• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Чудех се дали може някой да ми помогне с един такъв пример - знам, че ако няколко источника на ток се свържат успоредно, общото напрежение се запазва същото (U=const), а силата на тока е равна на сбора от силата на тока на всеки един източник по отделно (I=I1+I2+I3+... и т.н.); при последователно свързване пък е обратното - напрежението е сбор от напреженията на всички източници поотделно (U=U1+U2+U3+... и т.н.), а силата на тока във веригата е същата каквато е и за един източник (I=const). Какво се получава обаче ако източниците са свързани както съм показал на прикачената снимка?

P.S. Надявам се не бъркам понятията и съм обяснил въпроса си както трябва.

Прикачен файл

el-scheme.jpg
el-scheme.jpg (24.46 KиБ) Видяна 4906 пъти
fikata - майстор
1. В отворена верига /без товар/ ток не протича. Т.е І= 0 А
2. Паралелно влючване на източници само при еднакви е.д.с. В противен случай протичат уравнителни токове.Такова условие за паралелно включените източници няма в задачата..
fikata написа:
1. В отворена верига /без товар/ ток не протича. Т.е І= 0 А
2. Паралелно влючване на източници само при еднакви е.д.с. В противен случай протичат уравнителни токове.Такова условие за паралелно включените източници няма в задачата..
Може би наистина е трябвало да сложа един източник във веригата, за да е както трябва. Но да кажем, че има такъв. Все едно на мястото на "U=?; I=?" има една лампа.
А това във втората точка не го разбирам? Трябва още някакво условие ли или...? Може ли да поясниш?
torbalan - Дървен философ
закон на ом за цялата верига
или
обобщен закон на ом...

но за да се реши задачата трябва още информация...
fikata - майстор
А това във втората точка не го разбирам? Трябва още някакво условие ли или...? Може ли да поясниш?
U4= U5, U6= U7 или не ?
lenko71 - специалист
U4= U5, U6= U7 или не ?
При така начертана схема няма как иначе да е. Също и U2=U3.
moimoimoi - майстор
ако приемем че това всичкото са батерии по 1.5 волта
то напрежението което ще измерим 3x1.5=4.5волта
тока е различен ,но да кажем че имаме консуматор 3 ампера
от закона на кирхоф май-там за сумата на влизащите и излизащи токове се определя че
ток I1 е същия като на консуматора-3 ампера
ток 2 и 3 са еднакви т.е. 3 делиш на 2 и получаваш 1.5 ампера за токове 2 и 3
токове 4,5,6 и 7 също трябва да са еднакви и 1.5 делиш на 2 и получаваш 0.75 ампера

всички източници на напрежение трябва да са с еднакви стойности на напрежението в противен случай протичат уравнителни токове и положението се променя

от цялата работа си мисля че знаеш закона на ом-а а закона на кирхоф не гоо чаткаш

еи го на закона
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0% ... 0%BE%D1%84
от цялата работа си мисля че знаеш закона на ом-а а закона на кирхоф не гоо чаткаш
Определено не го чаткам. Иначе нямаше да питам такива работи. Все пак са няколко прости сметки. Въпроса е, че не знам кое с кое да събирам/изваждам/умножавам/деля... и т.н.

Относно стойностите на източниците, всички са равни.
moimoimoi - майстор
както забелязвам от първия ти пост знаеш как се смятата напреженията и токовете при последователно и паралелно/успоредно/ свързване, за прости и еднотипни вериги

в случая на твоята картинка за определяне на напреженията може да се разглежда схемата като съставена от прости вериги
примерно U4 и U5 са успоредно свързани т.е. резултантното U45=U4=U5
след това разглеждаме U2 u U45 като последователно свързани т.е. резултантното U245=U2+U45 което е 2U
по същич начин се определя и резултантното U367 което е пак 2U
след това разглеждаш резултантното напрежение от U245 и U367 ,те могат да се разглеждат като успоредно свързани източници ,т.е. U245=U367=2U
U1=U
следователно общото напрежение Uобщо=U+2U=3U

подобно е положението и при тока
Ако не бъркам тогава Iобщо=4I, нали така?

Ако не бъркам също общата мощност P е равна на P=U.I
Следователно в последователно и паралелно свързване Pобщо=7.(UI), а в този случай Pобщо=12.(UI)

Не изглежда ли малко странно?
  • 1
  • 2

Тема "Силата на тока и напрежението във верига" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: