите (ако искаш да си перфектен).
Това за второто земно нещо не го разбрах,нова електротехника ли измислихме!Осветли ни и нас в новостите?
b.todorov написа:
Без проблем можеш да ги обединиш,НО преди ДТЗ (ако има такива).Също така можеш да свържеш заземителната шина с гръмозащитата (ако имаш такава).
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос към знаещите в форума" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: